Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Review: 5 zaklampen voor in en om het huis getest

Er is waarschijnlijk geen huishouden in Nederland waar een zaklamp ontbreekt. In geval van stroomuitval, tijdens dat lastige klusje op zolder, in de schuur of auto kun je niet zonder! Als liefhebber van lampen kijk ik hier en daar wel eens rond en vind dan in de meeste gevallen een eenvoudige en vaak verouderde lantaarn terug van hooguit enkele euro’s waarde. En dan de vraag nog maar of de batterijen nog vol zijn…

Natuurlijk geven deze lampjes licht, maar goed is anders, zoals deze eerder verschenen test bewijst.. Een betere en betrouwbaarder keuze vind je bij knivesandtools: Lampen die weliswaar een stukje duurder zijn, maar die je niet in de steek laten wanneer je ze nodig hebt. Het aanbod van deze “allrounders” is groot; ook heeft elke lamp weer zijn specifieke eigenschappen. Dit maakt de keuze niet gemakkelijk. In deze vergelijkingstest ga ik vijf totaal verschillende lampen aan jullie laten zien, die slechts één ding gemeen hebben: Er komt veel licht uit! We gaan de lampen bekijken, vergelijken en uiteraard in actie laten komen. Op deze manier ga ik jullie helpen de lamp te kiezen die het best bij jullie past!

De kandidaten

Een korte voorstelronde! Qua prijs ontlopen de vijf elkaar niet veel: We beginnen zo rond de 50 euro; er zit zo’n 25 euro verschil tussen de goedkoopste en de duurste lamp. De Nitecore P12 is de goedkoopste, vrijwel direct gevolgd door de Fenix PD25 en de Fenix UC30-2017. Iets verderop vinden we de LedLenser P7 en de Maglite MAG-TAC sluit de rij. Is de duurste ook de beste?

Verschillend qua vorm, looks en interface

Unboxing

Wanneer we kijken naar de verpakking zien we dat iedere fabrikant weer zijn eigen idee hierover heeft. De beide Fenix-lampjes en de Nitecore worden geleverd in kartonnen doosjes met daarin een plastic houder waarin de lampen en de accessoires een plekje hebben. De Maglite zit in een gesealde verpakking, die je letterlijk open moet knippen of snijden om de lamp eruit te halen. De LedLenser heeft een mooie box met een meer luxueuze uitstraling. Dat vind ik persoonlijk de fraaiste en handigste verpakking; de seal van de Maglite vind ik onhandig. Qua inhoud zijn we bij de Nitecore het best af en bij de LedLenser het minst: De MAG-TAC heeft als enig accessoire een torx-schroevendraaiertje om de clip te kunnen verwijderen. Een draagkoord en een holster zoals bij de andere vier had er toch wel afgekund voor deze prijs. Hieronder een plaatje die de veelal kleurrijke doosjes met de inhoud toont!

Iedere lamp bij zijn eigen verpakking: van blister tot luxe opbergbox

Formaat

De meeste lampen die we hier belichten zijn, op de Fenix PD25 na, allemaal “compacte middenklassers”. Prima mee te nemen dus in je jaszak zonder dat het lastig of te zwaar wordt; ook in of aan de gemiddelde broekzak lukt zonder al te veel moeite. De MAG-TAC valt op doordat hij wat langer is, de LedLenser heeft een dikkere body omdat hij drie AAA-batterijen naast elkaar met zich meedraagt. De Fenix PD25 is duidelijk een ander verhaal: Deze is een stuk kleiner dan de rest en daardoor ook discreet mee te dragen in de binnenzak van bijvoorbeeld een colbert. Wanneer je grote handen hebt is deze lamp wellicht wat aan de kleine kant. Persoonlijk vind ik de UC30-2017 het mooiste formaat hebben als zogenaamde “Every-Day-Carry, gevolgd door de Nitecore. De LedLenser is vrij dik en de MAG-TAC wat aan de grove kant. De PD25 is zo compact je hem soms bijna kwijt bent in je jaszak.

Naast elkaar in de hand: duidelijke verschillen in omtrek en lengte

Voeding

Hier komen we bij een belangrijk punt! Er bestaan vele soorten batterijen van groot tot klein, waarbij nieuwe technieken het mogelijk maken om steeds meer power uit compacte accu’s te halen. De LedLenser werkt op drie stuks AAA-batterijen. Makkelijk verkrijgbaar, en niet duur. Helaas werkt de P7 niet met oplaadbare batterijen. Je zult dus altijd nieuwe batterijen moeten kopen. Ook de MAG-TAC kan niet overweg met oplaadbare accu’s; deze lamp gebruikt twee stuks CR123A-batterijen. Deze zijn per stuk duidelijk duurder 1,5 volt-batterijen, maar hebben ook voordelen: Ze werken probleemloos bij lage temperaturen en zijn heel erg lang houdbaar zonder hun kracht te verliezen. De PD25 brandt ook op een enkele CR123A-batterij, maar een betere keuze in normale omstandigheden is een oplaadbare 16340-accu. Beter voor het milieu en dankzij het hogere voltage geeft de lamp bovendien meer licht op de hoogste stand. Zowel de Nitecore P12 als de Fenix UC30 kunnen zowel met twee CR123A-batterijen als met een enkele 18650-accu uit de voeten. Persoonlijk raad ik ook hier de oplaadbare, dus de 18650-accu aan. Let hierbij op de juiste polariteit, zowel de Fenix als de Nitecore gebruiken zogenaamde “button-tops”. Ik geef de voorkeur aan lampen met oplaadbare batterijen, zeker wanneer je de lantaarn intensief gaat gebruiken. Toch heb ik zelf ook altijd graag een setje CR123A’s achter de hand: Onmisbaar op die koude besneeuwde winterdag of als reserve.

De Nitecore P12 kan met zowel een oplaadbare 18650 als met CR123A-batterijen overweg
De Maglite MAG-TAC lust alleen niet oplaadbare CR123A-batterijen
De Fenix PD25 heeft twee opties: een oplaadbare 16340-accu of een CR123A-batterij
De Fenix UC30-2017 komt standaard met een 18650; er kunnen ook 2 stuks CR123A in
In de LedLenser P7 mag je uitsluitend niet oplaadbare AAA-batterijen stoppen

Lichtbron

Ook voor de lichtbronnen geldt: de ene led is de andere niet! De vijf lampjes die hier onder een vergrootglas liggen hebben alle een andere led ingebouwd. We zullen de lichtbronnen stuk voor stuk even nagaan, maar eerst nog dit: Om goed tot zijn recht te kunnen komen heeft een led de juiste reflector nodig. Een kleine led met een lange en diepe reflector zal een smallere bundel creëren dan een ondiepe reflector met een grotere lichtbron. Ik kom hier later bij de praktijktest op terug aan de hand van concrete voorbeelden. Terug naar de leds: de Maglite MAG-TAC heeft als enige een onbekend type lichtbron, er wordt nergen iets vermeld door de fabrikant. We zien een kleine led die, in combinatie met de diepe reflector ervoor zorgt dat deze lamp behoorlijk ver schijnt. Ook LedLenser geeft niet het exacte type led op: de P7 heeft de grootste led van het stel die luistert naar de benaming High End Power led. Doordat Ledlenser een trucje toepast met een bolle lens die als een soort vergrootglas werkt, heeft ook de P7 een goed bereik. Dankzij het traploze focussysteem kun je straal ook egaal en breed maken; dit is al jaren  een geliefde optie voor veel gebruikers van deze lampen. De Nitecore P12 heeft een XM-L2 U2 led: deze bron zorgt voor een wat bredere lichtbundel dan de MAG-TAC en reikt minder ver. De Fenix PD25 heeft een XP-L (V5) led aan boord: een krachtige led, die in combinatie met de wat ondiepe reflector een tamelijk brede bundel produceert. De UC30-2017 heeft een totaal andere led van een nieuwere generatie: een XP-L HI led. Deze led mist de “bolle” lensbedekking en heeft daardoor een intense maar ook tamelijk brede bundel. Dit geeft de lamp een goed bereik en bovendien licht hij een breed oppervlak uit. Zoals je ziet zijn alle kandidaten uitgerust met een led die de lamp tamelijk ver laat schijnen; alleen de LedLenser heeft de optie voor een geheel egale bundel zonder hotspot die geschikt is voor op korte afstand. Later meer over de lichtprofielen!

Vijf verschillende leds: van klein en rond tot vierkant en plat

Indruk

Vijf zaklampen die elkaar qua formaat niet zo veel ontlopen, maar alle hun eigen “looks” hebben. Zo zie je in het design van de Maglite het “stoere en onverwoestbare” terug; de LedLenser heeft opvallende rode accenten en Fenix en Nitecore gaan wat meer voor het no-nonsense ontwerp.

Maglite MAG-TAC

De grove structuur van de body van de Maglite past goed bij het ontwerp, verder vallen de geribbelde structuur op de lampkop en de eindkap op. De MAG-TAC heeft met afstand de langste en sterkste (riem)clip van het stel. De lamp voelt zeer solide aan, maar heeft in mijn ogen een minder sterk onderdeel: de lampkop. Deze kun je (als enige van de geteste lampen) eenvoudig ontmantelen, waarna de led open en bloot komt te liggen. Dit betekent dus dat de MAG-TAC alleen spatwaterdicht is. Ook is de lens van plastic, wat bij de concurrentie ongebruikelijk is.

Stoer ontwerp met “militairy-looks”
De MAG-TAC laat zich eenvoudig bijna volledig demonteren
De MAG-TAC tussen andere bekende Amerikaanse tools

LedLenser P7

De LedLenser P7 heeft een tijdloos ontwerp dat zich in vrijwel ongewijzigde vorm al jaren bewijst. Het is wel het “dikkertje” van het stel, wat ook te maken heeft met de behuizing dat drie batterijen naast elkaar moet herbergen. Het ontwerp is in mijn ogen fraai en strak, de rode schakelaar en de rode verlichte stippen in de kop doen het goed. Achter de lens (die ook van plastic is) zien we in uitgezoomde positie het merk en het patent ingegraveerd in de reflector. Mooi stijlelement. Verder ziet het er keurig afgewerkt en verzorgd uit. Minder fraai vind ik de losse sticker die waarschuwt niet in het felle licht te kijken: dit moet de fabrikant gewoon ingraveren in de kop van de lamp.

De P7 heeft een strak design
Alles zit degelijk in elkaar
Mooi rode accenten in de lampkop en een losse sticker

Fenix UC30

Ondanks dat de UC30-2017 vrij sober oogt, heeft Fenix deze lamp een bijzonder tintje meegegeven. Om de lampkop zit een rubber ring die tegelijk ook de usb-poort beschermt tegen stof en water. Je krijgt er drie: in het paars, groen en zwart. Zo kun je de UC30-2017 personaliseren en heb je direct wat reservemateriaal voor het geval dat er iets kapot zou gaan. De bronskleurige metalen zijschakelaar staat goed bij het geheel. De lamp voelt zeer degelijk aan en is perfect afgewerkt. De randen van de schakelaar voelen wat scherp aan; verder heb ik weinig op deze lamp aan te merken.

De paarse ring op de kop vrolijkt het vrij sobere ontwerp op
Degelijk materiaal en de accu wordt meegeleverd; dus ready-to-go!
Opladen is super eenvoudig, de indicator geeft de status aan

Fenix PD25

Dit geldt ook voor zijn kleinere broer, de Fenix PD25. Deze lamp is duidelijk de kleinste van het stel en komt qua lengte maar net voorbij de helft van de andere zaklampen. Dankzij de kleinere batterij is het ontwerp van de PD25 beter uitgebalanceerd, de verhoudingen kloppen meer bij dit lampje. Verder een degelijk ontwerp, dat het qua uitstraling moet hebben van de zilverkleurige clip en de zijschakelaar.

Mooi uitgebalanceerd ontwerp
Een kijkje binnenin; op de afwerking valt niets aan te merken
De duurzame stalen schakelaar geeft bovendien een fraai accent

NiteCore P12

Het design van de Nitecore P12 oogt wat druk, je ziet hieraan ook dat het een wat ouder ontwerp is. De P12 is de langste van de vijf en heeft als enige een tactische ring, die overigens eenvoudig te verwijderen is. In de lamp zien we erg veel informatie ingegraveerd; informatie over hoe je een apparaat als dit weg moet gooien is goed, maar hoeft van mij niet perse in de lampkop gegraveerd te zijn. De verlichte zijschakelaar is een opvallend accent aan de P12. Ook de Nitecore P12 voelt solide aan. Sowieso laat geen van de lampen een slechte indruk achter tijdens de eerste kennismaking: ze zijn keurig afgewerkt en kunnen letterlijk een stootje hebben. Je betaalt voor deze lampjes wat meer, maar krijgt een solide product wat ver uitsteekt boven een “bouwmarktlampje” van enkele euro’s.

De Nitecore P12 heeft een wat druk ontwerp
In stukjes: let ook op de goed ingevette schroefdraden
De tactische ring zorgt voor betere grip

Mogelijkheden

Natuurlijk is een zaklamp in eerste instantie bedoeld om licht te geven wanneer dat nodig is, maar dit zal voor de meeste gebruikers niet voldoende zijn. Het kunnen kiezen uit meerdere lichtsterktes is een goed voorbeeld. Doorgaans heb je binnenshuis veel minder lumens nodig dan wanneer je de hond aan het uitlaten bent in een donker park. Wat dit betreft zitten we bij de Nitecore en de Fenix-lampjes het best: op de Fenix UC30-2017 vind je vijf uitgebalanceerde lichtstanden. Zo zie ik het graag! Je kunt de lamp eenvoudig aanpassen aan de omstandigheden, bovendien kan een wat lagere lichtstand de batterijduur behoorlijk verlengen! De kleine Fenix-broer, de PD25 en de Nitecore P12 hebben beide vier lichtsterktes; ook ruim voldoende. Daarna volgt de LedLenser P7 met drie sterktes en de Maglite MAG-TAC sluit de rij met twee standen. Sowieso zijn de P7 en de MAG-TAC niet overdadig uitgerust wat dit betreft: ook een stroboscoopstand ontbreekt, terwijl die wel aanwezig is op beide Fenix-lampen en de Nitecore. Deze “zelfverdedigingsstand” geeft je wel een stukje zekerheid in een donkere steeg of bos. De aan- of afwezigheid hiervan zal voor sommige gebruikers zeker de keuze bepalen. De Nitecore heeft als enige een zogenaamde “moonlight-stand”: Een zeer energiezuinige stand waarmee je ‘s nachts binnenshuis voldoende kunt zien zonder anderen te storen. Op de P12 vinden we bovendien nog twee knipperstanden: een SOS stand in geval van nood en een flitsfunctie (met eventueel een optionele kegel) om iets te markeren. Ook geeft de Nitecore de actuele accuspanning aan via de blauw verlichte zijschakelaar. Handig! Ook in de UC30-2017 zien we dit in de schakelaar terug in de vorm van een groen op rood oplichtende led. De PD25 heeft geen indicator, maar waarschuwt door middel van knipperen wanneer de accuspanning laag is. De LedLenser en de Maglite missen deze functie; je kunt dus met deze lampen onverwacht met een lege batterij komen te staan. Alle lampen, op de UC30-2017 na, hebben de optie “momentary-on” wat betekent dat je de lamp via de schakelaar op de achterkant kunt inschakelen zolang je de knop ingedrukt houdt. Handig, omdat je zo de lamp geruisloos kunt in- en uitschakelen zonder je omgeving te storen. De Nitecore P12 en de Fenix UC30-2017 bezitten duidelijk de meeste opties, de Maglite MAG-TAC is erg sober uitgerust.

Gebruikservaring

Hoewel de lampen elkaar (op de Fenix PD25 na) niet veel ontlopen qua lengte betekent dat niet dat ze alle even handzaam zijn. Ook de dikte van de body en structuur bepaalt of een lamp prettig in de hand ligt en zich goed laat bedienen. Ook de positie van de schakelaar is belangrijk. Op de UC30-2017 na moet je alle lampen op de zogenaamde tactische manier vasthouden, dat wil zeggen met vier vinger om de body geklemd en je duim op de achterschakelaar. De LedLenser en de Maglite kun je alleen op de laatstgenoemde manier bedienen, dus je regelt alles via de schakelaar op de achterkant. Bij de UC30-2017 bedien je alles via de zijschakelaar, daarom houd je deze lamp ook anders vast, met je duim onder de lampkop. De kleine Fenix en de Nitecore hebben beide twee schakelaars; je schakelt de lamp in via de achterkant en kiest de juiste lichtstand middels de zijschakelaar. Voor mij is deze manier nog steeds favoriet en het werkt in mijn optiek het meest trefzeker.

Bij vier van de vijf lampen zit de aan- en uitschakelaar op de achterkant

De bediening is bij alle lampen weer anders; sommige modellen vragen duidelijk meer gewenning. Zo heeft de MAG-TAC de meest eigenwijze bediening, al werkt het niet onlogisch. Wanneer je de achterschakelaar eenmaal indrukt gaat de lamp aan op de maximale stand net zo lang je de knop vasthoudt. Wil je continue inschakelen moet je twee- of driemaal kort achter elkaar drukken. Bij twee keer drukken schakelt de MAG-TAC op de hoogste stand in, bij drie keer krijg je een zuiniger stand. Dit zijn ook gelijk alle mogelijkheden van de MAG-TAC, wat als voordeel heeft dat het nooit te ingewikkeld wordt. Toch mis ik wel een zuinige stand en een knipper of stroboscoopfunctie op deze lamp. Ook schakelt de lamp altijd op dezelfde, hoogste stand in en heeft geen geheugenfunctie voor de laatst gebruikte stand. De bediening via de wat stroeve, rubberen schakelaar werkt overigens trefzeker. De lamp ligt lekker in de hand, ook dankzij de grove structuur van de body. De schakelaar is goed te vinden, maar ligt iets verzonken; wanneer je handschoenen draagt is hij dus wat minder goed te vinden in het donker.

De schakelaar van de MAG-TAC ligt iets verzonken, maar doorgaans goed te vinden in het donker

De bediening van de LedLenser lijkt op die van de MAG-TAC, ook deze lamp schakelt altijd op de hoogste stand in. Verschil is dat, wanneer je de schakelaar niet vastzet, je continue kunt schakelen tussen de drie lichtstanden door middel van kort loslaten en weer indrukken. De volgorde is: hoog - middel - laag enzovoorts. Ook de P7 heeft buiten drie lichtstanden geen extra opties. Ook hier is geen energiezuinig extra lage stand aanwezig. De belangrijkste feature zit in de kop van de lamp: de lichtstraal laat zich door middel van het in- of uitschuiven van de lampkop eenvoudig aanpassen. Met uitgeschoven kop is de straal gefocust en dus bedoeld om ver te schijnen; met ingeschoven kop is de beam breed en egaal, dus geschikt voor op korte afstand. De P7 is wat aan de dikke kant en ligt daarom wat minder prettig in de hand. Ook is de body erg glad, waardoor de kans dat je de lamp een keertje per ongeluk laat glippen wat groter is. Ook deze schakelaar ligt verzonken, maar is een stuk groter dan bij de MAG-TAC. Daarom is deze rubber knop onder alle omstandigheden goed te vinden.

De P7 heeft een fijne, grote schakelaar

Ook de Nitecore P12 schakel je in via de schakelaar op de achterkant; half indrukken voor momentary, klikken voor continue. De lamp schakelt in op het laatst gebruikte niveau, wat ik persoonlijk erg handig vind. Zo kun je dus binnenshuis altijd inschakelen op de laagste stand, die vaak al voldoende is om genoeg te kunnen waarnemen ‘s nachts, zonder je huisgenoten te storen. Na het inschakelen loop je via de zijschakelaar door de vier lichtstanden of de drie knipperfuncties. De knipperfuncties zijn niet moeilijk te vinden: houd de zijschakelaar een kleine twee seconden ingedrukt, de lamp schakelt de verblindende stroboscoop in. Ook deze modus onthoudt de P12; je kunt deze verdedigingsstand erg snel paraat hebben in geval van nood. Zoals we van het merk gewend zijn, heeft ook deze allrounder mooi snufjes ingebouwd. De belangrijkste is wel de mogelijkheid tot het weergeven van de accuspanning tot op 0,1 volt nauwkeurig. Super handig, zo kun je tijdig bijladen. De P12 is vrij lang, maar ligt verder prima in de hand; de tactische ring zorgt voor extra grip. De schakelaar achterop en de opliggende zijschakelaar laten zich prima vinden.

De schakelaar van de P12 is zowel met als zonder handschoenen goed te bedienen

De Fenix UC30-2017 wijkt af qua bediening van de andere hier geteste lampen. De schakelaar zit op de zijkant waardoor je deze zaklamp anders vast moet houden. De duurzame (stalen) schakelaar moet ongeveer een seconde ingedrukt worden om de lamp in- of uit te schakelen; ook de Fenix schakelt in op de laatst onthouden lichtsterkte. Na het inschakelen kort klikken om door de vijf standen te lopen. Ook de UC30-2017 heeft een stroboscoop, deze kun je altijd en vanuit elke stand inschakelen door de knop een kleine twee seconden ingedrukt te houden. Handig dus dat je hierover nooit hoeft na te denken! Ook deze lamp heeft een indicatie van de resterende accuspanning, deze zit ingebouwd in de schakelaar. Het lampje ligt fijn in de hand en het formaat is prettig. De schakelaar is wel aan de kleine kant maar is zeker zonder handschoenen goed te vinden in het donker. Ook het opladen werkt eenvoudig, de indicator in de schakelaar licht rood tijdens het laden en groen wanneer de accu weer op sterkte is. Dat kan niet fout gaan. Je kunt de lamp op lock-out zetten door drie keer snel achter elkaar de knop in te drukken. Als controle zal de lamp twee keer knipperen wanneer hij op slot gaat. Twee keer snel drukken en je hebt hem weer tot je beschikking!

De schakelaar van de UC30-2017 had wat mij betreft iets groter gemogen

De Fenix PD25 heeft weer de “dubbele” bediening, inschakelen via de achterkant en de lichtsterktes kiezen via de zijschakelaar. Werkt super fijn op dit lampje. Ook voorkom je op deze wijze het per ongeluk aangaan in de broekzak: bij een lamp die je via de achterkant in moet schakelen is dit risico veel kleiner. Ook de PD25 heeft een stalen schakelaar, waardoor hij met z’n grote broer de enige is met een onverwoestbare knop. Hier geen actuele accuspanning, maar je krijgt wel een seintje wanneer de accu bijna leeg is: de lamp geeft dan regelmatig een knippersignaal. De aan- uit schakelaar is goed te vinden in het donker; de zijschakelaar moet je (vooral met handschoenen) wat meer zoeken. Tip voor de fabrikant: een kleine indicator in de zijschakelaar en je ziet altijd waar hij zit!

Ondanks het kleine formaat is de schakelaar van de P25 goed herkenbaar in het donker

Lichtbeeld en lichtkleur

Het lichtbeeld van een zaklamp wordt grotendeels bepaald door de combinatie van de gebruikte lichtbron (er zijn honderden verschillende leds) en de gebruikte reflector. We zien bij geen van de vijf lampen dezelfde combinatie van led en reflector, dus hebben ze allemaal hun eigen lichtprofiel. Een kleine led, zoals in de Maglite MAG-TAC, geeft een smallere lichtbundel dan een grotere lichtbron die je bijvoorbeeld in de Nitecore P12 terugziet. Een smalle bundel werkt minder verblindend voor jezelf en reikt verder, zodat je gericht objecten kunt belichten op grotere afstand. Bij de Fenix UC30-2017 zien we nog een andere optie: een “platte” led, dus zonder bolle lens. Dit geeft een meer gericht en wat smaller profiel omdat het lensje normaliter voor verstrooiing van het licht zorgt. Belangrijk dus om ook deze dingen te overwegen in je keuze en het meest geschikte model te kiezen. Verderop in deze review realistische foto’s die tonen hoe het er in het echt uitziet! Ook de lichtkleur is belangrijk: een warme lichtkleur doet het bij nevelig weer beter omdat je minder reflectie hebt. Ook komen de kleuren beter tot zijn recht. Koudwit licht werkt meer verblindend en reikt verder. Hieronder zie je de vijf hoofdrolspelers naast elkaar, schijnend op een witte wand. Dit vergelijk maakt het verschil in tint goed zichtbaar.

We zien in het profiel van de MAG-TAC duidelijk terug dat er een kleine lichtbron en een diepe reflector gebruikt wordt. Het licht concentreert zich vooral in het midden, de lamp heeft een vrij kleine hotspot en een middelmatige corona (het licht direct om de hotspot). De corona gaat vrij abrupt over een groot oppervlak met zwak restlicht. Een typisch profiel voor deze combinatie van led en reflector. In de praktijk dus meer geschikt voor de wat langere afstand, omdat de spot op korte afstand wat verblindend kan werken. Overigens kun je het profiel wat minder geconcentreerd maken door de lampkop iets los te draaien. Het profiel wordt dan gelijkmatiger maar je levert ook duidelijk in qua bereik. Vooral bij gebruik binnenshuis zie je duidelijk ringen in het profiel, wat ik optisch niet mooi vind; dit heeft menig concurrent toch beter voor elkaar. De lamp heeft een koude tint die naar blauw neigt. Dit valt overigens het meest op wanneer je de lamp naast de Fenix of Nitecore gebruikt.

LedLenser werkt al jaren met het gepatenteerde focus-systeem. De led schijnt door een vergrootglas en je kunt in- en uitzoomen. Wanneer we de lamp volledig focussen zien we een grote hotspot, en is er maar een kleine corona en vrijwel geen restlicht voorhanden. Door middel van uitzoomen kunnen we zover gaan totdat je de hotspot als het ware geheel uitvergroot ziet; je hebt dan een vrijwel volledig egaal profiel dat wel veel aan lichtsterkte en bereik inboet. In de praktijk kun je dus gaan voor een volledig gefocuste en verreikende straal tot een brede straal voor de korte afstand. Ook kun je bijvoorbeeld voor de middenweg kiezen door de lamp half in- of uit te zoomen. Deze optie zal veel gebruikers aanspreken! Het focussysteem heeft wel invloed op de optiek: je krijgt overduidelijk ringen in het profiel. Vooral binnenshuis minder fraai en goed zichtbaar. De lichtkleur is erg koel, maar gelukkig niet te blauw. Ook hier geldt: Het valt het meest op wanneer je de P7 vergelijkt met een “warmere” lamp.

De Fenix PD25 is het compacte lampje uit de test met dus ook de kleinste lampkop. Doordat hij een relatief grote led heeft, zien we dit duidelijk terug in het lichtprofiel. Een grote, gelijkmatige hotspot en een dito corona met verhoudingsgewijs weinig spill (het restlicht). Je krijgt een gelijkmatig en egaal profiel op kortere afstand, al haalt de lamp dankzij de gebruikte led in combinatie met de accu nog een nette afstand. Een typisch voorbeeld van een zogenaamd “allround-profiel”. Handig dus om bij te lichten in huis, maar ook ruim voldoende tijdens een avondwandeling. Het profiel is mooi egaal, je ziet nergens vlekken of scherpe aftekeningen. Dit hebben ze bij Fenix goed voor elkaar. De tint is duidelijk minder koud dan de Maglite en de LedLenser, al kunnen we het nog geen neutraalwit noemen. In vochtige omstandigheden zoals nevel of mist is deze kleur dus in het voordeel.

De grotere broer, de Fenix UC30-2017, maakt als enige van het stel gebruik van een platte (XP-L HI V3) led. Je ziet dit terug in het profiel: een behoorlijk geconcentreerde, felle hotspot. Daaromheen een middelmatige corona die vrij geleidelijk overgaat in de spill. Op deze manier bestrijkt het lichtbeeld een groot oppervlak, maar haalt ook een goede afstand. Dit zie je zeker buiten terug: De UC30-2017 zit qua bereik bij de besten in de test maar bestrijkt ook het breedste vlak op kortere afstand. Echt verrassend hoe groot oppervlak je kunt verlichten met zo’n compacte zaklamp. Het is wel een lamp die vooral buiten zijn mannetje staat op de hogere standen, voor binnenshuis raad ik aan alleen de laagste levels te gebruiken. Ook dit profiel is mooi egaal: geen donkere vlekken of ringen. De koud-witte tint heeft de kleur die het behoort hebben, we zien geen blauw.

De Nitecore P12 gaat al wat langer mee, maar de krachtige led doet nog steeds niet onder voor de rest. De P12 heeft de grootste hotspot van de vijf, met een middelgrote corona die geleidelijk overgaat in een forse spill. Een echt “gemixt” profiel dus, waar je veel kanten mee op kunt. Je kunt je pad uitstekend verlichten zowel op korte als op middellange afstand, ook deze Nitecore behoort qua lichtprofiel tot de allrounders. Ook bij deze lamp zie je het voordeel van een niet-focusseerbare lampkop terug in het profiel. De vorm is mooi egaal rond; vlekken of ringen ontdek je nergens. Ook hier een goede, maar koud-witte tint en gelukkig geen blauwe of groene zweem aanwezig.

Beamshots

Hoogste tijd nu om na het bespreken van de profielen eens te gaan kijken hoe dit er nu de praktijk uit ziet. De testlocatie is een wal langs een rivier met aan beide zijden wat wilgen. Op een kleine vijftig meter staat een bankje. We kunnen zo goed zien hoe ver de lampjes reiken en hoe groot het totaal verlichte oppervlak is. Alle foto’s zijn met exact dezelfde instellingen en vanaf dezelfde positie gemaakt. Je kunt nu fraai het onderscheid zien tussen de lichtkleuren aan de hand van onder andere het gras en de bladeren aan de bomen. Om een overvloed van foto’s te voorkomen heb ik de lampen alleen op de hoogste stand getest en gefotografeerd. Kijk en vergelijk!

Het meeste licht concentreert zich op korte tot middellange afstand bij de Fenix PD25
Duidelijk meer bereik voor de Fenix UC30-2017 maar ook voldoende licht dichtbij
Minder licht op korte afstand maar een goed bereik voor de Maglite MAG-TAC
Met gespreide lichtbundel vrij zwak licht en minder bereik voor de MAG-TAC
Een geconcentreerde bundel met goed bereik bij de LedLenser P7
In de flood-stand veel licht op korte afstand bij de P7
De P12 heeft een fraai voorbeeld van een goede “gemixte” lichtstraal

Nogmaals vanaf dezelfde locatie met nu de camera iets meer naar links geplaatst. Deze beelden laten goed zien welke afstanden de lampen in de hoogste stand kunnen halen.

Ideaal voor wat dichterbij: de Fenix PD25
Allrounder die ook goed geschikt is als zoeklampje: de Fenix UC30-2017
Doordat je zelf wat meer in het donker staat is de MAG-TAC een goede zoeklamp
Alleen voor dichtbij geschikt: de MAC-TAC in flood-modus
Prima lampje om de hond terug te vinden: de LedLenser P7
Ook dichtbij staat de P7 zijn mannetje
De Nitecore P12 geeft veel licht op korte als middellange afstand

Om een indruk te geven van de afstand die de lampen halen, nu foto’s met de lampen in hand. De hogere boom achter de bomenrij (waarvan ik de top probeer te verlichten) staat op ongeveer 75 meter. Omdat het om afstanden halen gaat, heb ik de Maglite en de LedLenser alleen in de spot-modus getest.

De Fenix PD25 haalt de boomtop niet overtuigend, deze is nauwelijks zichtbaar
De Fenix UC30-2017 heeft geen moeite om de boomtop uit te lichten
De MAG-TAC haalt de boomtop wel, maar mist lichtkracht om hem goed te verlichten
De LedLenser verrast hier en licht ondanks het minder aantal lumens de boomtop goed uit
De Nitecore P12 heeft een bredere bundel maar haalt de boomtop wel

Conclusie

Zoals we gezien hebben in dit vergelijk heeft iedere lamp zo zijn sterke en minder sterke punten. Ook maakt het zeker uit waarvoor je lamp gaat gebruiken. Wanneer je een lamp intensief gaat gebruiken kun je eigenlijk niet om de varianten met oplaadbare batterijen heen. De Fenix UC30-2017 heeft hier de beste papieren, gevolgd door de Nitecore P12. De Fenix PD25 heeft zijn formaat mee en kan als het ware onzichtbaar meegenomen worden. Dit lampje heeft wel een kleinere accu waardoor hij wel een stuk sneller leeg is dan de varianten met een 18650-accu. De LedLenser geeft verrassend veel licht voor een lampje met slechts drie AAA-batterijen. Het profiel laat zich eenvoudig aanpassen en de niet-oplaadbare accu’s zijn niet duur, maar ook niet duurzaam. De Maglite MAG-TAC zal je niet in de steek laten, zelfs niet in de vrieskou dankzij de CR123A-batterijen. Ook bij deze lamp moet je dus telkens weer nieuwe batterijen aanschaffen. Alle hier geteste lampjes kunnen tegen een stootje, maar qua waterdichtheid is er wel duidelijk verschil. De Fenixen en de Nitecore zijn bestand tegen een val in het water, terwijl de Maglite en de LedLenser slechts spatwaterdicht zijn.

Wanneer we alles tegen elkaar afstrepen valt mijn persoonlijke keuze op zowel de Fenix UC30-2017 als de Nitecore P12 omdat deze lampen de beste combinatie hebben van gebruikersgemak, duurzaamheid, lichtkracht en waterdichtheid. Daarna volgen de LedLenser met de verrassend krachtige en focusseerbare bundel en het kleine kwaliteitslampje van Fenix, de PD25. De Maglite heeft de stoerste uitstraling en heeft een jarenlange reputatie opgebouwd als zijnde een sterk merk, maar de lamp blijft qua mogelijkheden en gebruiksgemak achter op de rest.

Ten slotte wil ik Knivesandtools bedanken voor het beschikbaar stellen van deze lampjes voor dit vergelijk. Ik hoop dat ik de lezers wat wegwijs gemaakt heb in de lampenwereld en dat deze test helpt in het maken van een goede keuze!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.