Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Het oesterseizoen gaat van start

Vandaag wordt door de Nederlandse Oestervereniging in het Zeeuwse Yerseke officieel het Oesterseizoen geopend. Bestuurders van de gemeenten Reimerswaal en Schouwen-Duiveland hebben de eer de eerste oesters van 2018-2019 te proeven. De start van het Oesterseizoen is - zeker in Zeeland - jaarlijks een hele happening. Komend weekend vindt er in Yerseke dan ook een heus Oesterfestival plaats!

Velen beschouwen oesters als een ware delicatesse. Deze weekdieren - die je “levend” opeet - zijn bovendien ontzettend gezond! Ze zitten boordevol proteïnen, vitaminen en mineralen. Volgens de overleveringen zouden ze daarbij ook nog eens lustopwekkend zijn. Daarover laten we ons verder maar niet uit, we hebben het niet getest.

Openen met een oestermes

Waar we wél verstand van hebben, is het openen van oesters. De sterke oesterschelpen maak je niet met een gewoon keukenmes open. De kans bestaat dat je daarmee uitschiet en jezelf en/of het kostbare oestervlees beschadigt. Daarom doe je er verstandig aan om voor het openen van oesters een speciaal oestermes te gebruiken. Zo’n mes heeft een kort en dik lemmet, dat specifiek is vormgegeven om oesterschelpen open te snijden.

Hoe je dit precies doet is als volgt: je steekt allereerst de punt van het lemmet tussen de twee schelpdelen, recht in het scharnier. Als dit gelukt is - het kan moeizaam gaan, probeer niet te gaan wrikken - snijd je de oester voorzichtig in een gecontroleerde beweging open. Let er hierbij op dat je zo dicht mogelijk bij de rand van de schelp blijft en niet in het vlees snijdt.

Oesterhandschoen ter bescherming

Zelfs als je hierbij alle zorgvuldigheid in acht neemt, kan het voorkomen dat je uitschiet. Dit overkomt ook de meest professionele koks. De ene oester geeft immers meer mee dan de andere. Om te voorkomen dat je jezelf lelijk verwondt, adviseren wij om een oesterhandschoen te dragen aan de hand waarmee je de oester vasthoudt. Een oesterhandschoen is doorgaans gemaakt van kleine metalen ringetjes en doet denken aan een maliënkolder. Doordat de ringetjes dicht op elkaar bevestigd zitten, zul je niet door de stevige handschoen heen steken.

Zorg er dus voor dat je optimaal voorbereid bent, alvorens je verse oesters in huis haalt. Bij Knivesandtools vind je niet alleen de beste oestermessen en -handschoenen, maar ook complete oestersets. Deze bevatten behalve een oestermes ook een handige oesterhouder om de oester op zijn plaats te houden en een citroenknijper.

Wil je meer weten? In ons eerder verschenen infotopic leggen we je stapsgewijs uit hoe je exact een oester opent!