Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Haal meer uit je Leatherman Surge!

Dus jij hebt een Leatherman Surge of bent van plan er een aan te schaffen. Mooi! Goede keuze! Maar hoe haal je meer uit je multitool? Welke accessoires zijn onmisbaar en wist je dat er verborgen functies op de Leatherman Surge zitten? Wij laten het je allemaal zien.

Must-have accessoires voor de Leatherman Surge

Je haalt pas echt meer uit je Leatherman Surge met de juiste accessoires. Daarin blinkt Leatherman echt uit. Je kunt de verschillende accessoires opdelen in een aantal categorieën: schroefaccesoires, foedralen en reserveonderdelen.

Schroefaccessoires voor de Leatherman Surge

Standaard is de Leatherman Surge uitgerust met een grote platte schroevendraaier, een kleine platte schroevendraaier en een grote bithouder.

In de grote bithouder zit een tweezijdig bitje met een kruiskop-kant en een platte schroevendraaier. Dit bitje is los verkrijgbaar. Maar wat de Leatherman Surge pas echt veelzijdig maakt is de Leatherman Bit Kit. Hierin zitten 21 dubbelzijdige bitjes in vele verschillende vattingen. Plat, kruiskop, PoziDriv, Torx, inbus, Robinson en dat in vele verschillende maten. Alle bitjes zitten in twee handige kunststof houders. Wij vinden het handig om één strip met je meest gebruikte bitjes samen te stellen, en die bij de Leatherman in de foedraal te steken. Zo blijft het een compact pakketje.

Een voor ons onmisbare accessoire is de Leatherman Bit Driver Extender. Hiermee maak je je schroevendraaier in één klap veel veelzijdiger. Normaal heeft de bit driver namelijk als handicap dat je de grote, dikke tool als handgreep hebt. Hiermee is het soms lastig om op moeilijk bereikbare plaatsen te geraken. De Bit Driver Extender is dan een uitkomst. Die steek je simpelweg in de bithouder en je hebt ineens 8 cm extra bereik tot je beschikking, net als met een ‘normale’ schroevendraaier. Bijkomend voordeel is dat je in de Bit Driver Extender niet alleen de platte bitjes van Leatherman kunt gebruiken, ook reguliere 6mm-bitjes zoals je die kent uit de bouwmarkt passen gewoon in deze handige accessoire. Dat opent een hele boel nieuwe mogelijkheden.

Een andere geweldige accessoire is de Leatherman Ratchet Driver. Deze past op iedere Leatherman met een bitdriver. En hij werkt als een ratel, waarmee je met kleine lagen een schroef aandraait. De Ratchet Driver is instelbaar om zowel links- als rechtsom te draaien, maar is ook vast te zetten zodat hij als gewone schroevendraaier werkt. Hij werkt met de Leatherman-bitjes, maar kan ook overweg met standaard 6 mm bitjes. Ideaal!

Foedralen en andere draagoplossingen

Je hebt weinig aan je Leatherman Surge als je hem niet bij je draagt. Daarom is een goede foedraal onmisbaar. Voor de Leatherman Surge zijn verschillende foedralen beschikbaar. Onze favoriet? De Leatherman Nylon 4 Pockets Large-foedraal. Deze is namelijk net iets ruimer bemeten, waardoor er één strip van de Bit Kit bij in kan. Met de extra lusjes aan de zijkant kun je ook de Bit Driver Extender en een klein zaklampje of pen in de foedraal kwijt.

Liever een pocketclip? Kan gewoon! Leatherman heeft een slim systeem bedacht waarbij je de vergrendeling van de gereedschappen aan de binnenkant van de tool gebruikt om een pocketclip of koordoog vast te klikken. Zo kun je de multitool ook gewoon in je broekzak, of in een zijvak van je rugzak dragen.

Reserveonderdelen voor de Leatherman Surge

Dat de Leatherman Surge met name uitblinkt voor professioneel en zwaar gebruik merk je naast het formaat ook aan de hoeveelheid verwisselbare onderdelen. De Leatherman Surge is bijvoorbeeld voorzien van verwisselbare draadknippers. Dit betekent dat je ze kunt slijpen, of vervangen wanneer ze versleten zijn. In ons assortiment vind je nieuwe draadknippers voor de Leatherman Surge. Hier zit het torx-sleuteltje al bij zodat je ze meteen kunt verwisselen.

Uniek aan de Leatherman Surge is dat hij voorzien is van een SDS-wisselhouder. Hierin monteer je de meegeleverde vijl of houtzaag. Deze zijn beiden uiteraard los verkrijgbaar. Maar de SDS-vatting is een universele vatting die ook voor veel decoupeerzagen gebruikt wordt. Je kunt zo zelfs met een beetje moeite een metaalzaag of andere (decoupeer)zaag naar keuze monteren. Een beetje doe-het-zelver doet dat immers gewoon zelf!

Tips & Tricks voor de Leatherman Surge

Onze belangrijkste tip voor iedereen die een Leatherman Surge heeft is de volgende: houd hem netjes schoon, voorzie hem tijdig van olie en houd hem scherp. Met goed onderhoud heb jij het langst plezier van de Leatherman Surge. Zonder dat zijn alle andere tips en adviezen overbodig.

Het verborgen koordoogje

Misschien ken je hem al, maar we kennen ook mensen die al 5 jaar dagelijks een Leatherman Surge gebruiken, en die hem nog niet gevonden hebben. In de Leatherman Surge zit namelijk een verborgen koordoogje. Je hebt even een hard stukje gereedschap nodig om hem uit te schuiven. Wij pakken dan even het schroefbitje uit de bithouder.

Je vindt hem bij de uitsparing aan de buitenkant, bij de plek waar je de zaag of vijl naar buiten kunt duwen. Open de zaag en dan kun je daar het platte oogje zien zitten. Met wat moeite schuif je die naar buiten en je hebt ineens een koordoog. Handig om de multitool aan een ketting te hangen, of om hem van een lanyard te voorzien.

De krimptang

Een andere tool die veel mensen over het hoofd zien is de krimptang. Deze gebruik je voor krimpkoppelingen in de elektra. Toegegeven: voor veel mensen niet een tool die je dagelijks nodig hebt, maar met een beetje creativiteit vind je vanzelf andere toepassingen voor deze tang.

Je vindt hem wanneer de tang geopend is tussen de greepdelen. Eigenlijk precies tegenover de normale tang. Door deze plek kun je hierop best veel kracht zetten zonder te multitool te overbelasten.

Gebruik het kartelmes

Dit klinkt misschien als een open deur, maar we merken dat veel mensen niet precies weten waarom de Leatherman Surge een kartelmes heeft. Het kartelmes gebruik je met name voor vezelrijke materialen. Touw en karton bijvoorbeeld. Met name voor karton is zo’n kartelmes ideaal. Wat veel mensen zich namelijk niet realiseren is dat in karton allemaal toevoegingen zitten die funest zijn voor de scherpte van je mes. De gedachte: ‘karton is eigenlijk papier, dus daar kan zo’n mes toch tegen?’ kan bijna niet minder waar zijn. Er zit vaak bijvoorbeeld kiezelzuur in. Dat is een bindmiddel dat gemaakt wordt van zand. Hoe slecht wil je het hebben voor de scherpte van de snede?

Gebruik daarom netjes het kartelmes voor dat soort ‘slechte’ materialen. Je spaart zo het normale lemmet voor preciezer werk. De kartels zijn overigens zelf te slijpen met onze Skerper slijp-pen.

Conclusie

We hopen dat je zo een paar extra ideeën hebt om nog meer uit je Leatherman Surge te halen. Zorg goed voor je Leatherman, dan is hij altijd klaar om voor jou te zorgen. Bekijk hieronder ook onze top 5 accessoires voor jouw Leatherman Surge.