Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore P10iX | Expert Review door Koen van der Jagt

Eerder testte ik al de Nitecore P10i waarvan recent een krachtige versie is uitgekomen met slechts een hele kleine naamswijziging; de Nitecore P10iX. Wat voegt de “X” aan extra’s toe? Ik ga het jullie vertellen!

Inhoud

Zaklamp bewaarbox
een mooie “bewaarbox” voor de P10iX

Mijn eerste indrukken:

De verpakking valt in positieve zin op: een luxe bewaarbox; wat mij betreft de nieuwe standaard! Aan het ontwerp ten opzichte van de P10i is er niet veel veranderd, al valt er één detail direct op: De P10iX is qua lengte duidelijk korter en al snel zie je hoe dat komt: de lampkop van de P10iX heeft een minder diepe reflector en vier XP-L2 V6 LED’S aan boord terwijl de P10i een enkele Luminus SST-40-W LED in een meer kegelvormige reflector heeft. Door deze aanpassing doet de P10iX me denken aan een mix van de P10i en een ander compact lichtwondertje van Nitecore, de E4K. Het volgende grote verschil vinden we binnen in de lamp: de “High Performance”-accu van de P10iX is krachtiger en heeft meer capaciteit, dit is zeker nodig omdat bij de X-versie de lichtkracht meer dan verdubbeld is. Het derde grote verschil is niet direct zichtbaar: De P10iX is te programmeren en heeft twee gebruikersmodi. Kom ik later op terug! De afwerking en bouwkwaliteit staat bij Nitecore al jaren op een hoog niveau; er valt ook bij deze P10iX wat dat betreft niets aan te merken.

Wanneer en hoe:

In tegenstelling tot de P10i met zijn tactische gebruikersinterface, is de P10iX breder inzetbaar. Je kunt bij de lamp letterlijk een uit- of een thuismodus instellen wanneer je dat wilt. De P10iX heeft namelijk zowel een “daily” als een “tactical” mode waartussen je in een handomdraai kunt wisselen. Zo heb je, ook dankzij het handzame formaat, een compacte alleskunner in huis of in de jaszak. De P10iX heeft energiezuinige lage stand van 2 lumen maar ook een superkrachtige turbo van 4000 lumen. Dat maakt dit lampje erg veelzijdig: Politie, beveiliging, in en om het huis… het kan allemaal dankzij de zes lichtsterktes en de mogelijkheid tot het instellen van je voorkeursstand. Door zijn ondiepe reflector is de P10iX niet geschikt voor zoekacties op grotere afstanden, dat doet de P10i met zijn diepere reflector en ander type LED al een stuk beter.

zaklamp xp-l2 v6 leds
deze vier “XP-L2 V6” LEDS zorgen voor heel veel power
de P10iX is bijna een kopie van de P10i maar heeft ook trekjes van de E4K (links)

Hoe bevalt de P10iX qua bediening en comfort:

Opladen van de P10iX gaat op dezelfde manier als de P10i en spreekt voor zich. De batterijstatus is continue zichtbaar wanneer je de lamp gebruikt, ook is het mogelijk om het voltage tot op 0,1 volt te checken. Onverwacht met een lege accu komen te staan is er dus niet bij. Mocht dat wel zo zijn dan kun je met de bijgeleverde adapter twee stuks CR123A als voeding gebruiken. Je hebt dan wel een maar maximaal een kwart van de totale output beschikbaar.

De meeste Nitecore-lampen hebben een wat druk ontwerp met veel hoeken en inkepingen maar liggen daardoor wel perfect in de hand. Beide schakelaars op de achterzijde zijn prima te lokaliseren, ook met handschoenen aan. De gewenste mode (daily of tactical) stel je in door tegelijkertijd de (platte) mode-schakelaar ingedrukt te houden en de batterijkap iets los te draaien. Pas hierbij op voor je ogen wat de P10iX schakelt hierbij (ongewenst) de stroboscoopstand in en die werkt behoorlijk verblindend.. Je ziet vervolgens de lamp één (daily) c.q. twee (tactical) keer knipperen: dit is vanaf dan de ingestelde mode. Vervolgens draai je de batterijkap weer aan. Het is even proberen maar het went snel. In de daily-mode schakelt de P10iX van laag naar hoog en heb je zes lichtsterktes tot je beschikking, waaronder een fijne lage stand. De sterktes zijn netjes verdeeld over het bereik van 2 tot 4000 lumen. Zoals je zou verwachten is de hoofdschakelaar bedoeld voor in- en uitschakelen of momentary en schakel je door de lichtstanden met de mode-schakelaar. De turbo kun je niet vastzetten, hiervoor moet je de mode-schakelaar continue ingedrukt houden. Duidelijk bedoeld om de lamp te beschermen tegen oververhitting. De verdedigingsoptie stroboscoop is altijd direct beschikbaar, zowel bij in- als uitgeschakeld. Hoe? Vanuit stand-by houd je de mode-schakelaar ingedrukt en bij ingeschakelde lamp klik je drie keer snel achter elkaar om stroboscoop te activeren.

outdoor zaklamp
veel hoeken, inkepingen en structuur in het ontwerp
zaklamp oplaadbare accu
de P10iX heeft een krachtiger accu met meer uithoudingsvermogen

In de tactical-mode worden er wat lichtsterktes overgeslagen en schakelt de lamp van hoog naar laag. De turbo is in deze mode wel vast te zetten, maar zal het in de praktijk niet heel erg lang volhouden: na maximaal enkele minuten moet de lamp weer afkoelen; je zult zien dat de ingebouwde “Advanced Temperature Regulation” je deze zorg uit handen neemt door de output te dimmen totdat de lamp weer voldoende afgekoeld is. In tactical-mode is de stroboscoopfunctie een stuk sneller beschikbaar wat uiteraard een goed punt is. Direct beschikbaar bij zowel uit- als ingeschakeld door de mode-knop ingedrukt te houden. In tegenstelling tot de daily-mode heeft de P10iX in tactical-mode geen geheugen voor de laatst gebruikte lichtstand; hij start dus altijd op turbo. Wel zo geruststellend wanneer je onverwacht in een benarde situatie belandt als wetshandhaver. uitstekend te lokaliseren schakelaars met een duidelijk drukpunt

Met de clip of tactisch holster kun je lamp op verschillende manieren aan je kleding of uitrusting bevestigen. Plenty mogelijkheden dus en omdat hij vrij klein van stuk is past hij ook gemakkelijk in broek- of jaszak. Een heel verhaal en uitleg wat de bediening betreft maar je zult zien dat het je in de praktijk binnen de kortste keren gemakkelijk afgaat.

zaklamp tactische schakelaar
uitstekend te lokaliseren schakelaars met een duidelijk drukpunt
let op het verschil in reflectors en LED’s, dit heeft invloed op zowel lichtbeeld als lichtkracht

Dit vind ik goed aan de P10iX:

Het formaat en de veelzijdigheid vind ik de sterkste punten van de P10iX. Ook het scala aan beschikbare accessoires wil ik als goed punt noemen. Voor iedere doelgroep zijn er nuttige opties beschikbaar.

Dit kan beter of anders:

Tijdens het programmeren van de modi (daily of tactical) word je, wanneer je niet oplet, verblind door de stroboscoop. Ook kan ik nog steeds geen fan worden van het blauwe statuslampje voor de accuspanning; rood / groen vind ik veel duidelijker.

Waar voor je geld?

De P10iX is niet veel duurder dan de P10i en in ruil daarvoor krijg je een lamp die dubbel zo krachtig en ook nog programmeerbaar is. Dat in ogenschouw nemend is de X-versie heel interessant geprijsd!

Mijn “rapport”

De P10i beviel mij al prima en de P10iX doet er op meerdere punten nog een schepje bovenop. De toegevoegde “daily-mode” maakt de lamp completer en dus breder inzetbaar. Op turbo gaat de lamp het niet erg lang volhouden maar op de “Higher”-stand van 1700 lumen redt hij het wel een stuk langer dan de vergelijkbare turbo-stand van de P10i. Daarentegen heeft de P10i de betere papieren wat bereik aangaat. Beide lampen hebben een trefzekere bediening en zitten solide in elkaar. Kortom: de P10iX is een compacte allrounder tegen een schappelijke prijs.

de afweging tussen de twee: langer formaat met meer bereik tegen compact met meer lichtkracht

En dan nog dit:

Neem ook eens een kijkje bij het enorme assortiment accessoires zoals verkeerkegels, kleurenfilters en bevestigingsmogelijkheden. Zo kun je de P10iX nog beter personaliseren!

Last, but not least: de beamshots!

De X-versie van de P10i heeft een totaal ander lichtbeeld dan de “gewone” P10i: Enorm veel licht op de kortere afstand met een brede stralingshoek. De lichtkleur is koud wit zoals bij de meeste hedendaagse zaklampen. Hieronder de beelden die wellicht meer zeggen dan woorden! De locatie is een bomengroep vlakbij een rivier; een mooie plek om de brede lichtbundel te tonen. Eerst de zes lichtstanden.

Met de lamp in de hand. Je ziet nu nòg beter welk oppervlak de lamp beschijnt!
tijdens mist geeft het lichtbeeld van de P10iX een enorm gaaf effect!

Rest nog een vergelijk tussen de P10i en de P10iX. De locatie is een gedeeltelijk gekapt bos. Let op de bomen zowel dichtbij als ver weg: De lichtbundel van de P10i reikt verder terwijl de P10iX een veel bredere bundel heeft. Ook is het verschil in output overduidelijk.

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.