Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Uit welke onderdelen bestaat een keukenmes? Wij leggen het je uit!

Wij gebruiken in onze teksten en specificaties veel termen die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar wellicht niet bekend zijn bij iedereen. Ben jij de draad volledig kwijt als het gaat over een krop, lemmet en heft? Lees dan snel verder, wij leggen je alles graag uit.

1. Lemmet

Het lemmet is het belangrijkste onderdeel van een mes. De kwaliteit van het lemmet bepaalt de kwaliteit van het mes. 

A: De punt: het uiteinde van het lemmet noemen we de punt;

B: Snijrand: de snijrand, ook wel snede, is het geslepen deel van het lemmet;

C: Lemmetrug: de dikke, botte bovenzijde van het lemmet noemen we de lemmetrug.

2. Krop

De krop, ook wel stootplaat, dient ter bescherming van de hand. Er zijn messen met een krop die doorloopt tot aan de hiel. Japanse messen hebben meestal geen krop. 

D: Hiel: de hiel is het achterste deel van de snede. Vaak is de hiel niet geslepen, ter bescherming van je vingers. 

3. Heft

Heft, ook wel handgreep, is het deel waar je het mes mee vasthoudt. Het heft moet lekker in de hand liggen. Dit is afhankelijk van het design en van het materiaal. 

E. Klinknagels: sommige grepen zijn bevestigd met klinknagels voor een klassieke uitstraling. De klinknagels houden de twee delen van het heft bij elkaar;

F. Pommel: de pommel is het achterste deel van de handgreep. De pommel zorgt voor de balans van het mes. Bij een zwaar lemmet wordt de pommel meestal gemaakt van metaal om tegenwicht te geven.

4. Tang

De tang, ook wel angel genoemd, is het verlengde deel van het lemmet waar het heft, de krop en de pommel op gemonteerd worden. Dan loopt de tang helemaal door tot de pommel. Dit zorgt voor een stevige constructie omdat er geen speling tussen het heft en het lemmet mogelijk is. Bekijk alle keukenmessen