Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2023
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Bushcraftmessen: carbon vs stainless

Bushcraftmessen zijn er in vele soorten en maten. Met tal van verschillende filosofieën over lemmetvormen en handgreepvormen. Maar er is één fundamentele tweedeling die dwars door al deze verschillende keuzes loopt: koolstofstaal vs roestvast staal. Wij leggen je uit hoe deze twee keuzes zich tegenover elkaar verhouden.

Bushcraftmessen van koolstofstaal

Koolstofstaal, of in het Engels: carbon steel, is staal waarin weinig chroom en andere legeringselementen zitten die normaliter toegevoegd worden om staal roestvast te maken. Het is dus niet roestvast, en verkleurt vaak al als je een mes van dit staal voor het eerst gebruikt. Groot nadeel zou je zeggen. Maar niets is minder waar: het biedt kansen. Koolstofstaal is over het algemeen namelijk taaier en eenvoudiger te slijpen. Handig wanneer je in het veld bent. En wanneer het staal een coating heeft, of een natuurlijke patina, valt het met roest gigantisch mee. Voorbeelden van dit staal zijn: 1095, 1075, 5160, O1, Böhler K720.


Bushcraftmessen van roestvast staal

De naam doet het al een beetje vermoeden: dit staal is roestvast. Over onderhoud hoef je je dus geen zorgen te maken. Veel van de moderne roestvaste staalsoorten behouden ook beter hun scherpte dan koolstofstaalsoorten. Echter! Er zijn nadelen. Zo betekent roestvast niet roestvrij. Het kan, en zal, onder bepaalde omstandigheden gewoon roesten. Ook is roestvast staal negen van de tien keer lastiger te slijpen dan koolstofstaal, en is het in veel gevallen minder taai dan koolstofstalen messen. Voorbeelden van dit staal zijn: Böhler M390, Böhler N690, Sandvik 12C27, Elmax.


De hybride: bushcraftmessen van gereedschapsstaal

Tussen deze twee zit nog een gulden middenweg: de gereedschapsstaalsoort. Ook wel tool steel genoemd, al wordt die term in het Engels vrij liberaal toegepast. Het gaat om staal dat net wat meer chroom in zich heeft dan koolstofstaal, maar net niet genoeg om roestvast genoemd te worden. Het resultaat is staal dat vaak erg goed scherp blijft, taai is en vaak best goed te slijpen. Alleen niet helemaal roestvast. Voorbeelden van dit staal zijn: CPM 3V, CPM CruWear, D2, Sleipner.


Conclusie

Uiteraard zijn er veel meer verschillen tussen bushcraftmessen dan de staalsoort. Maar het is een prettig houvast wanneer je een keuze maakt.