Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Grillen op gietijzer

Mooi hoor, zo’n gietijzeren grillpan van Staub of Le Creuset. Maar hoe gebruik je een gietijzeren grillpan eigenlijk? Een grillpan gebruik je voor het grillen van vlees, vis of groenten op hoge temperatuur. Gietijzer warmt gelijkmatig op en is bestand tegen hoge temperaturen. Het bakoppervlak van een grillpan bestaat uit opstaande ribbels. Het is belangrijk dat de hoogte van de ribbels precies goed is. Het vrijgekomen vocht en vet wordt opgevangen in de ruimte tussen de ribbels. Als de ribbels te laag zijn komt het product in aanraking met het vocht en vet. Het is even oefenen maar dan heb je ook wat.

Wat is grillen?

Een groot voordeel van grillen is dat het vetarm kan zijn. In een goede grillpan hoef je weinig tot geen boter of olie te gebruiken. Indien je toch boter of olie wenst te gebruiken is het advies om het te grillen product in te smeren. Een andere mogelijkheid is om het bakoppervlak met een beetje olie in te smeren. Giet nooit druppels olie of boter in de pan. Dit gaat verzamelen tussen de ribbels waar de pan geen contact maakt het met het product. Schrik niet als je stukje vlees of vis in eerste instantie aan de pan blijft plakken. Zodra er een korstje is gevormd laat het product vanzelf weer los. De uitgesproken ribbels in de grillpannen zorgen voor een perfect grillpatroon. Draai het product een kwartslag voor een gegrilld ruitje. Dat oogt fantastisch en zo smaakt het ook.

Voordelen van gietijzer

De grillpannen zijn gemaakt van massief gietijzer. Gietijzer is met koolstof verrijkt ijzer. Dit materiaal is bijzonder omdat het de warmte geleidelijk en zeer gelijkmatig verspreidt en uitstekend vasthoudt. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren en wordt de pan overal even warm. Er ontstaat geen hot spot en je product wordt overal in de pan gelijkmatig gegrilld. Een gietijzeren grillpan met een groot oppervlak kun je dus prima op een kleine pit gebruiken.

Gebruik van een grillpan

De gietijzeren grillpannen zijn geschikt voor elke warmtebron, inclusief de oven. Ook het wisselen van warmtebron is geen enkel probleem. Ideaal wanneer je een gerecht nog even op temperatuur wil houden in de oven (als dat past). Pas wel op met snelle temperatuurwisselingen. Warm een gietijzeren pan altijd langzaam op en laat de pan ook langzaam afkoelen. Anders kan de pan gaan barsten. Wij raden aan om de pan met de hand af te wassen. Dit gaat eenvoudig met heet water, een sponsje en mild afwasmiddel.

Uitvoering grillpannen

De grillpannen zijn er in verschillende vormen, kleuren en maten. Uitgevoerd met twee grepen of met een steel. Met de grepen kan je de pan stabiel en met twee handen oppakken. Let er wel op dat de grepen heet zijn. Ander voordeel is de compactheid waardoor de pan in de oven past. Er zijn ook uitvoeringen met een schenktuit. Voordeel van deze tuit is het eenvoudig kunnen afgieten van vrijgekomen vocht en vet zonder te knoeien. Gietijzeren pannen zijn zwaar in gewicht. Dit zorgt ervoor dat de pan stabiel op het fornuis staat.

Bekijk al onze gietijzeren grillpannen