Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Type verrekijker - Verrekijker

De meeste kijkers zijn dubbel uitgevoerd (binoculair) en bestaan uit twee gelijke monoculairen. Beide helften zijn uitgerust met een oculair (de kant waar je doorheen kijkt) en objectief (het lenzenstelsel aan de achterkant van de kijker). Daartussen bevindt zich het prismastelsel dat er voor zorgt dat het beeld rechtop staat. Ook wordt het licht in de kijker als het ware opgevouwen waardoor de kijker korter kan worden.

Er zijn 2 soorten prisma's. Het porroprisma zorgt ervoor dat oculair en objectief wat ten opzichte van elkaar 'verspringen'. Bij het dakkantprisma is het mogelijk om oculair en objectief in één lijn te houden waardoor de kijker wat compacter van bouw is. Dakkant kijkers zijn wat moeilijker te produceren. Dus In de praktijk zijn kijkers met dakkantprisma wat duurder dan de kijkers uitgerust met een porroprisma. Een voordeel is wel dat ze makkelijker waterdicht te maken zijn en ook zijn ze vanwege de inwendige scherpstelling wat minder gevoelig voor stof en aanslag op de inwendige lensdelen.

Er zijn verrekijkers met centrale scherpstelling en met individuele scherpstelling. Zie scherpstellen.

Een monoculaire kijker is eigenlijk een halve 'gewone' kijker. Het belangrijkste voordeel is dat hij lekker makkelijk is mee te nemen. Je kan hem altijd in je zak stoppen voor het geval je iets bijzonders tegenkomt. Het is meer een kijker voor erbij dan een kijker voor intensief gebruik. Maar een kwalitatief goede monoculaire kijker is toch een plezier om te bezitten. En zelfs sommige 'penmodellen' zijn soms verbluffend goed. Ondanks alle beperkingen.

Naast gewone verrekijkers bestaan ook telescopen. Dit zijn monoculaire kijkers met een (zeer) sterke vergroting tussen de 20 en 75x. Telescopen vallen buiten dit kader en zijn door hun bouw en grote vergrotingsfactor niet algemeen inzetbaar. Ze kunnen eigenlijk alleen op een statief gebruikt worden. Door de sterke vergrotingsfactor zijn ze wel erg geschikt voor vogelaars, maar je zal ze tijdens een popconcert niet zien staan.

Kortom, voordat je de ideale verrekijker kunt kopen (die natuurlijk niet bestaat) moet je over een hoop zaken goed nadenken: wat wil je met je verrekijker doen, aan welke eisen moet hij voldoen en hoeveel mag hij kosten. Neem de tijd om informatie te vergaren en bespaar jezelf een teleurstelling van een miskoop!