Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Roestplekjes op keukenmessen

Vraag aan Knivesandtools:

Op mijn roestvaststalen keukenmessen zijn kleine roestvlekjes te zien. Hoe kan dat? Ze zijn toch van roestvaststaal en bovendien waren ze absoluut niet goedkoop!

Antwoord van Knivesandtools:

Deze roestvlekjes ontstaan meestal als gevolg van pitcorrosie. Pitcorrosie is de meest voorkomende vorm van corrosie bij keukenmessen van roestvast staal.

Bij harde messen met een hoog koolstofgehalte, zoals messen van VG10 staal en de Twin Cermax messen, komt pitcorrosie het vaakst voor. Echter, ook bij messen van 'gewoon' roestvast messenstaal komt pitcorrosie voor.

Zijn deze messen dan slecht? Nee, een goed mes is een compromis en naarmate het staal betere snijeigenschappen moet hebben, moet je helaas iets laten liggen op het gebied van roestgevoeligheid.

Als je je hiervan bewust bent en er naar handelt is er weinig aan de hand.

Achtergrond van pitcorrosie

Roestvast staal is staal dat bij luchtvochtigheid tot 70% niet oxideert. Dat wordt bereikt door toevoeging van ca. 15 % chroom aan het staal. Het chroom vormt door blootstelling aan de lucht aan het oppervlak van het staal een dun laagje chroomoxide dat het staal afsluit en beschermt tegen corrosie.

Als het laagje chroomoxide beschadigt, wordt er normaal gesproken een nieuw laagje gevormd. Op zich is er dan niets aan de hand.

Het wordt echter een probleem als het staal niet de kans krijgt dit nieuwe laagje te vormen. Dit gebeurt wanneer de omgeving vochtig (of gewoon nat) is. Een kleine beschadiging van de chroomoxidelaag + een waterdruppel is de oorzaak voor pitcorrosie. Het resultaat is heel mooi op de foto te zien. Een klein zwart puntje met daaromheen een kring van roest.

Zoals gezegd moet er eerst een beschadiging van de chroomoxide laag zijn voor er pitcorrosie op gaat treden. Deze beschadiging kan een mechanische oorzaak hebben (botsing met iets hards) maar ook een chemische. Vaatwasmiddel, voedingszuren en contact met andere soorten staal kunnen de chroomoxide laag makkelijk aantasten.

In de foto hiernaast heeft water zuur uit het houten handvat getrokken en daarom is precies op de overgang van het hout naar het staal de pitcorrosie begonnen.

Verwijderen van pitcorossie

De roestvlek die om de pit ontstaat is eenvoudig te verwijderen met een zacht doekje en een beetje schuurmiddel zoals CIF. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien blijft er wel een klein pitje achter maar als je je messen droog houdt is er niets aan de hand.

Voorkomen van pitcorrosie

Pitcorrosie is eenvoudig te voorkomen als je je aan de volgende regels houdt:

  • Maak je messen na gebruik direct schoon en droog
  • Doe je messen nooit in de vaatwasser. Zouten, vocht en warmte zijn een ramp voor je mes
  • Laat je mes nooit nat in een spoelbak of op een RVS-aanrecht liggen
  • Slijp je messen zo nu en dan. Dan ontstaat er geen pitcorrosie op de snijkant

Lees hier meer over de vorming en het voorkomen van roest.

Heel vreemd!

Opvallend is dat mensen die klachten hebben over pitcorrossie hun messen nooit in de vaatwasser doen en altijd na gebruik direct schoonmaken, afdrogen en in een doosje opbergen. Als je weet dat er een druppel water nodig is om de roest van de pit naar de plaats er omheen te verplaatsen en dat daar langere tijd voor nodig is, een onwaarschijnlijk verhaal.

In ieder geval een tip van ons: zorg dat ook je huisgenoten weten hoe je met een mes om gaat en bedenk dat een heel duur mes wel eens gevoeliger voor roest kan zijn dan het goedkope mes uit de supermarkt!