Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Informatie

Waarom geen XM-L LED in ...

Vraag aan Knivesandtools:

Na de XP-G LED is Cree met de sterkere XM-L LED gekomen die je in veel zaklampen tegenkomt. Als een XM-L LED een hogere lichtopbrengst geeft, waarom zijn dan niet alle modellen met deze LED uitgerust?

Antwoord van Knivesandtools:

De XM-L LED heeft weliswaar een hogere maximale lichtopbrengst dan de Cree XR-E LED, maar hij is ook flink groter.

Om het licht dat uit de XM-L LED komt goed te bundelen is een diepe en brede reflector nodig. In compacte lampen zoals de Fenix RC-10 heeft het plaatsen van een XM-L LED daarom weinig zin.

De bundel zou breder worden dan voor de meeste gebruikers praktisch is met als gevolg dat de lamp ongeveer 3x zoveel stroom zou gebruiken om eenzelfde afstand te kunnen schijnen.

Je ziet wel steeds vaker kleine lampjes die voorzien zijn van een XM-L LED. De belangrijkste reden dat dit gedaan wordt, is dat veel mensen louter op de opgave van het aantal Lumen af gaan.

Ons advies is zeker het bereik van de bundel mee te nemen in je aankoopbeslissing. Als fabrikanten de ANSI-normering gebruiken kun je deze makkelijk vergelijken.

Houd er wel rekening mee dat de ANSI-normering erg optimistisch is. Je kunt de afstand rustig door 3 delen om een realistisch beeld te krijgen.