Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Coating - Verrekijker

De coating van een lens heeft ontzettend veel invloed op de optische kwaliteit ervan. En op de kosten. Hier zie je grote verschillen tussen goede en matige kijkers.

Een goede coating draagt sterk bij een goede helderheid en contrast van het beeld. Bij ongecoat glas reflecteert ongeveer 4% van het licht per glas / luchtovergang. Aangezien een objectief uit meerdere lenzen bestaat bestaan er nogal wat van dit soort overgangen in een kijker. Als je bijvoorbeeld uitgaat van 7 glaselementen per kant (een 2-lens objectief, 2 prisma's en een 3-lens oculair, dit is niet een uitzonderlijke combinatie!), dan zou dit betekenen dat slechts 56,5% van het licht dat door het objectief is gevallen ook echt je oog bereikt. Met behulp van een eenvoudige coating wordt dit verlies teruggebracht tot bijvoorbeeld 1,5%. De hoeveelheid licht die je oog bereikt wordt nu vergroot tot ruim 80%. Bij een multicoated objectief zijn de lenzen van meerdere coatinglagen voorzien. Met een nog veel beter resultaat. En bedenk dat al het 'valse licht' in de kijker het contrast van het beeld vermindert.

Als in de specificaties van een kijker staat dat hij multicoated is betekent dat niet automatisch dat alle glasoppervlakten zijn voorzien van multicoating. Bij in ieder geval een deel is dit dan wel het geval.

Naast de optische eigenschappen zijn ook de mechanische eigenschappen van de coating van belang. Het gaat dan uiteraard vooral om de coating op de buitenste lensdelen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat bij het schoonmaken van je kijker je de coating wegpoetst. Hoe sterk een coating ook is, schoonmaken moet altijd met beleid gebeuren met schone materialen. Liever niet schoonmaken dan met een doekje met zandkorrels er in!

De coating heeft een grote invloed op de helderheid, contrast en kleurweergave van een kijker. De moeite waard om aandacht aan te besteden dus!

Het is eenvoudig om te zien of de lens gecoat is: kijk in de lens met een lichtbron achter je en beweeg de verrekijker langzaam. Als je een blauwe kleurzweem ziet is de lens gecoat. Als je een groenige kleur ziet met een zweem naar andere kleuren dan is de lens voorzien van tenminste twee coatings.

Een heel bijzondere vorm van coating bestaat uit fasecoating. Bij een dakkantprisma komt een deel van het licht met een faseverschuiving (golflengteverschuiving) en gepolariseerd uit het prisma. Dit komt door de optische constructie van het prisma. Dit gaat ten koste van een deel van het licht en dus de helderheid. Iets wat je wilt voorkomen. Fasecoating op het dakkantprisma heft dit probleem op.

Ook de gebruikte glassoorten zijn van grote invloed op het contrast en de weergave.

Nog een belangrijk punt om in de gaten te houden is dat bij goedkope verrekijkers de term die in de folder staat niet altijd waargemaakt wordt. Het komt voor dat een full multicoated verrekijker in werkelijkheid toch niet echt volledig gecoat is. Of van coating voorzien is waar je je van af kan vragen of de beeldkwaliteit er van opknapt.