Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore P10i | Expert Review door Koen van der Jagt

De P10i is blijkbaar een klassieker van Nitecore omdat dit al zeker de 3e versie is. Veel krachtiger dan z’n voorganger dankzij een vernieuwde lichtbron en een krachtiger accu. Hoe doe-ie het in de praktijk?

De nieuwste versie van de Nitecore P10i

Mijn eerste indrukken

Gewoon een “lekker” lampje: Niet te klein maar toch handzaam. De diameter van de lampkop is gering; hierdoor past hij prima in de jaszak en zelfs in de broekzak. De P10i voelt degelijk aan en toont ook optisch geen gebreken; dit heeft Nitecore prima op orde. Wat opvallende details aan het ontwerp: de drie ringen op de body waarop je de clip kunt bevestigen en de kleine blauwe led in de lampkop die de accustatus aangeeft tot op 0,1 volt nauwkeurig. Ik ben van Nitecore gewend dat ze complete pakketten leveren. Zo ook voor de P10i: accu, kabel, draagkoord, tactisch holster (van kunststof) en een batterijadapter zijn inclusief. Niks te klagen dus. Ook qua bouwkwaliteit en afwerking slaat de P10i een goed figuur.

Wanneer en hoe

De P10i is bedoeld “maatje” voor o.a. handhaving, beveiliging en politie. Maar er zijn ook diverse accessoires verkrijgbaar waarmee je hem op een wapen kunt monteren of het verkeer in goede banen kunt leiden. Breed inzetbaar en klaar voor onverwachte en soms gevaarlijke situaties. Door zijn speciale interface niet echt geschikt als “huis- tuin- en keukenlamp”. Zoek-, controle- en verdedigingsacties, daar leent de P10i zicht uitstekend voor. Waarom? Omdat de lamp altijd start in de hoogste lichtstand, zowel bij constant licht als stroboscoop. Je hoeft dus nooit na te denken of te twijfelen, ook niet in een onverwachte situatie. Dat geeft de gebruiker rust. Minder fel kan gelukkig ook: Je kunt nog twee stappen terugschakelen en zo van de P10i een energiezuinige lamp maken voor de langere sessies.

Een krachtige Luminus SST-40-W LED zorgt voor veel licht

Bediening en comfort

De gebruiksaanwijzing verraadt het al: de P10i is geen lamp met toeters en bellen, maar zo functioneel als mogelijk ontworpen. Het opladen van de accu wijst zichzelf via de USB-C poort die je terugvindt aan de zijkant van de lampkop. Het laden is voltooid wanneer het blauwe lampje continu brandt in plaats van dat het langzaam knippert. Ik snap de kleur blauw niet goed, waarom geen rood en groen? Let op: Je mag alleen een geschikte 21700-accu opladen op deze manier. De andere batterijoptie is twee stuks CR123A gebruiken met behulp van de meegeleverde adapter. Absoluut handig: een paar setjes CR123A’s achter de hand voor noodgevallen. De in zaklampen veelgebruikte 18650-accu mag NIET gebruikt worden.

Dubbele batterijoptie: praktisch! Let op dat je alleen de 21700-accu kunt laden

De P10i ligt fijn in de hand en dankzij de afwisselingen in de bodystructuur glijdt hij niet weg. Ook met (tactische) handschoenen aan heb je de grote bedieningsknoppen uitstekend onder controle. De grote button heeft een duidelijk drukpunt wat iets “dieper” ligt. Daardoor kun je ook gemakkelijk “momentary” inschakelen door de knop niet “door te klikken”. Zo kun je ook geluidloos inschakelen, wat in sommige situaties heel belangrijk kan zijn. De “platte” schakelaar heeft de vorm van een halve maan en is in het donker te herkennen aan de rastervormige structuur. In stand-by kun je deze knop als momentary gebruiken voor de stroboscoop, bij ingeschakeld continulicht schakel je met deze knop door de drie lichtstanden. Ook bij continulicht heb je direct toegang tot de oogverblindende stroboscoop met deze knop.

Grote schakelaars met een duidelijk drukpunt zorgen voor uitstekende controle

Je kunt de lamp via de clip aan je kleding bevestigen, in het holster aan je ruim meedragen en op een wapen monteren. Mogelijkheden genoeg dus. Ook een draagkoord ontbreekt niet; hiermee blijft de lamp aan je pols hangen mocht je hem onverwachts loslaten. Samengevat: Een handzame lamp met een doeltreffende “recht-toe-recht-aan” bediening.

Prima te hanteren, ook met handschoenen

Sterke punten

De sterke punten van de P10i zijn volgens mij de doeltreffende bediening en de verrassende lichtopbrengst. Deze bediening staat gewoon als een huis voor een tactische lamp. Ook het lichtbeeld is geschikt: ruim voldoende bereik maar toch ook een brede lichtbundel.

Verbeterpunten

Het controlelampje in de lampkop geeft continu de status van de accu aan bij een ingeschakelde lamp. Op zich een prima optie, zo word je niet snel verrast door een opeens lege accu. Maar waarom een blauw lampje en niet gewoon groen en rood? Naar mijn idee is dat voor iedereen duidelijk en deze manier niet. Ook duidelijker tijdens de laadcycli.

Waar voor je geld?

De prijs van de P10i ligt wel een stukje hoger dan die van zijn voorgangers. Groot verschil (én pluspunt) is dat je er een originele Nitecore-accu bij krijgt. Dat verklaart het prijsverschil naast dat het feit dat de P10i een stuk krachtiger is. Naar mijn mening krijg je voor een zeer redelijke prijs een compleet pakket.

Mijn “rapport”

De P10i scoort hoog qua gebruiksvriendelijkheid: de lamp is direct inzetbaar én op de juiste manier wanneer dat nodig is. Anderzijds is het wel zo dat de hoogste lichtstand maar een beperkte tijd ingezet kan worden, maximaal enkele minuten achter elkaar. Ook wordt de lamp bij maximale output behoorlijk warm in korte tijd. Dus voor de langere sessies moet je echt de lagere lichtstanden gebruiken. Toch ben ik overtuigd van dit product en krijgt de lamp van mij een ruime voldoende. De P10i staat z’n mannetje op de plaats waar actie is!

Prima lamp voor beveiligers

En dan nog dit

Nitecore heeft voor deze lamp een enorm aantal accessoires beschikbaar die de P10i nog breder inzetbaar maken.

Last, but not least: de beamshots!

Locatie: In het bos

De P10i heeft een breed lichtprofiel met een grote hotspot. De lichtkleur is duidelijk koud wit.

Locatie: op een weg

Met een bomenrij links en een dijk aan de rechterkant. Hier zie je goed dat de P10i een brede baan verlicht en een bovendien een goed bereik heeft.

Met de lamp in de hand

De 1800 lumen en het goede bereik zorgen ervoor dat je een behoorlijk groot gebied voor je in het licht kunt zetten.

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.