Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2024
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat betekent waterdicht volgens IPX8?

Als je aan het wandelen bent en het gaat onverwacht hard regenen, is het toch fijn om te weten dat jouw zaklamp gewoon blijft werken. De meeste zak- en hoofdlampen hebben dan ook een zogenoemde IPX8-norm. Maar wat houdt dit eigenlijk in en welke voor voordelen heeft dit? Wij leggen het je graag uit!

De water- en stofdichtheid van een apparaat, en dus ook zaklampen, wordt bepaald door een IP-norm, ook wel bekend als IP-classificatie. IP staat voor International Protection (Rating). Deze normering is internationaal bepaald waardoor je altijd de juiste informatie te zien krijgt. Bij de IP-norm wordt er gebruik gemaakt van twee cijfers: het eerste cijfer geeft de stofdichtheid aan, het tweede cijfer de waterdichtheid. In sommige gevallen zie je de term ‘IPX’ staan. Dit houdt in dat de bescherming tegen stof niet gemeten of bekend is. Hierdoor wordt dit cijfer vervangen door een ‘X’ .

Stofdichtheid van een zaklamp

De stofdichtheid is zeer verglijkbaar met de normering van waterdichtheid. Een lamp die IPX8 heeft, is eigenlijk ook al direct stofdicht. De hoogste IP-norm die bij stofdichtheid mogelijk is, is IP6X. Bij een camping-, hoofd- en zaklamp is de laagst mogelijke IP-norm: IP5X. Dit houdt in dat de lamp stofvrij is, maar er bij veel druk wel schadelijke stoffen naar binnen kunnen komen.

Wanneer is een zaklamp waterdicht?

Er zijn verschillende niveaus waterdichtheid. Denk hierbij aan een simpele regenbui, maar ook langdurig verblijf onder water. Elke camping-, hoofd- en zaklamp is sowieso spatwaterdicht en afhankelijk van jouw gebruik kies je de juiste IP-norm.

Voor als bij bijvoorbeeld het vissen je hoofdlamp in het water valt, is het toch fijn om te weten dat die nog werkt. Daarvoor zijn er de lampen met IPX7 en IPX8. Bij bijvoorbeeld het hardlopen heb je weer een andere situatie. Daarvoor is een lamp met IPX4 juist weer voldoende. Een regenbui of een uurtje flink zweten tijdens het sporten is dan ook geen probleem.

Een zaklamp voor onder water

Een waterdichte lamp is er niet voor gemaakt om echt onder water te gebruiken. Ze zijn gemaakt om waterdicht te zijn voor het geval ze per ongeluk in het water vallen en er direct weer uitgehaald worden. Alle metingen worden met een geheel nieuwe lamp gedaan en als er een onderdeeltje los zit, een kleine beschadiging of slijtage is, kan de waterdichtheid snel beïnvloed worden. Als je echt een waterdichte lamp om onder water wilt gebruiken, adviseren we om voor een duiklamp te kiezen. Zo verlicht je al jouw onderwater avonturen!