Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Get smarter Informatie Sferische aberratie - Verrekijker

Informatie

Sferische aberratie - Verrekijker

Bij een perfecte lens zouden evenwijdige lichtstralen gebundeld worden in het brandpunt. Maar net zoals bij chromatische aberratie er een afwijking is van het focuspunt voor verschillende kleuren, is er ook een verschil voor lichtstralen die dichtbij de optische as of juist verder van de optische as door de lens vallen. Als sferische aberratie niet goed gecorrigeerd is levert dit een minder scherp, minder contrastrijk beeld op.

Sferische aberratie

Bij bovenstaande afbeelding is in het eerste geval te zien hoe de evenwijdige of parallelle lichtbundel in één brandpunt gebundeld wordt. In het tweede geval is te zien hoe het in werkelijkheid gaat: de bundels verder verwijderd van de optische as hebben een ander brandpunt dan de lichtstralen dichterbij de optische as.

Een eenvoudige manier om sferische aberratie te camoufleren is door het simpelweg afschermen van de buitenste stralen door het gebruik van een diafragma. Hierdoor gaat natuurlijk wel veel licht verloren. Kortom, niet een ideale oplossing die dan ook vooral in goedkopere verrekijkers gekozen wordt.

Bij goede verrekijkers wordt sferische aberratie zo goed mogelijk gecorrigeerd door gebruik te maken van zorgvuldig gekozen componenten  waaronder tegenwoordig vaak asferische lenzen.