Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Factcheck: de beste koksmessen volgens de Consumentenbond

Testen, daar houden we van bij Knivesandtools! We doen dit zelf ook met onze producten. Met veel belangstelling lazen we dan ook dat de Consumentenbond getest heeft wat de beste koksmessen zouden zijn. In de proef kwamen twintig koksmessen aan bod. Een aantal hiervan komt voor in ons assortiment. Hieronder de Zwilling Miyabi Gyutoh 7000D, die het rapportcijfer 9 ontving en daarmee als beste uit de test kwam.

Zelf slijpen

In ons bijna negentienjarig bestaan hebben we de nodige ervaring opgedaan met het testen van keukenmessen. In zijn test heeft de Consumentenbond bepaald hoe scherp, hard en breekbaar de verschillende messen zijn. Daaraan willen we toevoegen dat het ook van groot belang is hoe goed de messen te slijpen zijn. En dit kun je prima zelf doen! Behalve dat dit op de lange termijn voordeliger is dan je messen steeds weg te brengen naar een professionele slijper, is zelf slijpen ook nog eens hartstikke leuk om te doen! Voor iedere staalsoort is er een geschikte manier om zelf je messen weer scherp te maken.

Bij keramische messen is dit echter lastig, zoals ook de belangenorganisatie concludeert. We durven zelfs wel te stellen dat het haast niet te doen is. We hebben zelf namelijk ook keramische messen getest. En ze zijn niet alleen onmogelijk te slijpen, maar ook nog eens ontzettend breekbaar. De valtest van de Consumentenbond wijst dit maar weer eens uit. Reden genoeg voor ons om deze messen niet te verkopen.

Patinalaagje

Dit geldt wel voor de 1922-serie van Robert Herder. Zoals in het artikel geschreven wordt, is dit mes gemaakt van koolstofstaal. En het klopt zeker dat dit niet roestvast is. Messen in deze staalsoort hebben absoluut een gebruiksaanwijzing. Maar om nu te stellen dat ze binnen no-time verroesten… Welnee. Wanneer je deze messen meteen na gebruik met de hand afwast en droogt, zul je er je leven lang plezier van hebben. Wel ontstaat er een laagje op het lemmet, dat patina heet. Dit wordt ook wel edelroest genoemd. Dit patinalaagje voorkomt juist dat het staal gaat roesten. Sterker nog: hoe langer je het mes in gebruik hebt, hoe roestvaster het zal worden. Vergelijk het met tandglazuur: een beschermingslaag die voorkomt dat je gaatjes krijgt. Meer weten hierover? Lees dan ons infotopic 50 tinten molenmes.

De keuze voor koolstofstaal brengt dus met zich mee dat het op termijn er niet mooier uit zal gaan zien. Waarom zou je dan toch voor dit mes kiezen? Simpel: tot voor kort was het in Japan de norm. Koolstofstaal is keihard en daardoor dunner en dus makkelijker te slijpen. Bovendien is het Robert Herder-mes een fraai staaltje oer-Duitse degelijkheid, dat reeds uit 1922 dateert!

Bescherm je keukenmes

Wanneer je het juiste koksmes gevonden hebt, ben je er dus nog niet. Onderhoud is erg belangrijk. Zoals ook de Consumentenbond aangeeft: was je messen altijd met de hand af, gebruik een houten snijplank als ondergrond, slijp je messen regelmatig en berg ze zorgvuldig op. Echter vinden we het wat ver gaan om te zeggen dat je je messen niet in de la kunt bewaren. Met onze handige lade-inzets is dit prima mogelijk. En met een mesbeschermer kan de snede ook heus tegen een stootje! Wil je dit nu echt niet, dan bieden natuurlijk handige messenblokken de perfecte oplossing.

Al met al kunnen we ons vinden in de conclusie dat je er goed aan doet wat meer te investeren in een kwaliteitsmes. Ben je nou benieuwd wat volgens ons de beste keukenmessen zijn? We hebben een top-10 samengesteld, met opties voor ieder budget!