Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix E28R | Expert Review door Koen van der Jagt

De Fenix E28R wordt aangeraden als alternatief voor de populaire UC30 die inmiddels uit productie is. Heeft deze EDC-zaklamp het ook in zich zo’n succesnummer te worden? Ik neem de proef op de som!

Inhoud

Fenix E28R
ontworpen om altijd bij je de dragen: de Fenix E28R

Mijn eerste indrukken:

Eerste indruk: Lekker klein; veel compacter gaan we lampjes met een 18650-accu niet zien. De E28R ziet er erg goed uit dankzij de glanzend zwarte kleur en de koperkleurige accenten. Het voelt alles solide aan. Vooral de lampkop valt op met de ondiepe reflector en matglas wat bedoeld is om een zogenaamde “soft-beam” te creëren. De lange clip is afneembaar maar zit mij niet in de weg; je kunt het lampje ermee “zekeren” zodat hij niet uit je zak glijdt. De E28R voelt goed en vertrouwd, zeker voor iemand die al eerder een Fenix lamp vastgehad heeft. Samengevat: Uitstekende bouwkwaliteit en dito afwerking.

fenix verpakking
duidelijk herkenbaar als een lid van de grote Fenix-familie

Wanneer en hoe:

De verpakking is duidelijk wat dit betreft: de E28R is een oplaadbare EveryDayCarry-lamp. Daar ben ik het grotendeels mee eens: De E28R is compact genoeg en niet te zwaar om in je broek- of jaszak mee te dragen. Het lichtprofiel is vrij breed maar heeft ook een duidelijke hotspot waardoor het in veel situaties goed bruikbaar is. Denk hierbij aan een avondwandeling, op de camping of in de auto. Maar op de fiets (in combinatie met de Fenix ALB-10) gaat het ook prima! Binnenshuis doet de E28R het ook prima maar in sommige situaties vind ik de laagste stand te fel. Om je bijvoorbeeld in een donkere kamer te kunnen oriënteren heb je niet zoveel licht nodig en het kan bovendien medehuisgenoten wakker maken. Eigenlijk mist de E28 een (extra) lage lichtstand.

compacte zaklamp
past gemakkelijk tussen duim en wijsvinger; lekker compact dus

Hoe bevalt de E28R qua bediening en comfort:

De E28R ligt fijn in de hand en heeft voldoende grip, ook dankzij de riemclip. Het lampje kan stabiel op de achterkant gezet worden en op die manier als “kaars” fungeren. Laden gaat eenvoudig maar neemt wel zo’n 3 uur in beslag met een volledig lege accu. Alle functies bedien je met dezelfde zijschakelaar en moeilijk wordt het nooit. Lang indrukken voor aan of uit, kort indrukken voor de volgende lichtstand. Extra lang drukken voor stroboscoop, de “verdedigingsstand” dus. Geen verrassingen hier; het werkt zoals je het verwacht bij een Fenix. De resterende accupower kan eenvoudig gecheckt worden door eenmaal kort te drukken wanneer de lamp uitstaat. Het bedienen van de E28R is heel eenvoudig ook omdat Fenix de lamp niet volstopt met speciale (knipper)standen. Dit zorgt ervoor dat vrijwel iedereen direct met dit lampje overweg kan. Wel vind ik de schakelaar aan de kleine kant; wanneer je hem op de tast moet vinden moet je soms echt even zoeken. Op dit punt zijn lampjes met een schakelaar op de achterkant zeker in het voordeel.

zaklamp
strak design, keurig afgewerkt
zaklamp kop
opvallende lens met matglas en een ondiepe reflector
zaklamp met 18650 accu
een 18650-accu met hoge capaciteit is inclusief
zaklamp met usb poort
direct oplaadbaar via de beschermde USB-C poort
zaklamp monteren op fiets
ook dit gaat goed: de E28R als fietslamp met de optionele ALB-10 fietsmontageklem
de bedieningsknop is relatief klein maar heeft een duidelijk drukpunt

Dit vind ik goed aan de E28R:

Het formaat en de veelzijdigheid zijn de sterke punten van de E28R. Hij is gewoon lekker compact en kan daardoor op vele fronten ingezet worden. De brede lichtbundel die tegelijk een prima bereik heeft helpt hieraan ook mee.

Dit kan beter of anders:

Ik vind de schakelaar aan de kleine kant; die is daardoor niet altijd goed terug te vinden wanneer het echt donker is. Ook mis een lichtstand van 5 lumen of minder, dit is zeker voor binnenshuis vaak ruim voldoende om je weg te kunnen vinden of nog wat te lezen in bed.

Waar voor je geld?

Ik vind van wel. Natuurlijk kost de E28R meer dan een paar tientjes maar dan krijg een lampje dat super solide in elkaar zit en omdat de meegeleverde accu direct in de lamp te laden is heb je verder niets meer nodig. Dus koop je voor nog geen €65,- een kant-en-klaar topproduct.

Mijn “rapport”

Lekker compact en solide lampje met een bruikbaar lichtprofiel. Geschikt voor heel veel dagelijks voorkomende situaties in en om het huis en in het open veld. Genoeg power en een mooie brede lichtbundel. Het ontbreken van een lage lichtstand en de wat kleine schakelaar zijn in mijn optiek puntjes die nog verbeterd zouden mogen worden.

En dan nog dit:

Overweeg in je keuze voor een zaklamp eens wat je het fijnst vindt qua bediening (zijschakelaar of zij- èn achterschakelaar). De uitgebreide Fenix-familie biedt wat dat betreft voor elk wat wils.

Last, but not least. De beamshots:

De eerste locatie is langs een rivier waar je vaak gras en wilgenbomen vindt. Leuke plek om de vijf lichtstanden te laten zien. Wat opvalt is de flinke sprong van Eco naar Low wat lumen betreft. Het lichtbeeld is zoals eerder beschreven: een brede en egale bundel met toch nog een goed bereik.

de vijf lichtstanden van de E28R

Van opzij: vooral op de korte afstand zet je een behoorlijke oppervlakte in het licht! Ook het egale profiel is hier mooi zichtbaar, je ziet geen afgetekende hotspot.

De volgende locatie is een jong bos. Hier kun je nogmaals zien dat de E28R het meeste licht geeft op de kortere afstand, maar verderop is alles ook nog prima zichtbaar.

genoeg overzicht en ook nog een prima bereik
met de E28R in de hand; de bundel is verrassend breed
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.