Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix HP25R | Expert Review door Padraig Croke

“Het is hier ergens in de buurt…”, zegt mijn goede vriend en kampeermaatje Ciaran. We lopen nu voor zo’n 40 minuten in het donkere Killarny National Park in Kerry. Het is 2 uur ’s nachts, nat en modderig. We zijn onderweg naar een verborgen strandje dat een meertje omarmd in het midden van het park. Dit is waar we zullen overnachten. Overdag is het een prachtige plek, maar ’s nachts is het echter volledig onzichtbaar. Een lege, winderige duisternis die slechts een indicatie van zijn bestaan geeft, puur door het geluid van de golven op de rotsen. Het wordt verborgen door een loofbos. Ver weg van het bestaande pad. Onze taak is om de weg door dit bos te vinden, want aan de andere kant bevindt zich ons strand.

Dit zijn de soorten scenario’s waar ik me de laatste tijd steeds vaker in bevind. Met ook de wintermaanden om de hoek zal het dus niet lang meer duren voordat het volledig donker is. Vooral op de momenten dat ik onderweg naar huis ben. Ik weet zeker dat een goede hoofdlamp dan van onschatbare waarde zal zijn! Ontdek de Fenix HP25R.

Bereik

De Fenix HP25R hoofdlamp is extreem veelzijdig. Voordat ik deze lamp had, heb ik nooit echt nagedacht over de opties die er zijn. Als het comfortabel op mijn hoofd voelt en helder genoeg is, is het voor mij simpelweg goed genoeg. Pas toen ik naar de Fenix overstapte, realiseerde ik me wat ik gemist heb.

Bovenop de HP25R vind je twee knoppen. Hiermee stuur je negen verschillende lichtstanden aan. De eerste knop geeft een neutraal wit licht en maakt gebruikt van een Cree XP-G2 R5 led. Met deze knop schakel je tussen vier helderheidsniveaus variërend van 4 tot 350 lumen.

De andere knop geeft een zeer gebundelde lichtstraal. De Cree XM-L2 U2 led zorgt voor een wit licht met vier verschillende lichtstanden. Deze zijn variërend van 30 tot 1000 lumen. Het is fel… erg fel. Bij het maximale vermogen heeft deze lamp een bereik van wel 187 meter! In deze stand wordt de body van de lamp alleen wel warm. De aluminium behuizing verdeelt de warmte echter gelijkmatig en voert deze snel af.

Deze hoofdlamp heeft ook twee rode lichtstanden: een constante lichtstraal en een knipper modus. Rood licht is heel handig als je afhankelijk van het natuurlijke nachtzicht van je ogen bent. Maar ook bij taken zoals kaart- en kompas lezen of dieren wilt volgen, is dit echt perfect. Ik heb het rode, knipperende licht de hele nacht gebruikt om nieuwsgierige dassen, ter grootte van een Cocker Spaniël, uit de buurt van mijn tent te houden… Maar dat verhaal is voor een andere keer. Eerlijk gezegd: de HP25R is nog dynamischer dan verwacht.

Wandelend door het nationale park besloot ik mijn hoofdlamp in de ‘floodlight’ modus te zetten. Bij het maximale vermogen was het lichtbereik breed genoeg, zodat we alle vier goed zicht hadden. Terwijl we aan het lopen waren, zagen we de reflecterende ogen van een nieuwsgierig hert. We stopten en ik schakelde snel naar de ‘spotlight’ modus. De krachtige straal verlichtte het bos terwijl we naar de nachtelijke activiteiten van het hert keken. Een geweldige manier om een vrijdagavond door te brengen. Na terug geschakeld te hebben naar de ‘floodlight’ modus vonden we snel onze weg terug in het bos. Na een kleine wandeling, hadden we het dan toch echt gevonden, het strand! De Fenix heeft ons de hele weg geholpen. 

Het uitvoeren van dit soort taken, het snel schakelen tussen lichtstanden is zeer intuïtief, en ik leerde er snel goed mee om te gaan. Het voordeel van twee schakelaars voor verschillende lichtstanden is dat je geen complexe methodes hoeft te onthouden om de gewenste instelling te bereiken. Je scrolt niet door je opties met één enkele knop alleen, om vervolgens per ongeluk er langs te scrollen, en weer opnieuw te moeten beginnen. Het is snel en efficiënt.

Bouw en ergonomie

Een goede hoofdlamp moet een betrouwbare partner zijn. Vooral als je op reis gaat. Met zijn hoge vermogen en veelzijdige oplaadmogelijkheden (waar ik later nog op in zal gaan), was de HP25R dat zeker voor mij. Het enige nadeel aan deze hoofdlamp vind ik het design. Ik weet dat een professionele hoofdlamp vaak gepaard gaat met meer gewicht en omvang. Met 184 gram (zonder de batterij) is deze hoofdlamp zwaarder dan de meeste hoofdlampen die mijn kameraden dragen. Mijn laatste hoofdlamp woog 110 gram, ongeveer de helft van het gewicht van de Fenix, hoewel dit slechts een lamp met 350 lumen was.

Met de batterijhouder, op de achterzijde van de hoofdband, zo groot als de lamp zelf en eén dikke kabel die ze verbindt. Het is niet het meest gestroomlijnde product. Dat gezegd hebbende, de splitsing van de batterijbehuizing betekent dat je bij koudere omstandigheden de batterij makkelijk met je kleding of hoed beschermt. De hoofdlamp kan dan gewoon zijn werk blijven doen. 

Ik heb een relatief klein hoofd en vond daarom de draad (die gemaakt is voor alle soorten hoofden, hoeden en helmen) eigenlijk iets te lang. Het hangt onhandig aan de zijkant van de hoofdband met twee plastic clips. Ik heb er nog geen problemen mee gehad, maar ik kan me voorstellen dat als je door het bos loopt en laaghangende takken tegenkomt de draad kan blijven haken. Zo kun je dus snel je hoofdlamp kwijtraken. Maar als je een heldere lamp wilt aanschaffen, heb je een krachtige accu nodig. Anders zal de lamp nooit goed genoeg functioneren. Het is simpelweg iets waar je aan moet denken als je een hoofdlamp wilt aanschaffen. Ik zou alleen graag willen dat ze een slimmere ontwerpoplossing hadden bedacht.

De kleine hoofdlamp die het kan

De HP25R heeft een waterdichtheidsgraad van IPX6. Het IP-systeem is de standaard graad die wordt gebruikt om de waterbestendigheid aan te geven. IPX6 betekent dat een product bestand is tegen stortbuien. Zodra de lamp aan water wordt blootgesteld, mag deze dus geen water doorlaten. Dit geldt echter niet als het product echt wordt ondergedompeld.

Ik ben hier niet om aan dit certificaat te twijfelen, maar ik wil wel zeggen dat ik denk dat de HP25R veel meer in zijn mars heeft dan wordt aangegeven. Tijdens een kanotocht in Zweden ben ik de hoofdlamp namelijk kwijtgeraakt. Ik baalde ontzettend en moest een reserve hoofdlamp van een kameraad lenen. Eén week later werd ik door een luisteraar benaderd die mijn podcast had gehoord. Hij vertelde me dat hij tijdens het vissen een hoofdlamp had gevonden, deze dobberde rond in het water. Het bleek inderdaad mijn Fenix hoofdlamp te zijn! De hele nacht drijvend in het meer, en hij had het overleeft. De lamp werd per post naar me teruggestuurd en zit nu weer trots tussen de rest van mijn uitrusting.

Batterijen en oplaadmogelijkheden

Ondanks dat de HP25R een usb-oplaadbare hoofdlamp is, heeft die ook nog andere oplaadmogelijkheden. Ik ben geen voorstander van hoofdlampen die alleen met speciale batterijen in de lamp opgeladen kunnen worden. De rede hiervoor is dat tijdens de langere reizen (laten we meer dan een week zeggen) je snel zonder stroom kan zitten. Zeker als je afhankelijk van alleen een powerbank bent. Vooral telefoons moeten tegenwoordig vaak opgeladen worden. Ik neem daarom ook altijd een 20.000mAh powerbank mee. Het laatste wat ik wil, is kiezen of ik dan mijn telefoon of hoofdlamp ga opladen.

Gelukkig is dat bij deze hoofdlamp niet het geval. Zoals eerder gezegd, kan de hoofdlamp via de usb-poort volledig opgeladen worden, iets wat je makkelijk voor je reis kan doen. Maar de hoofdlamp werkt ook met een andere 18650 Li-Ion-accu of twee CR132A-batterijen. CR123A-batterijen zijn ideaal voor als je vaak in een kouder klimaat komt. Deze blijven namelijk bij temperaturen van -40°C perfect werken.

Zodra je de lamp in de hoogste stand gebruikt, geeft de smalle bundel voor ca. 1:30 uur licht. In de brede lichtbundel is dat maximaal 2:30 uur. Dit is niet heel erg lang. Maar zodra je de smalle bundel één stand lager zet, gaat de hoofdlamp voor ca. 9 uur mee. Dit is lang genoeg voor een avontuurlijke avond. Als je hiermee rekening houdt, met een volledig opgeladen hoofdlamp en een reserve Li-Ion-accu hoef je pas na 18 uur over het opladen na te denken. Als alternatief, hoewel duur, kan je ook simpelweg een stapel aan CR123A-batterijen meenemen. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de mogelijkheden van de laadopties de HP25R ontzettend nuttig maakt. Zeker voor mensen die een langere tijd geen stroom hebben.

Conclusie

Tijdens het gebruik van deze hoofdlamp ben ik toch in een aantal onverwachte en unieke situaties terecht gekomen waar fatsoenlijk licht essentieel was. Jarenlang heb ik met een veel minder krachtige hoofdlamp gewerkt en ik was er hartstikke tevreden mee. Ik was dus ook best sceptisch of ik wel een krachtigere hoofdlamp nodig heb. Dat gezegd hebbende, een hoofdlamp zoals de Fenix HP25R zal zeker perfect zijn voor vissers, jagers en grotonderzoekers. Ik doe hier (nog) niet aan mee, maar als dit het geval was, weet ik welke hoofdlamp ik zal gebruiken. Ik hoop dat de HP25R mij altijd tijdens mijn avonturen zal ondersteunen. Maar dat verwacht ik wel. Ik ben er nu al schuldig aan om mijn hoofdlamp op volle kracht te gebruiken, simpelweg omdat het kan. Ik hoop alleen niet dat ik nu te hoge verwachtingen voor de volgende hoofdlamp heb.

Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!