Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Porroprisma - Verrekijker

Het prisma in een verrekijker zorgt ervoor dat het beeld rechtop op het oog geprojecteerd wordt. Ook zorgt het door de langere weg die het licht door het prisma aflegt dat de verrekijker compacter gebouwd kan worden.

Een porroprisma is wat eenvoudiger te maken dan een dakkantprisma. Bij een verrekijker met een porroprisma verspringen de voorste objectieven ten opzichte van de oculairen. Hierdoor is de verrekijker wat groter van bouw. Het voordeel is wel dat de indruk van diepte wat groter zal zijn dan bij een verrekijker met een dakkantprisma. We zien immers diepte doordat beide ogen een net iets ander beeld zien dankzij de afstand tussen onze ogen. Als deze afstand wat groter wordt neemt de diepte-indruk ook wat toe.

Bij een verrekijker met een porroprisma gebeurt het scherpstellen door het oculair te verplaatsen. Hierdoor zullen 'volumeveranderingen' in de verrekijker plaatsvinden met de bijbehorende luchtverplaatsingen. Bij een verrekijker met een dakkantprisma gebeurt het scherpstellen door in de verrekijker een lens (groep) te verplaatsen. Dit heeft tot gevolg dat het makkelijker is om een verrekijker met een dakkantprisma stof- en waterdicht te maken.

Ondanks het feit dat de constructie van een porroprisma wat eenvoudiger is dan die van een dakkantprisma kunnen fabrikanten verrekijkers maken van beide typen met vergelijkbare kwaliteit. Toch zijn in het hogere segment verrekijkers overwegend met een dakkantprisma uitgerust.