Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Get smarter Designer Jens Ansø: Deens design in de zakmeswereld

Designer

Jens Ansø: Deens design in de zakmeswereld

Een van de populairste ontwerpers van het moment is Jens Ansø. Zijn toepassing van modern Deens design in de zakmeswereld doet de harten van liefhebbers wereldwijd sneller kloppen. Maak kennis met Jens Ansø.

Jens Ansø

Woonplaats

Sporup, Denemarken

Eerste mes

1988

Fulltime messenmaker sinds

2001

Samenwerkingen met

Zero Tolerance, Kershaw, Böker, Fox, Spyderco

Ontwerpen van Jens Ansø herken je meteen. Hij heeft een hele eigen stijl. Bepaalde lemmetvormen en handgrepen zijn echt typisch Ansø. Een van de typische kenmerken is een vlak stuk op de handgreep, net achter het scharnierpunt. Dit werkt goed in combinatie met Ansø’s voorkeur voor een tip-down-pocketclip. Het vlakke deel geleidt dan de greep moeiteloos je broekzak uit.

Niet noodzakelijkerwijs de goedkoopste weg kiezen, wel de beste. Dat kenmerkt zijn werk en is de rode draad door zijn carrière.

Altijd maar beter

Zijn doel is altijd om weer een beter mes of een beter stuk gereedschap te maken. Dat is waar hij zelf het meeste voldoening uit haalt. Hij richt zich met zijn werk dan ook op mensen die kwaliteit waarderen en respecteren. Niet noodzakelijkerwijs de goedkoopste weg kiezen, wel de beste. Dat kenmerkt zijn werk en is de rode draad door zijn carrière.

UVKYXjyVE6s

Design door de Deense wetgeving

De Deense messenwetgeving geeft het werk van Ansø een bijzondere dimensie. In Denemarken geldt een messenwet die voorschrijft dat je enkel messen bij je mag hebben die aan de volgende voorwaarde voldoen: niet éénhandig te openen, geen vergrendeling en een lemmetlengte (snijrand) onder de zes centimeter. Een van de meest strenge wetten in Europa. Het leidt tot succesvolle ontwerpen als de Cox. Fraaie slipjoints in moderne stijl.

De Spyderco Pingo, ontworpen door Jens Ansø en Jesper Voxnaes

Ansø is natuurlijk niet de enige Deense messenmaker. Zijn naam hoor je veelvuldig in één adem met zijn collega Jesper Voxnaes. Samen een topteam. Verantwoordelijk voor de onder andere de succesvolle Spyderco Pingo. Een mes dat aan die strenge Deense wetgeving voldoet, maar door zijn aantrekkelijke ontwerp wereldwijd gedragen wordt.

Scultping van de greep op de Böker Plus Zero, ontworpen door Jens Ansø

Eén van de ontwerpelementen waar Ansø om bekend staat is zijn karakteristieke sculpting. Hij heeft een hele eigen bewerking bedacht waarmee hij handgrepen van textuur voorziet. Het voegt grip toe, terwijl het esthetisch ook een extra laag toevoegt aan het ontwerp.

De industrieel ontwerper in Ansø zit nooit stil. Ontwerpt hij geen messen? Dan is hij wel bezig met zijn lijn karabijnhaken, creditcardhouders of andere EDC-tools.

De jonge jaren van Jens Ansø

In 1988 leest de vijftienjarige Jens Ansø in het tijdschrift Popular Mechanics een artikel over het maken van messen. Dat lijkt hem wel wat. Met een slijpmachine en een boormachine gaat hij aan de slag in de werkplaats van zijn vader. Zonder een idee van waar hij mee bezig was en zonder iemand om hem te helpen. Na een veel bloed, zweet en tranen is hij af: Ansø’s eerste mes. Een beetje grof, maar hij is zo trots als een pauw. Het messenvirus heeft hem te pakken en houdt hem tot de dag van vandaag in zijn greep.

Jens gaat studeren aan de school voor architectuur. Nu heeft hij altijd al interesse in het tekenen en maken van producten, dus de studierichting Industrial Design is snel gekozen. In 2001 behaalt hij zijn Master. Hij besluit om zich fulltime op het maken van messen te storten. Hij bouwt een flinke carrière op en maakt fantastische messen. Zijn creaties zijn wereldwijd gewild en zijn wachtrij is enorm.

HQf8U6bfIWI

Succesvolle internationale samenwerkingen

Tegelijk begint hij zijn samenwerkingen met verschillende messenmerken. Ontwerpen van zijn hand, gemaakt door bedrijven als Böker, Fox, Spyderco, Kershaw en Zero Tolerance. Zijn ontwerpen zijn hierdoor voor een nog veel groter publiek beschikbaar en zijn naam groeit nog sneller.


Lees meer