Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

ANSI / NEMA FL 1

Lumen / lichtopbrengst volgens de ANSI NEMA FL 1 standaard

ANSI / NEMA FL 1: Eindelijk een standaard voor lichtopbrengst ?

Wie had dat ooit gedacht, een standaard voor de specificatie van o.a. de lichtopbrengst van zaklampen. Ja, hij bestaat echt: De ANSI / NEMA FL 1 standaard, of helemaal volledig de ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard. Helaas is de standaard slecht opgezet en zeer misleidend. Lees het hele verhaal om de specificaties goed te kunnen interpreteren.

Waarom een standaard voor zaklampen?

Veel mensen kijken bij het kopen van een zaklamp naar de specificatie van de lichtopbrengst. Reden voor veel fabrikanten om deze sterk te overdrijven. Vaak zijn de waarden bijvoorbeeld niet eens gemeten, maar berekend aan hand van de meest ideale specificaties van ieder component.

De ANSI / NEMA FL1 standaard geeft aan hoe de lichtopbrengst gemeten en gespecificeerd moet worden, zodat de consument een betere vergelijking zou moeten kunnen maken.

Helaas blijven de cijfers ook volgens de ANSI / NEMA FL1 standaard misleidend. Men heeft duidelijk getracht een complexe materie in te eenvoudige regels te vatten, met het resultaat dat je nog steeds niet blind kunt staren op de specificaties van een zaklamp.

Sterker nog: De hele standaard gaat maar 2 minuten mee, want de eerste 2 minuten met nieuwe batterijen is het tijdsinterval waarin de gemetingen worden verricht. Het is duidelijk dat fabrikanten van ongereguleerde zaklampen een dikke vinger in de ANSI-pap gehad hebben. De standaard werkt namelijk zeer nadelig uit voor fabrikanten van goede, gereguleerde zaklampen, zoals bijvoorbeeld Fenix!

Waar gaat de ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard over?

De ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard bevat de volgende onderwerpen:

  • Bereik van de bundel
  • (Piek) intensiteit (lichtsterkte / felheid)
  • Brandduur
  • Lichtopbrengst
  • Val- / schokbestendigheid
  • Waterdichtheid

Bereik van de bundel

De ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard definieert het bereik van de bundel als de maximale afstand waarop een zaklamp een lichtbundel produceert van minimaal 0,25 lux, gemeten in het felste punt van de bundel.

Hoewel dit het vergelijken makkelijker maakt, blijft het opletten, en wel om de volgende redenen:

  • De 0,25 lux wordt deels geabsorbeerd en moet ook weer over de hele afstand terug naar je ogen. 0,25 lux op 100 meter afstand op een lichtabsorberend voorwerp (zoals een boom bijvoorbeeld) is veel te weinig om iets waar te nemen.
  • Een lichte nevel die je 's nachts vrijwel altijd aantreft heeft een enorme invloed op het bereik van de bundel.
  • Het felste deel van de bundel bepaalt de specificatie. Dit kan een heel klein puntje van de bundel zijn.
  • De test duurt slechts 2 minuten. Veel goedkope, niet gereguleerde, lampen gaan na een tijdje minder licht geven.

(Piek) intensiteit / Lichtsterkte

De piek intensiteit (Peak Beam Intensity) is een maat voor de lichtsterkte in het felste deel van de bundel, uitgedrukt in candela (cd). Let op dat dit niets zegt over de breedte van dit deel van de bundel en dus ook niets zegt over de totale lichtopbrengst. Daarnaast gaat ook deze test slechts over de eerste 2 minuten.

Brandduur

De brandduur wordt volgens de ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard gemeten met de meegeleverde batterijen, en indien een zaklamp zonder batterijen wordt geleverd, met de door de fabrikant geadviseerde batterijen.

De brandtijd wordt bepaald op het moment dat de lichtopbrengst van de zaklamp nog slechts 10% van de maximum licht opbrengst is.

Dit maakt dit onderdeel van de standaard compleet waardeloos! Lampen die slecht gereguleerd zijn, en dus een hele lange staart met weinig licht hebben komen toch heel goed uit deze test, terwijl ze bijvoorbeeld na 15 minuten al op 50% presteren.

Lumen lichtopbrengst

De lichtopbrengst in Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een zaklamp produceert, ongeacht hoe het gebundeld is. Een lamp kan dus heel weinig lumen leveren maar door een zeer nauwe bundel toch heel ver schijnen.

De standaard schrijft voor hoe de lichtopbrengst gemeten moet worden, en dat is natuurlijk goed. Lichtopbrengsten volgens de ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard zullen doorgaans iets lager zijn, dan vroeger opgegeven lichtopbrengsten, en wellicht flink lager dan wat onbetrouwbare fabrikanten opgaven.

Helaas wordt ook hier weer de lichtopbrengst binnen de eerste 2 minuten met nieuwe batterijen gemeten. Jammer dus. Waarom niet halverwege de opgegeven maximale brandduur of zo iets?

Voorbeeld van misleiding door de ANSI / NEMA FL 1 standaard

Dit zeer realistische voorbeeld toont aan hoe slecht de ANSI / NAMA FL 1 standaard uitpakt voor gereguleerde zaklampen.

De bovenstaande 2 grafieken tonen de lichtopbrengst van 2 zaklampen gedurende 170 minuten.

Beide zaklampen leveren de eerste 2 minuten 200 lumen lichtopbrengst en leveren dus volgens de ANSI specificatie 200 lumen.

De rode grafiek is van een gereguleerde zaklamp. Bij deze zaklamp blijft de lichtopbrengst gedurende het eerste uur vrijwel gelijk omdat de lichtopbrengst bij een gereguleerde zaklamp niet afhankelijk is van de conditie van de batterij (tot deze bijna leeg is).

De groene grafiek toont de lichtopbrengst van een ongereguleerde zaklamp. Bij deze zaklamp begint de lichtopbrengst van de zaklamp direct na het aanzetten terug te lopen (door het minder sterk worden van de batterijen).

Doordat de lamp minder licht gaat geven duurt het langer voordat de lichtopbrengst tot 10% is gedaald (20) lumen dus.

De gereguleerde zaklamp krijgt als specificatie: Lichtopbrengst 200 Lumen, brandduur 90 minuten

De ongereguleerde zaklamp krijgt als specificatie: Lichtopbrengst 200 Lumen, brandduur 140 minuten

Als je dus naar de specificaties kijkt lijkt de ongereguleerde zaklamp de beste te zijn. De zelfde lichtopbrengst maar een langere brandduur. In praktijk is echter de lichtopbrengst na een paar minuten al veel lager dan opgegeven en zal je de batterijen al veel sneller moeten vervangen om weer voldoende lichtopbrengst te verkrijgen.

Mechanische aspecten

Genoeg over deze standaard. De mechanische aspecten laat ik even achterwege.

Conclusie

De ANSI / NEMA FL 1-2009 standaard is erg gunstig voor fabrikanten van goedkope ongereguleerde zaklampen. De 2 minuten durende tests van lichtopbrengst en lichtsterkte en de brandduur test die loopt tot maarliefst 90% verlies aan lichtopbrengst zijn een indicatie dat er grote fabrikanten van middensegment lampen achter deze standaard zitten.

Voor de betere zaklampen is de standaard slechts een kleine verbetering omdat fabrikanten die te optimistische cijfers presenteerden nu gedwongen worden de echte meetgegevens te gebruiken.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland