Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix HL18R-T | Expert Review door Koen van der Jagt

De Fenix HL18R-T is het broertje van de HL18R met als belangrijkste verschil de speciale “SPORT”-hoofdband die je razendsnel (de)monteert. Hoe goed is deze lichtgewicht?

weer zo’n handig hoofdlampje van Fenix

Mijn eerste indrukken

Vooral de hoofdband van deze middelgrote hoofdlamp trekt de aandacht; de frisse kleur met de reflecterende letters staan de lamp goed. Natuurlijk is vrijwel allemaal plastic / polycarbonaat, maar doorgaans heeft een hoofdlamp niet zo veel te verduren en het is ook gunstig voor het draagcomfort. De afwerking en de bouwkwaliteit oogt in orde, alles zit op netjes op zijn plek.

bijna allemaal plastic / polycarbonaat, maar prima vervaardigd en afgewerkt

Wanneer en hoe:

Vooral handig tijdens het sporten en bewegen waarin je niet al te hoge snelheden haalt: Wandelen, hardlopen of bijvoorbeeld skeeleren. Wanneer je bijvoorbeeld wilt mountainbiken raad ik aan om een lamp te kiezen met een beter bereik en een meer gefocuste lichtbundel. Ook een handige lamp tijdens het klussen, repareren of kamperen; voor het vissen vind ik de laagste stand iets te fel.

Hoe bevalt de HL18R qua bediening en comfort:

Bij een Fenix kom je er zonder de gebruiksaanwijzing al uit, of je hebt hem maar 1 keer nodig. Dit zegt genoeg over de ergonomie. De accu laden is peanuts met de meegeleverde (iets verouderde) micro-usb kabel; ook (oplaadbare) AAA-batterijen zitten binnen een enkel tel op zijn plek. Goede AAA-cellen zorgen voor een stuk betere runtimes. De grote schakelaars zijn goed te vinden en hebben een prima drukpunt. Verder is het simpel: Lang indrukken voor aan of uit, kort om door de standen te schakelen. Je kunt de spot en flood-optie niet tegelijk inschakelen; deze optie bestaat wel bij Fenix-hoofdlampen met een sterkere accu. In standby-modus kun je altijd checken hoeveel acculading je nog hebt.

handig: ook AAA-batterijen passen in de HL18R-T!
de grote schakelaars zijn prima “op de tast” te vinden

Ik heb in de afgelopen jaren al vaker in de clinch gelegen met warrige en onoverzichtelijke hoofdbanden en bekijk hoofdlampen daardoor vaak met argusogen. Maar wat ik hier nu zie is echt top! Band om je hoofd, aandraaien met de knop en ready! Klaar? Knop lostrekken en de HL18R-T is weer los. Dit werkt heerlijk, iedereen kan het.

zo eenvoudig: klikken en vastdraaien!

Dit vind ik goed aan de HL18R:

Hèt sterke punt van de HL18R-T vind ik de hoofdband. Dit systeem werkt zo doeltreffend en eenvoudig! Passen, vastdraaien en de lamp gaat niet meer van zijn plek. Met slechts één klik verwijder je hem weer. Ook de “dubbele” stroomvoorziening is top: Met een pakje AAA-batterijen weet je zeker dat je dagen vooruit kunt. De goede lichttint (met de meeste neutrale / warme kleur bij de dubbele leds voor dichtbij) is ook een sterk punt van deze lamp.

de kleuren van de leds verraden al iets van de lichttint

Dit kan beter of anders:

Ik vind het jammer dat de laagste stand van 4 lumen en knipper / SOS-modus is. Fenix had deze stand ook als continuestand toe moeten voegen. Dan zou de HL18R-T in één klap ook een hele goede optie maken voor het nachtvissen of als leeslamp voor in je tent.

Waar voor je geld?

Absoluut naar mijn idee. Je krijgt een kwaliteitsproduct dat jaren mee kan en de accu zit erbij. Er had wat mij betreft nog wel een lader bij gemogen, alleen een kabeltje is wat karig.

Mijn “rapport”

Qua (draag)comfort krijgt de HL18R-T, dankzij de geweldig fijne hoofdband en het geringe totaalgewicht, de volle score. Hetzelfde geldt ook voor het bedieningsgemak. Op het gebied van (licht)mogelijkheden mis ik een lage lichtstand.

En dan nog dit:

Wel eens ervaring gehad met een hoofdlamp die afglijdt tijdens het hardlopen? Dat zit er bij de HL18R-T niet in, hij blijft gewoon stokstijf op zijn plek zitten. Wat een verademing! Hoe systeem met de “SPORT” hoofdband zich houdt na jaren intensief gebruik zal de tijd leren. Tijdens de testperiode oogde het solide en betrouwbaar.

Last, but not least. De beamshots:

De eerste locatie is een bospaadje zoals je er velen tegenkomt in zowel stad als dorp. Wanneer lantaarnpalen ontbreken zie je hier vrijwel niets ’s nachts en is een (hoofd)lamp een must. Eerst de lichtstanden met de HL18R-T op een statief geplaatst. Bij alle lichtstanden valt de goede kleurwaargave op.

voor dichtbij: de enige continuestand in de flood-modus
in de spotlight-mode heb je drie lichtstanden en reikt het licht beduidend verder

Vervolgens nog wat plaatjes met de HL18R-T op het hoofd. Je ziet het verschil tussen spot en flood nog beter op deze manier.

voldoende licht om te kunnen zien waar je loopt in de floodlight-modus
veel overzicht en prima bereik in de spotlight-modus
veel meer power en bereik wanneer je de spotlight-modus gebruikt
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.