Vandaag besteld, maandag in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Informatie

Batterijvoltage

Vraag aan Knivesandtools:

Gaat mijn zaklamp zwakker branden als ik er andere batterijen of accu's in doe?

Sommige zaklampen werken op bijvoorbeeld 2 CR123A batterijen met een voltage van 3,0 Volt. 2 stuks leveren dan 6,0 Volt op. Nu lees ik dat 2 van deze batterijen kunnen worden vervangen door 1 type 18650 accu met een voltage van 3,7 volt. Gaat de zaklamp dan niet minder licht geven? Dezelfde vraag krijgen we vaak voor zaklampen die op penlite-batterijen van 1,5 Volt werken. De oplaadbare variant is levert een spanning van slechts 1,2 Volt en het ligt voor de hand om te verwachten dat een zaklamp minder licht gaat geven.

Antwoord van Knivesandtools:

De gedachte dat een lamp minder licht gaat geven als het voltage van de batterijen lager wordt komt voort uit de ervaring met traditionele (zak-)lampen waarbij een gloeilampje rechtstreeks op de batterij is aangesloten.
Als de spanning van de batterijen minder wordt gaat het lampje inderdaad zwakker branden.

Moderne LED -zaklampen zijn vrijwel altijd voorzien van een elektronische vermogensregeling. Dit is een stukje elektronica dat in staat is de spanning de batterij om te vormen en zo de voedingsspanning van de LED (of de stroom die door de LED gaat) constant te houden tot de batterijen bijna leeg zijn.
Voor de technici: Het werkt met een DC/AC converter een transformator en een AC/DC converter. En dat alles op ongeveer 1 vierkante centimeter.

Het antwoord is dus: Nee, in veel situaties gaat de lamp niet minder licht geven als je er batterijen met een lager voltage in doet. Als een zaklamp uit ons assortiment geschikt is voor 2 soorten batterijen mag je er vanuit gaan dat hij elektronisch geregeld is. Daardoor zal de lichtopbrengst niet of nauwelijks veranderen als je er andere batterijen in doet.

Let wel op dat je uitsluitend het type batterijen gebruikt dat door de fabrikant van de zaklamp wordt aangegeven.