Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Collimeren - Verrekijker

Collimeren is het uitlijnen van de optische elementen van een verrekijker ten opzichte van de mechanische as. Een goed gecollimeerde kijker voorkomt slechte beeldkwaliteit of bijvoorbeeld dubbele beelden. En ook niet onbelangrijk, een slecht gecollimeerde kijker kan hoofdpijn veroorzaken. Een verrekijker die opgebouwd is uit onderdelen van matige kwaliteit is bijna niet goed te collimeren.

Het is betrekkelijk eenvoudig om een beeld te krijgen van de kwaliteit van de collimatie: richt de verrekijker op de zon (kijk nooit rechtstreeks naar de zon door een verrekijker!). Je kan dan een beeld van de zon op een wit scherm projecteren. Het beeld kan scherpgesteld worden met de scherpstelling van de verrekijker. Houd de kijker goed stil (gebruik eventueel een statief) en richt hem zo op de zon dat de twee beelden van de zon in de schaduw van de kijker vallen. Beweeg de kijker voorzichtig totdat het beeld van de zon precies in de schaduw van het oculair valt. Als de collimatie van de kijker goed is zal het tweede beeld van de zon precies in de schaduw van het andere oculair vallen.

Een kleine afwijking zal niet gelijk problematisch zijn, maar als de afwijking te groot wordt zal dit nadelige gevolgen hebben in het dagelijks gebruik.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland