Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Sferische aberratie - Verrekijker

Bij een perfecte lens zouden evenwijdige lichtstralen gebundeld worden in het brandpunt. Maar net zoals bij chromatische aberratie er een afwijking is van het focuspunt voor verschillende kleuren, is er ook een verschil voor lichtstralen die dichtbij de optische as of juist verder van de optische as door de lens vallen. Als sferische aberratie niet goed gecorrigeerd is levert dit een minder scherp, minder contrastrijk beeld op.

Bij bovenstaande afbeelding is in het eerste geval te zien hoe de evenwijdige of parallelle lichtbundel in één brandpunt gebundeld wordt. In het tweede geval is te zien hoe het in werkelijkheid gaat: de bundels verder verwijderd van de optische as hebben een ander brandpunt dan de lichtstralen dichterbij de optische as.

Een eenvoudige manier om sferische aberratie te camoufleren is door het simpelweg afschermen van de buitenste stralen door het gebruik van een diafragma. Hierdoor gaat natuurlijk wel veel licht verloren. Kortom, niet een ideale oplossing die dan ook vooral in goedkopere verrekijkers gekozen wordt.

Bij goede verrekijkers wordt sferische aberratie zo goed mogelijk gecorrigeerd door gebruik te maken van zorgvuldig gekozen componenten  waaronder tegenwoordig vaak asferische lenzen.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland