Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Michele Pensato: Lionsteels professionele hobbyist

Michele Pensato – oftewel Molletta, zijn bijnaam in het Italiaans - is een zeer productieve designer die voor Lionsteel ontwerpt. Zijn carrière als messenmaker begon op een archeologische opgraving. En hoewel zijn messen al meerdere awards hebben gewonnen, blijft het voor hem een uit de hand gelopen hobby. Maak kennis met deze professionele hobbyist: Michele Pensato.

Michele Pensato

Messenmaker sinds2002
Samenwerking metLionsteel
Michele Pensato

Archeologische start

Het begon voor Michele Pensato allemaal bij archeologische opgravingen. Hij heeft altijd een passie gehad voor (pre-)Romeinse geschiedenis en was dan ook regelmatig bij archeologische opgravingen te vinden. Hij gebruikte met zijn vrienden messen die niet goed genoeg bleken voor hun intensieve gebruik. Zo ontstond het idee om zelf een mes van betere kwaliteit te maken. En in 2005 was daar dan de Nexus 7.

Uit de hand gelopen hobby

Sindsdien heeft Michele Pensato tientallen messen ontworpen voor Lionsteel. In zijn dagelijks leven is hij echter ‘gewoon’ business consultant en maakt hij bedrijfsinvesteringsplannen voor banken. Het ontwerpen van messen is dus een nogal uit de hand gelopen hobby. Voor de Nexus 7 was hij begonnen met het leren van metaalbewerking en daar is hij nooit mee gestopt. Hij blijft altijd leren. Zo leest hij studies door universiteiten en doet hij zelf laboratoriumtests wanneer hij werkt met nieuwe staalsoorten. Ook experimenteert hij met verschillende hittebehandelingen om te zien welke resultaten dat oplevert. ‘Molletta’ denkt bij zijn ontwerpen vooral praktisch na. Zijn focus ligt op gebruik en prestaties. Dat betekent dat hij voor ieder project dus niet alleen een mooi ontwerpje maakt, maar hij bestudeert ook welke materialen voor dit ontwerp het beste zijn. De handgreep, staalsoort en de specifieke hittebehandeling.

Hij heeft met zijn messen al vele prijzen gewonnen, maar denkt daar helemaal niet over na bij het ontwerpen van zijn messen. Hij ontwerpt gewoon wat er nog mist in de collectie van Lionsteel. Dat is de enige messenfabrikant met wie hij samenwerkt. Hij is goed bevriend met de eigenaren van Lionsteel. Hij bezoekt ze dan ook regelmatig op de boerderij en heeft daar vooral heel veel lol.

Designs

Ondanks dat het voor Michele Pensato dus maar een hobby is, is wel een flink groot deel van de collectie van Lionsteel van zijn hand. Zo heeft hij bijvoorbeeld alle M-messen ontworpen. En de enorm populaire T5. Zijn SR11 won in 2017 bijvoorbeeld de Blade Show Knife of the Year Award. Molletta’s messen vallen op door de praktische eenvoud, en de typische Italiaanse afgeronde hoeken. No-nonsense messen met voor ieder wat wils.

De Lionsteel SR11

T.R.E.

Pensato blijft ook continu innoveren. Zo heeft hij het T.R.E.-systeem ontworpen. Dit staat voor Three Rapid Exchange. Hiermee bepaal je zelf of je de flipper monteert, of toch liever de duimsteun gebruikt. Of allebei. Je kunt dus zelf de flipper en duimsteun aan het lemmet bevestigen. Dat betekent dat je dus je eigen openingsmechanisme kiest. En deze ook later weer aan kunt passen. Het eerste mes met dit mechanisme was de TRE, die op de Blade Show 2015 in Atlanta, Georgia in de Verenigde Staten de prijs voor “Best Overall Knife” won. Inmiddels zijn er al meer messen met het systeem.

De Lionsteel TRE, met de revolutionaire verwisselbare openingssysteem