Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix WT16R | Expert Review door Koen van der Jagt

De ene lamp is de andere niet: Hoe bleek dat maar weer toen ik de Fenix WT16R voor het eerst zag! Duidelijk geen gewone lamp; meer een compacte alleskunner. Ook nieuwsgierig naar wat deze werklamp allemaal kan en wat ik er van vind? In deze review praat ik je bij!

krachtige werklamp
een totaal andere Fenix: de WT16R

Mijn eerste indrukken:

Qua looks is de WT16R een buitenbeentje, de WT-serie lijkt in vrijwel niets op de rest van de Fenix-familie. De vorm en de afmetingen doen me denken aan een chocoladereep en verrassend genoeg het gewicht ook. Het ontwerp zit vol met opvallende details, waarvan de draagclip, de diffuse lens en de zijverlichting het meest in het oog springen. De lamp is vrijwel geheel van kunststof, alleen de clip, de schakelaar en de magneten zijn van metaal. Toch voelt de WT16R als degelijke gereedschap wat een stootje kan hebben. De accu is ingebouwd en kan dus niet vervangen worden. In het kort: Een fris ontwerp van een degelijke lichtgewicht.

werklamp
in vertrouwde verpakking

Wanneer en hoe:

Na verloop van tijd ontdekte ik steeds meer mogelijkheden van de WT16R. Dit komt vooral doordat hij een werk-, waarschuwings- en zaklamp tegelijk is. Dankzij het compacte formaat en het geringe gewicht kan hij overal mee naartoe. De dubbele led van de zaklamp geeft ruim voldoend licht op de eerste tientallen meters, de werklamp is krachtig genoeg om grotere ruimtes goed te verlichten en de oranje knipperstand van de werklamp borgt de veiligheid. Voor bijlichten of zoeken op grotere afstand gebruik je de zaklampfunctie, als werklamp clip je hem aan je broek of op een magnetische ondergrond en als waarschuwingslamp hang of klik je de WT16 aan jezelf of een object. Ook als pechlamp in de auto doet de WT16R het prima: je kunt ermee zoeken, repareren of markeren.

werklamp met magneet
meerdere bevestigingsmogelijkheden via de stevige clip en de dubbele magneet

Hoe bevalt de WT16R qua bediening en comfort:

De WT16R ligt prima in de hand en je duim valt als het ware precies op de plek van de schakelaar. De knop heeft een duidelijk drukpunt en de bediening is niet ingewikkeld. Lang drukken voor in- en uitschakelen, vervolgens schakelen tussen de lichtstanden door kort in te drukken. Schakelen tussen zaklamp en werklamp doe je door de schakelaar lang in te drukken bij ingeschakelde lamp. De WT16R heeft mode-memory, al schakelt hij wel altijd in de zaklampmodus in. Lage en energiezuinige lichtstanden ontbreken maar de overige lichtsterktes zijn goed verdeeld. Vooral als werklamp geeft de WT16R mooi egaal licht zonder hotspot, wat erg bruikbaar is bij het klussen of repareren. De oranje knipperstand is niet super fel, maar ruimschoots voldoende om een object te markeren, zeker in het donker.

Laden gaat simpel via de USB-C poort en de indicator naast de bedieningsknop kan de actuele accustatus weergeven. Vergrendelen kan alleen elektronisch maar de kans dat de lamp per ongeluk aangaat in je zak is stukken kleiner dan bij een sleutelhangerlampje.

lekker handzaam en verrassend licht van gewicht
grip is prima dankzij het langwerpige en hoekige ontwerp
pechlamp auto
ook geschikt als vervanger voor je oude pechlamp!
dankzij de magneten “plakt” de WT16R op legio plaatsen
markeringslamp
veilig verkeer: de WT16R in actie als markeringslamp

Dit vind ik goed aan de WT16R:

De handzaamheid en de vele mogelijkheden zijn de sterke punten van deze lamp. Je kunt er echt veel kanten mee op. Dit kan beter of anders: Een lagere lichtstand van de werklamp zou de lamp nog completer maken; op korte afstand kan soms overbelichting optreden. De oranje knipperstand mag wat mij betreft best wat feller zijn; een signaleringslamp moet opvallen.

Waar voor je geld?

De WT16R is niet heel goedkoop en je zult niet lang hoeven zoeken om een werklamp te vinden die vriendelijker geprijsd is. Toch ben ik er van overtuigd dat je met deze Fenix een stukje kwaliteit koopt dat zich al jaren bewezen heeft. En dat maakt de prijs wat mij betreft gerechtvaardigd.

Mijn “rapport”

De veelzijdigheid is hèt sterke punt van de WT16R. Je kunt hem bij je dragen als zaklamp, maar ook uitstekend gebruiken in de werkplaats of auto. Van dit soort lampen heb je altijd plezier en de markeringsoptie voegt ook nog een stukje veiligheid toe. Wat mij betreft een aanrader!

En dan nog dit:

Er zijn nog meerdere opties in de Fenix WT-serie waaronder een krachtig zoeklicht en een versie met kantelbare lampkop.

Last, but not least. De beamshots:

Achter een loods is vond ik een mooie plek om het lichtbeeld en de lichtkracht van de WT16R te laten zien. Eerst de drie standen in de spotlight mode, waarbij de WT16R gebruikt wordt als zaklamp. Het lichtbeeld toont een grote hotspot en een bereik tot zo’n vijftig meter.

met de WT16R in de hand

De floodlight mode is handig tijdens onderhoudswerkzaamheden. Ik heb de lamp met de magneet boven een koelinstallatie gemonteerd. Zoals je ziet, voldoende en bruikbaar licht om een reparatie uit te kunnen voeren.

lamp koelinstallatie
de WT16R gemonteerd boven de koelinstallatie
de WT16R gemonteerd naast de koelinstallatie
lamp oranje knipperstand
de oranje knipperstand is in het donker van ruime afstand te zien
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.