Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore NPB4 | Expert Review door Koen van der Jagt

Portable power is onmisbaar is onze tijd van energieslurpende smartphone, tablets en andere oplaadbare uitrusting. Bestaat een powerbank waar je van op aan kunt, ofwel die het niet opgeeft na een enkele laadsessie en ook nog volledig waterdicht is? Nitecore claimt zo'n powerbank; ik stel jullie de NPB4 voor en deel mijn bevindingen in woord en beeld!

heel veel power in een compacte behuizing!

Indrukken

De fraaie box van de NPB4 weegt behoorlijk en geeft aan dat deze powerbank letterlijk een zware jongen is. Dat is niet echt verrassend omdat hij zijn energie haalt uit liefst vier stuks 21700-accu’s en dat zijn flinke jongens met een hoge capaciteit. Geheel volgens de huidige trend ontbreekt een lader bij de accessoires; jammer want het maakt wel degelijk verschil (qua tijd) of je de NPB4 laadt met een jarenoude lader van je smartphone of met een hedendaagse stekker met hoge capaciteit.

fraaie box met behoorlijk wat inhoud, maar ik had graag een lader inclusief gezien

De NPB4 is een fikse jongen, vooral qua gewicht dan want hij is nog best compact voor een 20000 mAh powerbank. Hij past goed in hand maar tijdens langer gebruik kun je hem beter neerzetten op de antislipvoetjes of dragen in het meegeleverde holster, vastgemaakt aan je broekriem of schouderband. We zien wat opvallende details: een “tiptoets” waarmee je de accustatus controleert en twee uitschuifbare haakjes waarover je niets in de handleiding leest. In mijn idee een extra manier om de NPB4 te bevestigen. Op de bovenzijde vinden we waar het om draait bij een powerbank: de aansluitingen. Van de totaal vier poorten kun je er twee als ingang en drie al uitgang gebruiken, wat dus betekent dat je maximaal drie apparaten tegelijk kunt opladen. De poorten zitten voldoende uit elkaar zodat de stekkers elkaar niet in de weg zitten. Wat bouwkwaliteit en afwerking betreft valt er op dit product niets aan te merken; deze powerbank voelt stevig aan zonder kraakjes of zwakke onderdelen.

de NPB4 past nog vrij gemakkelijk in de handpalm
opvallend detail: de tiptoets om de accustatus te checken

In de praktijk

Het kost de gebruiker weinig moeite om de Nitecore NPB4 aan de praat te krijgen, het is altijd gewoonweg “plug-and-play”. Opladen kan via micro-USB of USB-C waarvan de laatste mijn voorkeur heeft in verband met de snelheid, want het duurt best wel een tijdje (zo’n vier uur) voordat de powerbank volledig geladen is. Wel iets om rekening mee te houden en hem bijvoorbeeld tijdens de nachten te laden. Ook belangrijk: dit type accu’s blijven het best in conditie wanneer je elk kwartaal minimaal een keer bijlaadt, ongeacht of je de powerbank gebruikt hebt.

2 x USB-A (uitgaand), 1 x USB-C (in- en uitgaand) en 1 keer micro-USB (ingaand)

Eenmaal geladen is de Nitecore NPB4 een betrouwbaar powerstation die mijn Samsung S-serie zonder problemen vier tot vijf volledig op kan laden en ook krachtig genoeg is om een volledig lege telefoon weer op te laden terwijl je die gelijktijdig gebruikt. Ook meerdere apparaten tegelijk opladen gaat zonder problemen, dit gaat wel ten koste van de laadsnelheid per aangekoppeld apparaat. Tijdens de laadsessie geven de blauwe indicatielampjes de resterende power aan; wanneer het laatste lampje knippert is de NPB4 bijna leeg.

tot drie apparaten tegelijk opladen is mogelijk

Een van de bijzonderheden van de NPB4 is dat hij waterdicht is (IP68) zonder dat de laadpoorten afgedekt zijn door rubbers. Daar was ik erg benieuwd naar dus mijn eerste test was of deze powerbank een fikse regenbui kan hebben. Naar buiten dus en de powerbank goed nat laten worden. Hij gaf geen krimp... Ondanks dat de fabrikant de laadpoorten waterdicht gemaakt heeft door middel van o-ringen is het verstandig om de poorten af te drogen voordat je daarna een stekker inplugt. Na de regendouche werkte de NBP4 nog steeds zoals ervoor wat betekent dat hij deze test glansrijk doorstaan heeft!

ondanks het waterballet blijft de NPB4 gewoon zijn werk doen

Een level hoger is de NPB4 onder water! Ik heb hem meegenomen naar de plaatselijke rivier en heb de powerbank met laadkabel en al in het water gegooid. En ja, mijn (ook waterdichte) smartphone werd gewoon opgeladen terwijl de NPB4 op de bodem lag. Dit lukt dus ook en daarom kan deze powerbank gewoon mee het water op. Let wel op dat de stekkers niet onder water inplugt, dat komt je materiaal niet ten goede en kan voor storingen zorgen. Ook is het niet de bedoeling om de powerbank heel lang achter elkaar onder water te gebruiken, volgens de fabrikant is een half uur het maximum. Ondanks dat ik deze test een beetje spannend vond heeft deze powerhouse van Nitecore het weer overleefd!

ook onder water gaat-ie gewoon door met laden!

Pluspunten van de Nitecore NPB4

Het uithoudingsvermogen is een sterk punt; je weet gewoon dat je meerdere keren achter elkaar je (grote) smartphone of tablet kunt laden ook wanneer je in “the middle of nowhere” bent. Goed ook om te weten dat deze powerbank in alle weerseizoenen zijn mannetje staat, het maakt de NPB4 niet uit of het sneeuwt of regent en zelfs onderwater gaat hij gewoon verder met laden.

ook in de sneeuw gaat de NPB4 gewoon door!

Verbeterpunten

Naar mijn idee heeft het product Nitecore NPB4 eigenlijk geen zwakke punten. Qua uitrusting mis ik een goede lader; veel mensen gebruiken nog steeds een (telefoon)lader met een output tussen 1A en 2A en dat is eigenlijk te mager voor deze powerbank. Ook vind ik de blauwe kleuren die Nitecore gebruikt voor de accustatus minder duidelijk dan het “traditionele” rood en groen.

Conclusie

Toegegeven, de NPB4 is geen koopje. Aan de andere kant is het een superhandig accessoire dat zich al snel onmisbaar maakt. Of je nu met die bijna lege telefoon in de tuin zit of met meerdere mensen aan het strand of op de boot: met de NPB4 hoef je je geen zorgen te maken of je telefoon of tablet het wel gaat redden zonder lichtnet in de buurt. Ook tijdens wandelingen is hij niet te zwaar om mee te dragen in of aan je rugzak. Voeg daarbij de gebruiksvriendelijkheid én het feit dat hij waterdicht is en je zult al snel merken dat je geen miskoop gedaan hebt!

het holster kun je ook aan de armbanden van je rugzak bevestigen, zo blijf je stand-by!
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.