Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe slijp je een scandi-snede?

Veel outdoormessen zijn voorzien van een scandi-snede. Ideaal voor houtbewerking en ook makkelijk zelf te slijpen. Al roept dat laatste nogal eens vragen op. Daarom leggen we graag uit hoe je een scandi-snede slijpt.

Wat is een scandi-grind?

Een scandi-grind (op zijn Engels) is eigenlijk een van de simpelste manieren om van een stuk staal een mes te maken. Een vlak stuk staal van 2-3 mm dik heeft één enkele afschuining naar de snede. That’s it. Niet nog een secundaire snede zoals bij keukenmessen bijvoorbeeld.

Door deze simpele geometrie ontstaat een brede snede die geslepen moet worden. Doordat de snede zo breed is zie en voel je goed wat je doet tijdens het slijpen. Hierdoor vinden veel mensen een scandi-snede juist makkelijk te slijpen.

Wat heb je nodig om een scandi-snede te slijpen?

Een scandi-snede laat zich door die brede snijrand uitstekend slijpen op slijpstenen. Of je daarvoor diamant, natuursteen of keramisch kiest maakt voor de methode niet zo gek veel uit: het principe blijft hetzelfde. Ook kun je een kleiner zakslijpsteentje gebruiken wanneer je onderweg of in het veld bent.

Geleide slijpsystemen zijn vaak iets minder geschikt. Die kunnen óf juist het rechte deel van de snede niet goed genoeg volgen, óf hebben moeite op de exacte snijrand van het mes uit te komen. Ook doortrekslijpers bieden zelden genoeg slijpoppervlak voor deze brede snijrand, als ze de hoek überhaupt al exact kunnen matchen.

Welke korrelgroottes heb je nodig om een scandi-snede te slijpen?

In de basis exact dezelfde die je nodig hebt om een normaal mes te slijpen. Uitgaande van de Japanse standaard voor korrelgroottes heb je voor een beschadigde snede of voor het herprofileren van de snede een grovere steen nodig. Denk aan een korrel 180-600. Vervolgens een fijnere steen om de snede voor te slijpen. Hiervoor gebruik je een steen die tussen de 800 en 1500 zit. Om hem vervolgens scherp te slijpen pak je een 2000 of 3000 steen. Voor het echt fijn polijsten ga je daarna verder op een 5000-steen. Daarna kun je het zo gek maken als je wilt met 8000-10.000 of zelfs 16.000-stenen.

Hoe slijp je een scandi-snede op slijpstenen?

Eigenlijk is een scandi-snede perfect om het slijpen op slijpstenen te leren. Door de brede snijrand voel en zie je snel wanneer en waar het mis gaat. De meeste scandi-geslepen messen hebben een breed recht deel aan de snede. Dit deel leg je op de steen. Door even de hoek te variëren voel je vanzelf waar de snede begint en waar de ‘schouder’ van de snede begint. Die schouder is de overgang van de schuine snijrand naar het vlakke deel van de snede. Wanneer je de rug van het lemmet dus op en neer beweegt terwijl je de snede op de steen laat rusten voel je het wanneer het volledige vlakke deel van de snijrand op de steen rust.

Wanneer je dat voelt weet je dat de hoek goed zit. Dan kun je het mes voorzichtig van voor naar achter over de hele lengte van de steen laten glijden. Je blijft opletten of de hoek nog steeds gelijk is. Beweeg ook voorzichtig een beetje diagonaal zodat het kraspatroon mooi gevarieerd wordt.

Het kan helpen om op het moment dat je voelt dat je hem goed op de steen hebt, even je duim op de rug van het lemmet te leggen. Zo kun je de onderkant van je duim op de steen laten rusten en houd je het punt waar de rug van het lemmet tegen je duim rust aan als referentie tijdens de slijpbeweging.

Het slijpen van de belly

Het slijpen van het vlakke deel zal na een paar minuutjes wel vertrouwd voelen. Dan wordt het tijd om het rondere deel van de snede te slijpen: de belly. Ofwel: de buik. Hier zien veel mensen tegenop. Het aanhouden van de hoek wordt namelijk iets lastiger.

Maar zeer zeker niet onmogelijk! De fout die veel mensen maken is dat ze het mes tot 45 graden draaien ten opzichte van de steen om die ronde kant te pakken. Dat is niet altijd de makkelijkste methode. Wij raden je aan gewoon de greep op te tillen.

Door simpelweg de greep op te tillen en het contactvlak met de steen gelijk te houden rol je vanzelf naar dat deel van de snijrand toe. Gewoon doorgaan zoals je al aan het slijpen bent en af en toe dubbelchecken of je over de hele snijrand aan het slijpen bent. Zelfs mensen die al jaren op de eerder genoemde manier een scandi-snede slijpen zijn nog wel eens blij verrast met dit inzicht.