Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix E09R | Expert Review door Koen van der Jagt

De Fenix E09R is het ideale “tussenmaatje” formaat zaklamp om elke dag bij je te hebben. Past aan de sleutelbos maar heeft toch voldoende power om zich te meten met grotere exemplaren. Benieuwd hoe hij mij is bevallen? Lees en kijk mee!

Inhoud

fenix zaklamp
de Fenix E09R: klein maar volwassen

Mijn eerste indrukken:

Erg compact; ongeveer van hetzelfde formaat en lengte als mijn wijsvinger. Lampjes die je tussen je duim en wijsvinger kunt vasthouden (leuke test!) passen doorgaans prima in elke zak. De E09R heeft wat trekjes van de grotere broer de Fenix E28R en voelt net zo degelijk aan. Een clip ontbreekt omdat de E09R een sleutelhangerlamp is. De accu is vast ingebouwd en kan niet vervangen worden. Bouwkwaliteit en afwerking zijn dik in orde. Geen spectaculair ontwerp, maar gewoon een degelijke Fenix in klein formaat.

kleine zaklamp
past gemakkelijk tussen duim en wijsvinger

Wanneer en hoe:

Hoewel ik de E09R voor aan de sleutelbos iets te fors vind, is dit wel een lamp die weinig ruimte vraagt in je zak of bagage. Je kunt hem dus 24/7 meedragen zonder dat hij in de weg zit. Het lampje is breed inzetbaar dus handig in vrijwel alle dagelijkse situaties. Dit vooral dankzij de uitgebalanceerde lichtstanden in het bereik van 3 tot 600 lumen: de twee laagste standen voor binnen en de drie hogere standen voor buiten. Ook de aanwezigheid van instant-turbo is een goede feature; je hebt altijd direct toegang tot de maximale 600 lumen zolang je de schakelaar indrukt en vasthoudt. Met wel als kanttekening dat deze stand bedoeld is voor kortere tijd om de lamp en de batterij te beschermen.

sleutelhangerlamp
de E09R kan aan de sleutelbos gedragen worden maar is wat aan de grote kant

Hoe bevalt de E09R qua bediening en comfort:

De E09R heeft voldoende grip en dat komt vooral door de verschuifbare afdekking van de USB-laadpoort. Daardoor ontstaat er “hoogteverschil” op de body wat juist voor betere grip zorgt. Een prima en waterdichte oplossing waardoor een rubber afdekking van de laadpoort niet meer nodig is. Laden gaat vlot via de eigentijdse USB-C aansluiting met controlelampje voor de status.

Via de koperkleurige schakelaar (ik vind hem te klein) bedien je alle lichtstanden en vergrendel je de lamp tegen ongewenst inschakelen. De lamp heeft vier vaste lichtstanden en schakelt in op de laatst gebruikte. Ik ben erg blij met de extra lage stand van 3 lumen, dat is vooral binnenshuis vaak meer dan genoeg en ook nog eens lekker zuinig. De hoogste stand is een “burst-mode” wat betekent dat je deze stand niet vast kunt zetten maar kunt benutten zolang je de knop ingedrukt houdt. Let wel op dat de lamp hierna altijd blijft branden in de laatst gebruikte stand. Vergrendelen moet altijd via de schakelaar en dat vind ik wel een minpuntje. Losdraaien van het batterijcompartiment gaat niet bij deze lamp met ingebouwde accu. Nu kun je alleen vergrendelen of ontgrendelen via een snelle dubbelklik op de schakelaar.

zaklamp met usbpoort
afwijkende structuren dus betere grip; de USB-laadpoort zit verstopt onder een draairing
zaklamp powerbank
laden kan ook prima via een powerbank
zaklamp batterij accu
naast een 18650-accu zie je goed hoe compact de E09R is
zaklamp knop
de bedieningsknop is aan de kleine kant
lamp reflector
de speciale reflector spreidt het licht erg goed maar zorgt ook voor een brede hotspot

Dit vind ik goed aan de E09R:

Ik ben blij met de in totaal vijf lichtstanden variërend van erg laag tot behoorlijk veel power. Dat maakt de E09R breed inzetbaar. Ook de direct-turbo / Burst is erg handig en werkt ook wanneer je de lamp nog niet ingeschakeld hebt. Goed punt is ook de aanwezigheid van USB-C; eigentijds en je kunt de plug er nooit verkeerd instoppen.

Dit kan beter of anders:

De schakelaar is erg klein, zeker in verhouding tot je duim waarmee je een lamp meestal bedient. Er zijn wel opstaande randen rond de knop. Het vergrendelen via een dubbelklik op de schakelaar vind ik ook een puntje: Het liefst doe ik dat via het losdraaien van de batterijdop of lampkop omdat ik dat een meer betrouwbare manier vind.

Waar voor je geld?

De E09R kost nog geen vier tientjes. Daarvoor krijg je een compacte lamp die volwassen prestaties levert. Aan de hand daarvan vind ik de lamp niet “overprized”. Het is wel een lamp “uit één stuk” dus je kunt de accu niet vervangen. Dus gaat hij mee zolang de accu het doet.

Mijn “rapport”

Een supercompact maar volwassen lampje, zeker gezien de lichtopbrengst. Dankzij de wijde lichtbundel èn brede hotspot bruikbaar in heel veel situaties. Minder geschikt voor grote handen of dikkere vingers en met het vergrendelen van de lamp moet je goed opletten.

En dan nog dit:

Wanneer je de E09R iets te groot vindt is er nog een goede optie, de Fenix E05R: dit kleinere broertje werkt volgens hetzelfde concept maar is iets minder krachtig.

Last, but not least. De beamshots:

Voor de beamshots heb ik een locatie gekozen in een klein natuurgebied langs een haven. Daar vind je vaak smalle paadjes tussen de knotwilgen waar je zeker een zaklamp kunt gebruiken! Zoals je ziet op de foto’s is de moonlight-stand meer geschikt voor binnenshuis. In de wijde lichtbundel valt de grote hotspot op; op de kortere afstand heb je veel overzicht. Bij de Burst-mode is mijn hand zichtbaar op de foto omdat je voor deze stand de knop dat continue vast moet houden.

lamp moonlight stand

Nog wat plaatjes met de E09R in de hand en het lampje op maximaal vermogen. Er komt verrassend veel licht uit dit “kleintje”!

genoeg overzicht op de eerste meters
en ook in de diepte geeft de E09R ruim voldoende licht
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.