Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix TK16 V2.0 | Expert Review door Koen van der Jagt

De Fenix TK16 V2.0 is de upgrade van een succesmodel dat daarmee meer dan drie keer zo krachtig geworden is. Dat belooft wat! Tijd voor een check!

de Fenix TK16 V2.0: krachtig, handzaam en een uitstekend bereik

Mijn eerste indrukken

Kleiner dan verwacht voor een lamp die deze prestaties levert! Valt een stuk kleiner dan zijn broer de Fenix TK22 (UE) en ongeveer gelijk aan de Fenix PD36R. Het is Fenix gelukt een grotere accu en een sterkere lichtbron in een identieke behuizing als de vorige TK16 in te bouwen. Qua looks, bouwkwaliteit zie ik veel overeenkomsten met de TK22(UE). Geen spectaculair lijnenspel of allerlei toeters en bellen, maar een solide product dat er gewoon strak uitziet. Ook van binnen ziet alles er goed uit: Geen speling of krakende schroefdraden. De luminous SST70-led zit keurig gecentreerd in gladde reflector. Fenix houdt hier opnieuw de naam hoog.

vergelijkbaar formaat, maar bijna twee keer zo krachtig als zijn broers de TK22 en de PD36R
strak, herkenbaar ontwerp
luminous SST70-led in een diepe en gladde reflector = goed bereik en veel lichtopbrengst

Wanneer en hoe:

Het meest geschikt voor tactische doeleinden. Denk hierbij dus aan politie, leger en beveiliging. Maar ook BOA’s of boswachters vallen in de doelgroep. De TK16 V2.0 stelt je in staat om met een hand binnen een fractie van een seconde licht of stroboscoop te hebben waar je wilt. Dankzij de gekartelde ring op de lampkop heb je bovendien een uitstekend wapen op zak. Ook een ruit intikken is geen probleem. Je kunt hem ook op een wapen monteren, hiervoor zijn optionele accessoires verkrijgbaar waaronder een afstandsbediening.

Geen lamp dus die je in de meterkast zet voor het geval de stroom uitvalt. Wat overigens niet wil zeggen dat je hem niet kunt gebruiken tijdens de hond uitlaten. Deze lamp is graag daar waar actie geboden is.

niet alleen een lamp maar ook gereedschap wanneer de situatie er om vraagt

Hoe bevalt de Fenix TK16 V2.0 qua bediening en comfort:

Dat kan ik kort en krachtig zeggen: Uitstekend! Ook iemand zonder ervaring kan direct met deze lamp overweg. Een Fenix werkt zoals je verwacht dat hij werkt. De 21700-accu heeft een ingebouwde usb-c poort dus moet uit de lamp om hem op te laden. Voordeel: geen water of stof in de usb-poort. Nadeel: een veelgebruiker moet telkens de lamp openen en sluiten wat meer onderhoud vraagt aan schroefdraden en rubbers om te waterdichtheid te blijven garanderen.

De TK16 V2.0 ligt fijn in de hand en met je duim heb je alles onder controle. De grote ronde schakelaar is voor aan / uit en momentlicht, de kleinere ovale knop is voor de lichtstanden en de superverblindende stroboscoopstand. Deze “sneltoets” voor desoriëntatie maakt de TK16 V2.0 ideaal voor tactisch- en beveiligingswerk, ook al draag je (tactische) handschoenen.

de accu moet buiten de lamp geladen worden
in beeld: de dubbele schakelaar, schokwerende veer in de lampkop en usb-aansluiting van de accu

Dit vind ik goed aan de FENIX TK16 V2.0:

Het bedieningsgemak is voor mij het sterkste punt van deze lamp. De schakelaars zijn uitstekend van elkaar te onderscheiden dankzij de ronde en ovale vorm. De lichtbundel is mooi egaal over het gehele bereik, je zult niet snel iets over het hoofd zien. Ook het uithoudingsvermogen op de turbo-stand is verrassend goed. Je zou verwachten dat een relatief kleine lamp als deze het minder lang volhoudt in de turbo-stand, maar de TK16 V2.0 stelt absoluut niet teleur.

Dit kan beter of anders:

Deze lamp moet op onverwachte momenten zijn mannetje staan, liefst met een volledig geladen accu. Een ingebouwde indicator die het voltage aangeeft ontbreekt, je krijgt alleen een seintje wanneer hij ècht bijna leeg is. Een extra accu achter de hand houden is nu de meest veilige optie. Het bijgeleverde holster is slap van structuur; bij een hardplastic exemplaar kost het minder moeite de lamp weer terug aan je riem te hangen.

Waar voor je geld?

De lamp blijft gelukkig onder de € 100,- wat in mijn optiek toch wel zo’n beetje de bovengrens is voor een relatief kleine lamp. Aan de andere kant koop je wel een enorme krachtpatser van een merk dat al jarenlang bewijst een betrouwbare partner te zijn. Omdat de accu direct oplaadbaar en je dus geen extra lader hoeft aan te schaffen vind ik dat deze set voldoende waar voor je geld biedt.

Mijn “rapport”

De TK16 V2.0 bevalt uitstekend. Naast de eerder genoemde punten wil ik ook het goede uithoudingsvermogen noemen in de High-mode van 1000 lumen. Dat is echt een vooruitgang ten opzichte van de vorige versie omdat je nu zo lang onafgebroken gebruik kunt maken van een hoge output. Ondanks het puntje van de accustatus ben ik erg positief over dit product. Een zaklamp met veel licht(standen) waarvan je nooit hoeft na te denken hoe de lamp nu precies werkt.

En dan nog dit:

De TK16 V2.0 heeft nog diverse broertjes van hetzelfde formaat en met een vergelijkbare output die nèt even iets minder “tactisch” ingesteld zijn. Goed om te weten wanneer je geen beveiliger of handhaver bent.

Last but not least. De beamshots:

Locatie: In het bos. Het lichtprofiel is niet helemaal rond maar iets hoekig. Dit komt door de gebruikte led in combinatie met de reflector. Niet storend overigens. Brede bundel met een grote en intense hotspot die vrij geleidelijk overgaat in de spill (het restlicht). De lichtkleur is (mooi) koudwit, dus zonder blauwe zweem. Let ook op de goede balans in beschikbare lichtstanden.

Locatie: Weg met bomenrij en op rechts een rivierdijk. Je ziet een mooie, volle lichtbundel met veel lichtopbrengst over de gehele afstand.
Met de lamp in de hand. Zoals te zien hieronder bestrijk je met de TK16 V2.0 een groot gebied. Niet alleen de weg, maar ook de bomen èn de dijk worden goed verlicht.
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.