Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

De HORL messenslijper: hoe ze het maken

Benieuwd hoe de HORL-messenslijpers worden gemaakt? Dat waren wij ook! De aardige mensen van HORL-1993 gaven ons een tijdje terug een unieke kans. We mochten een kijkje nemen bij de productie van de unieke en populaire HORL-messenslijpers.

Het hoofdkantoor van HORL vind je in Freiburg, Duitsland. Een prachtige stad aan de voet van het Zwarte Woud. De dag na de lancering van de HORL 2-messenslijpers, kreeg Knivesandtools een exclusieve rondleiding door het prachtige Zwarte Woud en de locaties waar de HORL-messenslijpers worden gefabriceerd. Wij waren zo onder de indruk van de omvang en kwaliteit van het gehele proces, dat we deze graag met jullie delen.

Het hout

HORL maakt op dit moment gebruik van drie soorten hout: Duits eikenhout, Amerikaans walnoothout en beukenhout. Zodra het hout binnenkomt, drogen ze het hout op een temperatuur van 80 °C van 12% naar 7% houtvochtgehalte. Dit doen ze in een meterslange, vacuüm droogoven. In totaal duurt dit droogproces bijna een week. Het is echter een essentiële stap in het creëren van stabiel hout dat niet krimpt of uitzet tijdens de rest van het productieproces. Zodra het hout is gedroogd wordt het op de gewenste afmetingen gezaagd en is het hout klaar voor de volgende stap in het proces.

Otmar en Timo Horl
De vacuüm droogoven

Frezen, boren en schaven

De gedroogde stukken hout worden vervolgens in verschillende freesmachines geplaatst. Deze machines frezen in rap tempo de onherkenbare blokjes hout naar de herkenbare HORL-Station slijpsteenhouders, HORL-Displays en natuurlijk de HORL-messenslijpers. De machine freest elk randje recht en boort vervolgens de gaten die later in het proces nodig zijn. De magnetische houders, die bij de HORL-messenslijpers zijn meegeleverd, worden op een schuin stuk hout geplaatst in een hoek van 15 of 20 graden. Na het vrezen hebben de stukjes hout daardoor ook precies aan de ene zijde een hoek van 15 en aan de andere zijde een hoek van 20 graden. Zo krijgt jou mes uiteindelijk ook deze slijphoek tijdens het slijpen. De oplettende kijker heeft het misschien al gemerkt. De hoeken en lijnen van de HORL-Station en HORL-Display zijn ook gefreesd in een hoek van 15 graden. Dit heeft misschien minder functie, maar het zorgt wel voor een prettig en uniform design.

Schuren en lakken

Elke HORL-messenslijper en elke houten accessoire, wordt met de hand geschuurd, opgemeten en gecontroleerd. Ja dat lees je goed. Elk houten onderdeel wordt met de hand geschuurd. Dit geeft simpelweg het beste resultaat en weerspiegelt de kwaliteit en perfectie die HORL beoogt.

Na deze persoonlijke behandeling krijgen de houten onderdelen een dun laklaagje. Dit laagje beschermt de messenslijper tegen vocht, vuil en zorgt er bovendien voor dat de messenslijpers een mooie glimmende afwerking krijgen. De HORL 2 Cruise en HORL 2 Pro krijgen, in plaats van dit mooie laklaagje, een (nog) mooier verflaagje. Vervolgens gaan de onderdelen naar de volgende locatie voor de eindmontage.

Afwerking

Aangekomen op de laatste locatie worden de afgewerkte houten onderdelen nogmaals opgemeten. Vervolgens wordt het logo in het hout gegraveerd met behulp van een laser. De messenslijpers krijgen vervolgens hun ijzeren kern (in het geval van de HORL 2 met kogellagers) en de diamanten, keramische of roestvaststalen slijpschijven. De magneetjes worden in de magnetische basis geplaatst en met de exact goede hoeveelheid lijm en druk vastgezet. Nog één laatste check en dan gaat alles in de verpakking en richting Knivesandtools!

De exacte hoeveelheid lijm
De exacte hoeveelheid druk

De productie in beeld

Zie hier een korte video van het proces van de originele HORL-messenslijper: