Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Ledlenser P7R Core, Signature en Work | Expert Review door Koen van der Jagt

Ik kan begrijpen dat, wanneer je van plan bent een goede zaklamp aan te schaffen, je door de bomen het bos zowat niet meer ziet: De productpagina's tonen vaak tientallen opties van lampen van hetzelfde formaat. Ook Ledlenser maakt zich hier "schuldig" aan bij de populaire P7R: er zijn maar liefst drie varianten! Eén pot nat of toch niet? In deze vergelijking review zoom ik in op dit trio en ga ik je helpen de juiste keuze te maken!

het trio uit de P7R-serie van Ledlenser

Eerste indrukken

Alledrie de lampen worden ready to use aangeleverd waarbij de Signature- en de Work-versie er nog een schepje bovenop doen qua uitrusting en accessoires. Een wandhouder/lader, luxe foedraal, riemclip en oplader zitten bij deze versies standaard in het pakket, de Core is de kale versie van de serie met alleen een laadkabel, lanyard en accu.

kant en klaar geleverd inclusief benodigde accessoires

Dat de lampen "broertjes" zijn zie je direct wanneer ze naast elkaar staan; toch zijn er duidelijke optische verschillen in deze middellange, slanke lampen. De P7R Core (het basismodel) heeft de strakste lijnen, wat ik persoonlijk wel mooi vind. De P7R Signature is uitgerust met een stevige riemclip en een verstelbare lanyard maar het meest opvallende detail is de draairing direct onder de lampkop waarmee je snel de gewenste lichtoptie kiest. De P7R Work is de grootste van de drie en voelt ook totaal anders aan met zijn verstevigde rubberen kop en batterijdop welke de lamp "stuiterproof" maken: hij kan een val tot 3 meter overleven!

de P7R Signature heeft een stalen clip en de Work een stootvaste kop en achterkant

Het handelsmerk van Ledlenser ontbreekt niet op deze lampen en dan heb ik het over het advanced focus systeem. Hiermee kun je in letterlijk een handomdraai je lichtbundel aanpassen van smal en verder weg naar breed en dichterbij. Op de lens zie je een typische bolling met fijne structuur om het licht te spreiden, bij de P7R Work wordt de lens extra beschermd door glas. Wanneer je aan de kop draait zie je in de flood-stand de LED, in de throw-stand wordt de lichtbron aan het oog onttrokken.

de P7R Work (rechts, flood modus) en de P7R Signature (midden, throw modus) hebben een grotere LED dan de P7R Core (links)

Qua grip zijn er duidelijke verschillen. De Core heeft het minste houvast en deze lamp rolt ook het makkelijkst weg op een gladde ondergrond. De Signature houdt al een stuk zekerder vast dankzij de clip en de ring voor de voorkeursstanden. De Work heeft de beste grip dankzij de grotere kop en de stroeve rubberen bescherming. Overigens hoef je niet bang te zijn dat de lampen zomaar uit je hand glijden: dankzij de lengte en omdat de koppen groter zijn dan de body heb je doorgaans voldoende grip.

de P7R Core (midden) met zijn gladde behuizing rolt het makkelijkst van zijn plek

Bouwkwaliteit en afwerking is van hoog niveau; ik kan geen mankementen ontdekken bij dit Ledlenser-trio. Het feit dat de fabrikant 7 jaar garantie geeft op deze producten zegt natuurlijk ook wel wat!

Wanneer en hoe

De P7R-serie leent zich uitstekend als lamp die je paraat hebt staan voor in 1001 situaties, ondanks dat ze niet in je borstzak of aan de sleutelhanger passen. De P7R Core is de “allemansvriend” en voelt zich het best thuis in en rond huis: bijlichten tijdens het klussen, een wandeling in het donker enzovoorts. De P7R Signature is een fijne reisgenoot met handige voorkeuze standen waarmee je direct het de juiste lichtstand (bijvoorbeeld rood voor kaartlezen) kunt inschakelen. De P7R Work voelt zich thuis in een omgeving waar gewerkt wordt en is een uitstekend accessoire voor in de gereedschapskist. Aan de andere kant is het ook goed om te weten dat de meeste functies en het lichtbeeld van het trio elkaar “overlappen”; ze staan dus alledrie hun mannetje in een heleboel situaties.

Bediening en comfort

De lampen maken alle gebruik van hetzelfde type 21700-accu die opgeladen wordt in de lamp met behulp van de meegeleverde laadkabel met magnetische contactpunten. Voordeel van dit systeem is dat er geen water door kan dringen tijdens het laden, een nadeel is dat je afhankelijk bent van een specifieke laadkabel. De luxere versies (Signature en Work) hebben standaard een wandlader in het pakket zodat je de lamp altijd opgeladen uit de houder kunt halen op een vaste plek. Een stukje zekerheid dus wanneer de stroom uitvalt.

de Work en Signature hebben een wandlader zodat je de lamp nooit hoeft te zoeken

De gebruikersfuncties van de P7R-serie zijn te personaliseren, je hebt bij deze “slimme” lampen keuze uit de volgende opties: Backup mode (batterij wordt zo zuinig mogelijk gebruikt), Emergency mode (noodlampfunctie, de lamp gaat direct aan wanneer hij van de lader komt), Memory mode (wel of niet inschakelen in de laatst gebruikte lichtstand) en Low voltage mode (waarschuwing bij lage batterijspanning). Het aanpassen is best wel een dingetje: zonder gebruiksaanwijzing of ondersteunende video via een QR-code gaat het je niet lukken denk ik. Het begint in ieder geval met de lamp in te schakelen en daarna de bedieningsknop acht seconden ingedrukt te houden totdat de rode ring op de schakelaar twee keer achter elkaar knippert. Vervolgens moet je binnen 15 seconden de knop herhaaldelijk indrukken voor de gewenste optie; de rood / groene ring om de schakelaar geeft aan welke stand je hebt ingeprogrammeerd.

Ook qua lichtopties heb je een scala aan mogelijkheden. Standaard staan de lampen ingesteld op drie lichtsterktes plus het extra rode of witte zijlampje bij de Signature of Work. Belangrijk verschil: Bij de Work gaat de volgorde bij de output van laag - middel - hoog - uit en bij de Core en Signature via hoog - middel - laag -uit. Voor het kiezen van de gewenste lichtstand heb je niet zo veel tijd, de lamp zet de gekozen stand al vrij snel vast waarna je de lamp dus opnieuw uit- en vervolgens weer moet inschakelen; ook gaat de lamp de beschikbare opties maar één ronde af en schakelt daarna uit. Tip: Zolang de ring om de schakelaar brandt kun je nog van lichtstand veranderen. Alle lampen hebben een boost- / turbostand die je voor een korte periode (10 seconden) voorziet van de maximale output. Je kunt deze stand zowel vanuit standby of bij een al ingeschakelde lamp activeren. Voor veel gebruikers zijn deze opties meer dan voldoende lijkt mij, maar daar houdt het niet op bij de P7R-serie!

de Signature (midden) en de Work (rechts) hebben een extra lichtoptie

Wanneer je de lamp aanzet en daarna de knop opnieuw indrukt voor minimaal vijf seconden zul je zien dat de rode ring in de schakelaar eenmalig knippert. Nu kun je extra lichtstanden toevoegen en dat zijn er heel wat! Ik noem ze maar even op: dimstand, knipperen, flitsen, positiesignaal, SOS en stroboscoop. Tijdens het programmeren merk dat de schakelaar aan de kleine kant is waardoor je niet altijd goed zicht hebt op de verlichte ring eromheen. En die ring vertelt je juist wat je gedaan hebt. Druk bij een ingeschakelde lamp de knop vijf seconden in totdat de ring een keer knippert. Nu kun je personaliseren en jouw favoriete lichtopties of volgorde inprogrammeren. Het is best even opletten in het begin maar gaandeweg krijg je er handigheid in. Enerzijds praktisch en wellicht ook leuk voor de freaks onder ons. Ook hier helpt de ondersteunende video je verder wanneer het niet lukt, de QR-code staat in de handleiding. Let op dat de lampen alleen een elektronisch lock-out / transportbeveiliging hebben, deze (de)activeer je door bij een uitgeschakelde lamp de schakelaar vier seconden ingedrukt te houden totdat de led enkele keren kort flitst.

De Signature heeft als enige van de serie een ring onder de lampkop met vier stops. Staat de ring gelijk met de schakelaar dan werkt de P7R Signature net zo als zijn broers. Draai je de schakelaar een stop naar links dan kun je alleen het rode zijlampje gebruiken. Ga je een stop naar rechts dan krijg je direct stroboscoop en (wanneer je binnen 3 seconden doorklikt) de hoge lichtstand. In de meest rechtse stand heb je direct toegang tot SOS en knipperstand. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van deze “voorkeuze schakelaar”, je kunt veel directer de juiste optie selecteren.

Dit vind ik goed aan de P7R-serie

Dat kan ik in één zin zeggen: Dé sterke punten aan de serie zijn voor mij het advanced focus system en het feit dat je de lampen kunt personaliseren.

Dit kan beter of anders

De schakelaar is aan de kleine kant, dit is vooral bij het programmeren soms wat hinderlijk. Het personaliseren van de lampen kost best wat geduld en tijd; gelukkig hoef je dat niet dagelijks te doen.

Waar voor je geld?

Toegegeven, de P7R-serie is niet goedkoop en de vooral de luxe Signature is behoorlijk prijzig. Aan de andere kant krijg je er wel een slim product voor terug met de nodige accessoires én zeven jaar garantie. Daarna kijkend vind ik het de investering zeker waard.

Mijn “rapport”

Voor alledrie de lampen geldt dat ze kwalitatief uitstekend in elkaar steken, ze op een solide manier opgeladen kunnen worden en een verrassend goed lichtbeeld hebben voor een focuslamp met een gecombineerd lichtprofiel. De mogelijk tot personaliseren is een sterk punt van de serie maar vraagt wel het nodige geduld.

De P7R Core als “instapmodel” bezit wint het qua afmetingen en past het best in de zak. Het meest vriendelijk geprijsd en het meest geschikt als all-rounder in en om het huis.

de allrounder P7R Core past in elke hand

De P7R Signature is stiekem mijn persoonlijke favoriet en dat komt vooral door de ring waarmee je in één keer je juiste optie kunt kiezen, waaronder rood voor niet storend nachtzicht. Wel met afstand de duurste uit de serie.

de P7R Signature is de meest complete van het stel

De P7R Work is de bikkel uit de serie, met deze lamp hoef je wat minder voorzichtig te zijn dan zijn broers. Sterk punt van deze lamp is een de natuurgetrouwe weergave van objecten in het donker dankzij de CRI (kleurweergave) met een index van 90. Ook de Work heeft zo’n handig (wit) zijlampje

de P7R Work schuwt het grove werk niet

Lichtbeeld en beamshots

Het lichtbeeld van dit trio is vrijwel identiek en dat is geen verrassing met hetzelfde type reflector en lampkop. Wel zie dat de Signature en de Work een grotere lichtbron hebben, dit resulteert in een grotere hotspot. Het meest opvallend is de afwijkende lichtkleur van de P7R Work met zijn neutraalwitte kleurtemperatuur van 4000 Kelvin. Deze lichtkleur zorgt voor een betere kleurweergave ‘s nachts maar heeft doorgaans wat minder “power” dan de koudwitte tint van de P7R Core en Signature. Omdat (voor)beelden meer zeggen dan woorden heb ik wat vergelijkingsfoto’s gemaakt van het trio!

De eerste locatie is een verlaten weg in bosrijk gebied. Ik vind het knap dat het Ledlenser gelukt is een “2-in-1” lichtstraal te ontwerpen zonder hinderlijke ringen of oneffenheden. Om het verhaal niet al te lang te maken heb ik bij alle lampen alleen de hoogste lichtstand gebruikt en de lampen maximaal ge(de)focust.

Hieronder de drie P7R’s met gefocuste bundel. Wat opvalt is het verschil in lichtkracht tussen de P7R Core en P7R Signature en de wat minder krachtige “warme” lichtbundel van de P7R Work.

Nogmaals dezelfde locatie met nu de lampen uitgezoomd. Op de korte afstand ontgaat je vrijwel niets terwijl het eind van het pad bijna niet meer verlicht wordt.

De volgende locatie is aan een bosrand. Ik heb de lampen hier in de hand zodat je een goed beeld krijgt van de verhoudingen. Ook hier zie de belangrijkste verschillen terug tussen de drie: De P7R Core heeft de smalste lichtbundel, de P7R Signature de meeste lichtkracht en de P7R Work de meest natuurgetrouwe kleurweergave.

Nogmaals maar nu de lampen volledig uitgezoomd. Je ziet dat de “koudwitte” versies meer bereik hebben dan de “warme” P7R Work. Je ziet dat het advanced focus system een combi is: ook in de maximale spreidstand haal je nog makkelijk een afstand van tientallen meters.

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.