Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Bescherm je koekenpannen

Goede pannen zijn kostbaar. De reden hiervoor is voornamelijk het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en de manier waarop de warmte geleid wordt. Kwaliteitspannen hebben een lange levensduur, mits ze op de juiste wijze onderhouden worden. Daarbij hoort ook het opbergen van de pannen na gebruik. Je kunt je pannen ernstig beschadigen door ze lukraak op te stapelen in een keukenkastje, hetgeen helaas vaak gebeurt.

Zeker voor (koeken)pannen met een anti-aanbaklaag kan opstapelen funest zijn. Net als het gebruiken van metalen spatels en dergelijke raden we dit dan ook sterk af. Vanzelfsprekend omdat een beschadigde anti-aanbaklaag ertoe leidt dat je gerechten eerder aanbranden en je bovendien meer boter of olie nodig zult hebben. In het geval van een Teflon-laag is het daarbij ook nog eens zo dat loslatende Teflondeeltjes slecht voor de gezondheid zijn. Hierbij kan immers C-8 vrijkomen, een (indien in hoge concentratie binnengekregen) kankerverwekkend bestanddeel van Teflon.

Verantwoord stapelen

Gelukkig zijn er meerdere opties om je pannen wel op een geschikte manier op te ruimen. Eén daarvan is het gebruik van pannenbeschermers van bijvoorbeeld vilt of rubber. Deze voorkomen dat de pannen met elkaar in contact komen. Zo kun je je pannen gewoon blijven opstapelen. Je zou hiervoor ook (hand)doeken kunnen gebruiken.

Ook zijn er rekken verkrijgbaar, waarin je je koekenpannen kunt schuiven. Deze kun je zowel uit het zicht, in je kastjes plaatsen, als aan de muur. Houd hierbij vanzelfsprekend wel rekening met de hoogte van je pannen. Zowel je lage pannenkoekenpan als je diepe hapjespan moet erin passen.

Stapel je koekenpannen veilig met panbeschermers

Pannen ophangen

Een andere oplossing is het ophangen van je pannen. Hiervoor heb je wel wat ruimte nodig. Veel koekenpannen hebben aan het uiteinde van de steel een gaatje, waarmee je ze aan een haak kunt ophangen.  Je zou deze haakjes bijvoorbeeld kunnen monteren aan de muur boven het aanrecht. Er zijn tegenwoordig ook haakjes met sterke zuignappen verkrijgbaar. Hierdoor hoef je geen gaten in de muur te boren. Het voordeel van hangende pannen is dat je ze altijd binnen handbereik hebt tijdens het koken. Bovendien houd je ruimte over in je keukenkastjes voor ander kookgerei.

Heb je een groot keukeneiland (of in ieder geval voldoende ruimte in je keuken), dan zou je ervoor kunnen kiezen om je pannen aan het plafond te hangen. Doe je dit een beetje stijlvol, bijvoorbeeld door ze met touwen aan een stevige, mooie houten balk te bevestigen, dan ziet dit er ontzettend mooi uit. Zorg er in dit geval wel voor dat de ruimte tussen de pannen groot genoeg is, zodat ze niet tegen elkaar aan bungelen. Je zou ook kunnen kiezen voor een kroonluchtervormig rek, dat je tevens aan het plafond kunt hangen. Vergeet niet dat er in de keuken ook nog gewerkt moet kunnen worden: denk om je hoofd!

Al met al zijn er voor ieder formaat keuken dus mogelijkheden om je pannen op een veilige manier op te bergen. Denk hier eens over na, alvorens je een nieuwe pannenset koopt. Je pannen zijn het meer dan waard!