Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Ernest Emerson: pionier in de tactische zakmessen

Ernest Emerson geldt als één van de pioniers op het gebied van tactische zakmessen. Ontwerpen van zijn hand worden wereldwijd gebruikt door speciale eenheden. Naast ontwerpen voor producenten als Zero Tolerance en Kershaw, maakt zijn eigen bedrijf Emerson Knives Inc messen van topkwaliteit.

Hoe herken je een Emerson mes?

Emerson wave shaped feature

Het meest kenmerkend aan de zakmessen van Emerson is het haakje op de rug van het lemmet. Dit wordt de wave shaped feature genoemd. Een zakmes met wave opener open je direct wanneer je hem uit je broekzak haalt door het mes iets naar achter te trekken. De wave blijft dan aan de rand van de broekzak hangen, waardoor het lemmet opent. Volgens velen is er geen snellere manier om een zakmes te openen. Emerson kreeg in 1998 het patent op deze wave-openingsmethode.

De Emerson Wave Shaped Opening Feature.

Niet alle zakmessen met een wave-opener zijn een officiële samenwerking met Emerson. Er zijn verschillende zakmessen verkrijgbaar die met een zeer vergelijkbaar systeem worden geopend, waarbij geen krediet aan Emerson wordt gegeven. Misschien is dat wel het beste bewijs van de kracht van deze functie.

Uitstekende ergonomie voor meer werkcomfort

Wanneer je een Emerson-ontwerp vasthoudt voelt het meteen goed. De afronding en dikte van de greepdelen, de ronding van de vingergroeven en de verhouding van het lemmet tot de handgreep: allemaal perfect voor elkaar. Het mes“past” meteen. Deze messen zijn voor gebruik gemaakt.

Wanneer je een Emerson-ontwerp vasthoudt voelt het meteen goed.

Eenzijdig geslepen voor betere snijprestaties

De Emerson-ontwerpen die door Emerson Knives zelf gemaakt worden zijn allemaal eenzijdig geslepen. Hierdoor snijden ze beter en is het makkelijker ze in het veld na te slijpen. In niet al zijn samenwerkingen met andere messenfabrikanten zie je dezelfde slijping terug, dit is echt een Emerson Knives kenmerk.

Emerson Knives Inc

Midden jaren ‘90 maakte Emerson zelf alle messen in zijn garage. De productiecapaciteit was hierdoor vrij klein. Daarom besloot Emerson een eigen productiebedrijf op te zetten: Emerson Knives Inc. Zijn eigen ontwerpen, gemaakt in reguliere productie. De capaciteit groeide en zo konden de mensen die graag een Emerson-mes wilden bezitten sneller geholpen worden.

Kenmerkend in Emerson’s hele carrière is het voldoen aan de vraag van verschillende (overheids)instellingen. Eind jaren ’90 had NASA een zakmes nodig voor de bemanning van de Space Shuttle. Ze vroegen Emerson een van zijn bestaande tactische modellen iets aan te passen door een soort snijhaak in de tanto-punt te verwerken. Deze haak is specifiek voor het openen van de zakjes astronautenvoedsel. Dit mes is niet vrij te koop en enkel beschikbaar voor de NASA. Zij hebben het mes gebruikt op verschillende ruimtereizen.

Ernest R. Emerson: de man achter de messen

Ernest R. Emerson werd op 7 maart 1955 geboren in Noord-Wisconsin, Verenigde Staten. Op jonge leeftijd ontplooide hij zich als echte sportman. Op zijn 16e begon hij met Yudo, de Koreaanse variant van Judo. Op zijn 17e speelde hij al honkbal op professioneel niveau. Aansluitend heeft hij zich gericht op verschillende vormen van Karate (onder meer Kyokushinkai en Shotokan). Hij behaalde ook zijn diploma’s in lichamelijke opvoeding en wereldgeschiedenis.

Hierna verhuisde hij richting Zuid-Californië om zich daar verder te verdiepen in vechtsporten. Uiteindelijk werd hij hier vechtsportinstructeur. Daarnaast werkte hij als technische man bij een vliegtuigbouwer. Hier groeide hij door naar de functie van design engineer.

Het eerste mes

Als jongen van 8 jaar oud kreeg Emerson van zijn opa een zakmes. Naar eigen zeggen is dit waar de fascinatie voor messen vandaan komt. Toen hij in 1978 voor een training in Filipijnse vechtsporten een Balisong (vlindermes) nodig had kon hij deze niet betalen. Hij besloot er daarom zelf één te maken. Met boormachine, metaalzaag en vijl begon hij aan zijn eerste eigen mes. Zijn medestudenten waren zo onder de indruk dat hij direct zijn eerste orders binnen kreeg om er meer te maken. Een nieuwe carrière lag op de loer.

Emerson's eerste Balisong

Aan het begin van zijn carrière als messenmaker pionierde hij door materialen uit de luchtvaartindustrie te gebruiken. Materialen als titanium en carbonfiber. Daarnaast gebruikte hij ook micarta, parelmoer en meteoriet. De kleurrijk geanodiseerde titanium bolsters vielen meteen op. De eerste modellen die Emerson maakte waren meer herenmessen dan de tactische zakmessen die we tegenwoordig kennen.

Emerson's eerste zakmessen, het pre-tactische tijdperk. © Ernest Emerson

Van herenmessen naar tactische gebruikers

Deze ommezwaai kwam in 1985. Hij merkte op dat men tijdens vechtsporttrainingen telkens met dummy’s van vaststaande messen trainde. Wanneer ze echter de ring verlieten ontbrak een goed tactisch zakmes. Emerson pakte enkele van zijn “reguliere” modellen en stripte ze tot simpelere materialen. Micarta handgrepen omdat deze lekker veel grip geven in natte omstandigheden. En gezandstraalde titanium bolsters, in tegenstelling tot de kleurrijke versieringen die hij hier eerder aanbracht. Deze nieuwe messen noemde hij de Viper-serie. Vijf messen, ieder met een eigen toepassing. Zo zat er een mes bij met een grotere pommel om meer grip te geven bij natte handen. Ideaal voor marinepersoneel.

In 1986 raakte Emerson onder de indruk van de snijeigenschappen van een eenzijdig geslepen mes. Hij besloot zijn eigen messen ook van een single edge grind te voorzien. Tegelijk kwam hij in contact met enkele Navy SEALs voor wie hij een variant op zijn bekende Viper-messen maakte. Het model dat later bekend zou worden als de CQC: Close Quarters Combat. Naast de bekende Navy SEALs zouden ook leden van de Armed Special Forces, de Duitse GSG9 en de Britse SAS dit model aanschaffen.

Naast de bekende Navy SEALs zouden ook leden van de Armed Special Forces, de Duitse GSG9 en de Britse SAS dit model aanschaffen.

In 1993 werkte Emerson samen met messenproducent Timberline Knives. Samen maakten zij een vaststaand mes genaamd SPECWAR. Dit mes was ontworpen om te worden gebruikt door de Navy SEALs. Dit mes won in 1995 de American Made Knife of the Year Award op de Blade Show in Atlanta, Georgia. Datzelfde jaar werd de SPECWAR tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Modern Art in New York.

Naast het maken van messen houdt Emerson zich nog steeds bezig met vechtsporten. Hij heeft tal van speciale teams getraind. Van Navy SEALs tot de bewakers van het Britse parlement. Daarnaast is hij ook eigenaar van de in Los Angeles gevestigde Black Shamrock Combat Academy Gym. Als kroon op zijn werk is hij lid geworden van de Martial Arts Hall of Fame, naast grote namen als Chuck Norris en Bruce Lee.

Hij heeft tal van speciale teams getraind. Van Navy SEALs tot de bewakers van het Britse parlement.

Sinds hij eind jaren '90 zijn eigen productiemessen maakt heeft Emerson niet stilgezeten. Continu werkt hij aan de verbetering van zijn ontwerpen en productieproces. Ook maakt hij nog steeds af en toe custom zakmessen. Deze messen worden via een loterij verkocht, simpelweg omdat er veel te veel vraag naar is. Het winnen van die loterij betekent niet dat je het mes krijgt, je wint enkel de mogelijkheid het mes voor enkele duizenden dollars te kopen.