Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix E01 V2.0 en E03R vergeleken: Expert review door Koen van der Jagt

Bestaan er goede zaklampen die je onzichtbaar kunt dragen terwijl je een maatpak aan hebt en die ook nog eens verrassend fel zijn? Het antwoord hierop lees je in onderstaand verhaal!

Onlangs zagen twee baby-Fenix lampen het levenslicht, de gloednieuwe E03R en een update van een bestseller, de E01, die nu dus de toevoeging V2.0 meegekregen heeft. Supercompacte lampjes die kleiner zijn dan een duim of pink. Maar vlak deze mini's niet uit; ze zijn veel krachtiger dan je zou vermoeden!

Omdat de nieuwkomers zowel optisch als qua gebruik veel van elkaar verschillen ga ik ze voor jullie vergelijken. Welke bediening werkt het prettigst? Wat is het verschil tussen 100 en 260 lumen? Hoe ziet het lichtbeeld eruit? Op deze vragen krijgen jullie antwoord in onderstaand verhaal, zoals gebruikelijk weer ondersteund door het nodige beeldmateriaal.

Unboxing

Beide lampjes komen in een identieke verpakking die er in mijn ogen geslaagd uitziet. Minder fraai vind ik dat het zogenaamde blisters betreft; dit betekent dat je een mes of schaar nodig hebt ze te openen. Met pijn in mijn hart heb ik het hard-plastic opengesneden.. Als liefhebber zie ik liever een doosje waar je de lamp weer netjes in kunt terugstoppen. Naast de lampjes vinden we in de verpakking o.a. de gebruiksaanwijzing, ringetje voor bevestiging aan de sleutelhanger, wat reclame en de garantiekaart. Wat mij betreft is dit ruim voldoende; een lanyard of holster heb je bij dit formaat lampen niet direct nodig.

Strak verpakt maar zonder hulpmiddelen niet te openen..

Indrukken

Zoals al gezegd dus totaal verschillende lampjes wat het vergelijk extra leuk maakt. De E01 V2.0 heeft de looks van een klassieke lamp in mini formaat. Ik houd wel van dit tijdloze design, je ziet accenten terug in het ontwerp die je bij de grotere broers ook tegenkomt. Het lampje is verkrijgbaar in zwart of staalblauw. De E03R komt alleen in het grijs, maar het staat de lamp absoluut heel goed. Het model is totaal anders, alleen z’n grotere broer de WT20R heeft vergelijkbare kenmerken. De bouwkwaliteit en afwerking is bij beiden dik in orde. De E03R lijkt iets in het voordeel qua duurzaamheid omdat hij uit één stuk bestaat, de lamp heeft een vaste accu en kan dus niet open. De E01 V2.0 heeft daarentegen een wat betere IP-rating (IP68 tegen IP66) en is bestand tot 2 meter onder water. Overigens schrikken beiden niet van een flinke plons regen of een onverhoedse val.

Smaak is persoonlijk, maar ik vind zowel de hoekige van de E03R als de ronde vormen van de E01 V2.0 geslaagd. Bovendien zitten beide “Madurodam-lampjes” zo goed in elkaar dat ze geschikt zijn om jarenlang mee te gaan. Bekijk hieronder nog de foto’s die de verschillen goed laten zien!

Totaal verschillende vormen en accenten: vierkant tegen rond
De E03R heeft zowel een witte als rode LED aan boord
Zo compact en super licht van gewicht!
Nogmaals een referentiefoto die toont hoe compact de E01 V2.0 en E03R zijn

Gebruik

Met de meegeleverde splitringen kun je de lampjes aan je sleutelbos bevestigen. Door het geringe formaat en gewicht zul je er weinig van merken, al vind ik de E01 V2.0 bij een vollere sleutelbos wat minder in de weg zitten. Zelf draag ik de lampjes graag in het muntzakje van mijn broeken. Dat heeft twee belangrijke redenen voor mij: Ik heb ze supersnel paraat in alle omstandigheden en ik heb als liefhebber een hekel aan gebruikerssporen. Die gaan er aan de sleutelbos zeker op komen, al weet ik dat er  gebruikers zijn die dat juist mooi vinden..

Beiden geschikt als sleutelhangerlamp
De E01 V2.0 laat zich makkelijker aan de sleutelbos bevestigen dankzij het grotere ringoog

Persoonlijk vind ik dat de E01 V2.0 lekkerder in de hand ligt. Het model is ergonomischer; de iets dikkere lampkop en achterkant plus de geribbelde structuur van de body geven een beter houvast dan de gladde E03R. Qua gewicht geven beide elkaar erg weinig toe, de E01 V2.0 is met (eneloop) batterij 3 gram zwaarder dan de E03R die slechts 22 gram weegt. Te verwaarlozen dus. Handsfree gebruiken gaat ook prima: Gebruik de lampjes als “sigaret”!

De E01 V2.0 ligt lekker in de hand dankzij de vorm en de structuur van de body
Gladde body met alleen ribbelstructuur op de schakelaar bij de E03R

De bediening is bij beiden totaal anders. De E01 V2.0 is het lampje zonder poespas: geen snufjes, iedereen snapt vrijwel direct hoe het werkt. De E03R heeft meerdere elektronica aan boord: een elektronische schakelaar met ingebouwde powercheck voor de accu, een waarschuwingsfunctie bij een bijna lege batterij en een beveiliging tegen oververhitting. Ook de E01 V2.0 is beschermd tegen oververhitting en zal, wanneer hij te warm wordt, een stapje terug doen qua output. Een voordeel van de E01 V2.0 is dat veelgebruikers direct de batterij kunnen verwisselen voor een vers exemplaar; de E03R zul je eerst moeten opladen. Dit werkt probleemloos via de eigentijdse USB-C poort. Je kunt de E03R wel opladen met bijvoorbeeld een powerbank en tegelijk de twee laagste lichtstanden gebruiken zodat je in geval van nood toch een optie hebt om verder te kunnen in het donker. Gemiddeld heb je tussen één en anderhalf uur weer een volle E03R.

De E01 V2.0 slikt allerlei soorten AAA-batterijen, je zult niet snel zonder stroom zitten!
Met een powerbank kun je gewoon weer verder met de E03R wanneer hij leeg is
De USB-C poort wordt beschermd door een goed sluitend rubber

Terug naar hoe het werkt! De E01 V2.0 heeft een “twist-bediening”. Je schakelt de lamp in door de lampkop vaster te draaien en kiest daarna de gewenste lichtstand door snel de kop weer iets los en dan weer aan te draaien. Dan kan eenvoudig met één hand wanneer je de lamp in je vuist vasthoudt en dan draait met je wijsvinger en duim. Het kan natuurlijk ook met twee handen. De lamp heeft geen memory dus start altijd op de laagste stand van 5 lumen. Prima, zo verstoor je niet snel iemand ‘s nachts wanneer je even iets wilt checken. Deze baby-Fenix werkt simpel maar erg doeltreffend.

De E03R heeft een elektronische schakelaar. Deze is erg klein maar door de speciale ribbelstructuur toch vrij goed terug te vinden in het donker. De switch steekt nauwelijk boven de body uit, dit is om per ongeluk inschakelen van de lamp (in bijvoorbeeld de broekzak) te voorkomen. Wanneer je kort klikt krijg je de accustatus te zien door middel van respectievelijk: groen / groen knipperend / rood / rood knipperend. Bij rood knipperend wordt het de hoogste tijd om op te laden. De E03R laat zich inschakelen door de knop een kleine seconde vast te houden. De lamp start, evenals de E01 V2.0, altijd in de laagste lichtstand. Vervolgens klik je door de vier lichtstanden. Om uit te schakelen houd je de knop weer wat langer ingedrukt. De E03R start altijd in de witte lichtstand maar wanneer je de schakelaar ingedrukt blijft houden schakelt de lamp direct door naar rood, ongeacht of de lamp aan of uit is. Rood brandt dan continue, door middel van een korte klik kun je schakelen naar de knipperstand. Deze optie heeft als voordeel dat het een stuk minder verblindend werkt in het (totaal) donker terwijl je zelf toch ruim voldoende kunt zien op korte afstand. Met de knipperstand kun je iets markeren of ervoor zorgen dat je goed zichtbaar bent tijdens een avondwandeling.

Wat zijn de voor- en nadelen van beide bedieningen?

Het voordeel van de E01 V2.0 is dat hij dankzij de "twist-bediening" beter beschermd is tegen per ongeluk inschakelen. Je draagt dit formaat lampjes continu bij je; of aan de sleutelbos, of in een van je zakken. Ook hoef je bij absolute duisternis niet te zoeken naar de schakelaar: draaien van de kop volstaat al. Een nadeel is dat de mogelijkheid bestaat dat je de lampkop per ongeluk los draait. Dat is bij mij overigens nog nooit voorgekomen.

De E03R laat zich makkelijker met een hand bedienen en ook het schakelen tussen de lichtstanden gaat sneller dan bij de E01 V2.0. Wel is de schakelaar klein, je moet dus in het donker wel eens even zoeken. Fenix heeft ribbels in de schakelaar gefreesd wat goed helpt om hem op de tast te vinden. Om te voorkomen dat de lamp per ongeluk inschakelt moet je consequent een dubbelklik doen om de lock-out functie in te schakelen. In deze beveiligde modus knippert hij altijd twee keer kort achter elkaar totdat je hem op dezelfde manier ontgrendelt. Doordat de schakelaar nauwelijks boven de body uitsteekt heb ik tot nu toe nauwelijks last gehad van per ongeluk inschakelen tijdens het dragen van de E03R.

Op de hoogste stand worden de lampjes best warm en houden ze het uiteraard minder lang vol op een batterijlading. Gelukkig zijn beiden (zoals eerder aangeven) beschermd tegen oververhitting en schakelen vanzelf al iets terug in lichtsterkte. Ik gebruik de hoogste stand dan ook meestal niet te lang: dit soort lampjes zijn meer geschikt voor kortstondige oriëntatie. Ze zijn ook zo weer afgekoeld daarna zodat je vlak daarna opnieuw de high-stand kunt benutten. De E03R geeft de actuele batterijstatus aan middels het lampje in de schakelaar, zo voorkom je dat je onaangekondigd met een lege accu staat. Op de E01 V2.0 ontbreekt deze handige functie.

Lichtbeeld

Genoeg gepraat over de mogelijkheden en de bediening, het gaat tenslotte niet in de laatste plaats over de lichtopbrengst! Beide lampjes hebben een platte lens die zorgt voor een egaal lichtbeeld. De E03R heeft bovendien mat lensglas om het licht nog wat beter te verspreiden. Beide lampen hebben een koudwitte lichtkleur, gelukkig zonder lelijk blauw erin. De lichttint van de E01 V2.0 komt op mij iets aangenamer over. Het zal jullie niet verbazen dat de lampjes niet enorm ver schijnen; ze komen het best tot hun recht op de eerste meters, waarbij het maximum (voor de E03R) op zo’n 15 meter ligt. Binnenshuis meer dan zat en buiten ruim voldoende om te kunnen zien waar je loopt.

Let op de matte lens ten opzichte van de E01 V2.0

Tegen een witte achtergrond kun je de lichtkleur èn het lichtprofiel van beide lampen goed vergelijken. Zo zie je dat de E01 V2.0 een iets warmere lichtkleur heeft, je ziet het op de foto vooral in het midden terug. Ook is het effect van de diffuse lens van de E03R te zien: de beam wordt egaler gespreid en is wat strakker.

Een vergelijk van de profielen en de lichttinten

Omdat beide lampen geen afstandskanonnen zijn heb ik voor een binnenlocatie gekozen om de lichtstanden te laten zien. Dit zijn lampjes die je "24/7" bij je kunt dragen en daarom worden ze ook vaak binnenshuis ingezet. De testplaats is een compacte zolderkamer, ik ga hier alle lichtstanden van beide lampjes langs!

Op de laagste stand van 5 lumen geven de kandidaten elkaar weinig toe. Dit is dè lichtstand om 's nachts je weg door het huis te vinden zonder iedereen wakker te maken!

De E01 V2.0 op de laagste lichtstand
De E03R op de laagste lichtstand

In de daaropvolgende lichtstand heeft de E03R 5 lumen meer tot zijn beschikking. Ook kun je het effect van de matte lens al zien: de spot is wat egaler en groter.

De E01 V2.0 op de middelste lichtstand
De E03R op de lage lichtstand

De volgende lichtstand is voor de E01 V2.0 tevens de hoogste terwijl de E03R er nog eentje achter de hand heeft. Daardoor doet de E03R het nog even rustiger aan met 80 lumens, terwijl de E01 V2.0 zijn maximale 100 lumens geeft. Op de derde lichtstand is de E01 V2.0 duidelijk wat sterker dan de E03R qua output.

De E01 V2.0 op de hoogste lichtstand
De E03R op medium, de een na hoogste lichtstand

Alleen de E03R heeft een vierde witte lichtstand, maar voor het vergelijk pakken we nogmaals de hoogste stand van de E01 V2.0 erbij. De E03R heeft vergeleken met de E01 V2.0 nu ruim dubbel zoveel output en dat is duidelijk te zien. Dit komt niet in de laatste plaats door het hogere batterijvoltage. Wat mij hier ook weer opvalt is de wat warmere lichtkleur van de E01 V2.0.

De E01 V2.0 op de hoogste lichtstand
De E03R op de hoogste lichtstand

De laatste en tegelijk laagste stand van de E03R laat zich niet vergelijken. Vooral binnenshuis kun je jezelf hiermee uitstekend en vrijwel ongemerkt oriënteren in een volledig donkere omgeving. Het rode licht reikt bovendien nog verrassend ver.

De rode lichtstand van de E03R

We gaan naar buiten! Je zult begrijpen dat dit voornamelijk lampjes zijn voor de “eerste meters”. Omdat ik binnenshuis alle lichtstanden al heb laten zien doen we buiten alles op de hoogste stand. Zo kunnen we direct een goed beeld creëren van het bereik en de oppervlakte die deze mini’s halen.

De locatie is een ingang bij een bos. Het paaltje met bord staat op ongeveer 10 meter. De E01 V2.0 verlicht het pad voldoende maar de E03R is duidelijk een stuk krachtiger, zowel in de lengte als in de breedte van de beam.

De E01 V2.0 op de hoogste lichtstand
De E03R op de hoogste lichtstand

Nogmaals een vergelijk, nu bij een doorkijkje in het bos. De camera staat wat dichterbij nu; daardoor laten deze beelden wat beter zien hoe het oogt wanneer je met de lampjes in de hand op het pad schijnt. Ook hier is het verschil weer duidelijk: De E01 V2.0 doet het prima op de eerste meters maar de E03R komt duidelijk verder en verlicht meer oppervlak. Op zich geen verrassing gezien de parameters.

De E01 V2.0 op de hoogste lichtstand
De E03R op de hoogste lichtstand

De rode lichtstand is buiten meer bedoeld om gezien te worden dan om zelf iets te zien: afstanden haal je niet met deze optie. Toch ben je uitstekend zichtbaar tijdens het wandelen of kun je met de knipperfunctie een gevaarlijke plek markeren. En wanneer je achterlicht het niet meer doet helpt de E03R je ook uit de brand; zie hieronder!

De rode lichtstand van de E03R, hier in functie als helder achterlicht

Conclusie

Misschien zijn er al lezers die hun keuze hebben gemaakt aan de hand van deze review, maar zelf kan ik beide Fenix lampjes wel waarderen en vind een uitgesproken keuze tussen de zaklampenlastig.

Als sleutelhangerlamp heb ik de voorkeur voor de E01 V2.0. Dit vooral dankzij de twist-bediening en de vorm van de lamp. Ofwel: hij zit dankzij de slanke en ronde vorm minder in de weg aan de sleutelbos dan de E03R en het risico dat hij per ongeluk inschakelt in je zak is miniem. Hij gaat ook langer mee op een batterijlading, heeft betere grip en je zit niet snel zonder stroom omdat je de batterij in enkele seconden kunt verwisselen voor een vers exemplaar.

Los in de broekzak kies ik voor de E03R. Beduidend meer power en opties, waaronder een handige rode (knipper)functie. De ingebouwde powercheck voor de accu voorkomt dat je plotseling met een lege lamp staat. Het vergrendelen kost een extra handeling maar werkt verder uitstekend. Opladen gaat snel en soepel. Hij heeft wel een gladdere body en soms moet je even zoeken naar de vrij kleine schakelaar.

De E03R kost bijna het dubbele van de E01 V2.0, wellicht geeft dat bij sommigen de doorslag. Aan de andere kant, wanneer je echt niet kunt kiezen: Voor nog geen vier tientjes heb je ze allebei!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.