Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Extra lange bedenktermijn t/m 31 januari 2020
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers
Home Get smarter Informatie Lichtbundel, lichtbron, lichtbeeld? Knivesandtools geeft duidelijkheid.

Informatie

Lichtbundel, lichtbron, lichtbeeld? Knivesandtools geeft duidelijkheid.

Vaak krijgen wij de vraag welke zaklamp de beste lichtbundel heeft. Deze vraag is echter niet eenduidig te beantwoorden. Natuurlijk is een zaklamp in eerste instantie bedoeld om licht te geven wanneer dat nodig is, maar dit zal voor de meeste gebruikers niet voldoende zijn. 

Doorgaans heb je binnenshuis veel minder lumen nodig dan wanneer je de hond aan het uitlaten bent in een donker park. In dit infotopic gaan wij proberen de verschillende lichtbeelden te verduidelijken en zo de keuze voor een zaklamp te vergemakkelijken.

Wat is een lichtbundel?

Een lichtbundel bestaat uit allemaal kleine lichtstraaltjes. Een lichtstraal is het allerkleinste straaltje licht dat er bestaat. Een lichtbundel is dus een heleboel kleine lichtstraaltjes bij elkaar. In een bundel kunnen alle lichtstralen evenwijdig aan elkaar lopen. Dan heb je een evenwijdige bundel. Het kan ook zijn dat alle lichtstralen uit één punt afkomstig zijn en uit elkaar gaan, de bundel wordt dan steeds breder. Ook kan het zijn dat de lichtstralen uit allerlei richtingen naar één punt toe gaan.

Reflector

Om het licht te kunnen bundelen wordt er gebruik gemaakt van een reflector. De lichtstraal wordt door een gladde reflector geconcentreerd tot een smalle bundel. Een SMO-reflector (Smooth Reflector) wordt gebruikt wanneer het hoogst mogelijke bereik moet worden gehaald. De consequentie daarvan is dat er niet gelijktijdig een brede lichtbundel ontstaat om de naaste omgeving te verlichten. Om dat te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van een reflector met structuur aan de binnenzijde de zogeheten OP-reflector ofwel sinaasappelschil reflector. Hierdoor wordt het licht wat meer verspreid. Nadeel is dat de reikwijdte daardoor afneemt. Om die afname te beperken maken goede zaklampproducenten gebruik van een gecoat glas. Hierdoor wordt de lichtsterkte zo optimaal mogelijk benut.

SMO-reflector
OP-reflector

Lichtbron

Als lichtbron voor een zaklamp werd er veel gebruik gemaakt van gloeilampen en HID’s. Tegenwoordig maken merken alleen nog maar gebruik van led’s. Met de lichtbron bedoelen wij dus het type led dat in de zaklamp is gebruikt. Want de ene led is de andere niet. Om goed tot zijn recht te kunnen komen heeft een led de juiste reflector nodig.

Lichtbeeld

Het lichtbeeld is zeer bepalend in je keuze voor een zaklamp. Met het lichtbeeld bedoelen wij de lichtbundel zoals deze uit de zaklamp verspreidt wordt. Het lichtbeeld van een zaklamp wordt grotendeels bepaald door de combinatie van de gebruikte lichtbron (er zijn honderden verschillende leds) en de gebruikte reflector. Een kleine led met een lange en diepe reflector zal een smallere bundel creëren dan een ondiepe reflector met een grotere lichtbron. Een smalle bundel werkt minder verblindend voor jezelf en reikt verder, zodat je gericht objecten kunt belichten op grotere afstand. Een brede lichtbundel is geschikt voor kortere afstanden en grote oppervlakken.

Ook de lichtkleur is belangrijk: een warme lichtkleur doet het bij nevelig weer beter omdat je minder reflectie hebt. Ook komen de kleuren beter tot zijn recht. Koudwit licht werkt meer verblindend en reikt verder. Hieronder zie je vijf zaklampen met een verschillend lichtbeeld.

5 verschillende lichtbeelden naast elkaar. Zowel de kleur van het licht als de lichtbundel varieert.

De meeste zaklampen hebben een vaste focus waarbij een deel van het licht sterk is gebundeld (de hotspot) terwijl de rest zorgt voor een brede bundel (het restlicht).

Let op: zaklampen met een vaste bundel hebben niet hetzelfde lichtbeeld. Dit is afhankelijk van de gebruikte lichtbron en reflector.

We zien een sterke bundeling bij lampen met een hoge LUX-waarde in het centrum van de hotspot. Met deze reden testen wij de lichtsterkte van al onze zaklampen zelf. Nieuwsgierig hoe wij dat doen en wat de ‘sterkste’ zaklampen zijn? Lees er alles over in onze sterkste zaklamptest

Er zijn ook zaklampen waarbij je keuze hebt uit 2 of meerdere lichtbeelden. Dit zijn vaak zaklampen met een focuseerbare lampenkop, een zogeheten focussysteem.

Wat is een focussysteem?

Een focus is een systeem waarbij je het licht dat van de lichtbron af komt kunt beïnvloeden. Dit doe je door de reflector ten opzichte van de lichtbron te verplaatsen. Daarmee pas je de afstand dat de reflector ten opzichte van de led heeft aan. Hierdoor stuur je meer of minder licht een bepaalde richting op en wordt de bundel juist smaller of breder. Dit zie je vaak terug bij zaklampen van Led Lenser.

Led Lenser P7 focused
Led Lenser P7 brede bundel

Zaklampen zonder focus

Bij zaklampen zonder focus spreekt men over ‘throwers’ en ‘flooders’. Een thrower is een zaklamp waar je grote afstanden mee kan overbruggen. Met zo’n zaklamp kan je voorwerpen op grote afstand verlichten. Throwers zijn geschikt voor veiligheidsdiensten, wetshandhaving en jagers.

Een flooder heeft juist een brede bundel en is daarmee geschikt voor het verlichten van grote gebieden op korte afstand. Flooders zijn geschikt voor (bos)wandelingen, kamperen veiligheidsdiensten, toezicht op locatie of voor fotografie.

Flooder
Flooder lichtbundel
Thrower
Thrower lichtbundel

Allround zaklamp

Allround zaklampen zijn een mix van een thrower en een flooder. Dergelijke lampen hebben een relatief goed bereik en tegelijkertijd genoeg licht om een groot oppervlak te verlichten. Voor de meeste gebruikers is een zaklamp voor in- en om het huis voldoende. Een zeer goede allround zaklamp is de Fenix UC30.

Duidelijk brede bundel voor dichtbij
Maar ook genoeg bereik om de boomtoppen op afstand uit de lichten

Zoek jij een zaklamp voor een andere toepassing? Gebruik dan onze zaklampen keuzehulp om te kijken welke zaklamp het beste bij jou past.

Wij bedanken Koen van der Jagt voor het maken van de foto's.


Lees meer