Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Collimeren - Verrekijker

Collimeren is het uitlijnen van de optische elementen van een verrekijker ten opzichte van de mechanische as. Een goed gecollimeerde kijker voorkomt slechte beeldkwaliteit of bijvoorbeeld dubbele beelden. En ook niet onbelangrijk, een slecht gecollimeerde kijker kan hoofdpijn veroorzaken. Een verrekijker die opgebouwd is uit onderdelen van matige kwaliteit is bijna niet goed te collimeren.

Het is betrekkelijk eenvoudig om een beeld te krijgen van de kwaliteit van de collimatie: richt de verrekijker op de zon (kijk nooit rechtstreeks naar de zon door een verrekijker!). Je kan dan een beeld van de zon op een wit scherm projecteren. Het beeld kan scherpgesteld worden met de scherpstelling van de verrekijker. Houd de kijker goed stil (gebruik eventueel een statief) en richt hem zo op de zon dat de twee beelden van de zon in de schaduw van de kijker vallen. Beweeg de kijker voorzichtig totdat het beeld van de zon precies in de schaduw van het oculair valt. Als de collimatie van de kijker goed is zal het tweede beeld van de zon precies in de schaduw van het andere oculair vallen.

Een kleine afwijking zal niet gelijk problematisch zijn, maar als de afwijking te groot wordt zal dit nadelige gevolgen hebben in het dagelijks gebruik.