Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Elzetta G-EDC-RCR | Expert Review door Koen van der Jagt

Voor het eerst een lampje testen van het Amerikaanse merk Elzetta, dat leek me wel wat! Wat ik van de Elzetta EDC RCR vind lees en zie in je in onderstaand verhaal!

Inhoud

Elzetta
de G-EDC-RCR heeft “the looks” en is een blikvanger tussen je uitrusting

Mijn eerste indrukken:

Een stoer ogend, antracietkleurig minilampje. De G-EDC-RCR heeft onmiskenbaar “American looks” en sluit mooi aan bij je verdere uitrusting. Goede keuze dus voor liefhebbers die niet alleen voor de functies van een lampje gaan. Opvallende details zijn de fikse draagclip, de lens met de mat-zilverkleurige ring en de statiefaansluiting op de achterkant. Doordat de lamp gebruikt maakt van een 16340 / RCR-accu is hij iets meer “bulky” dan bijvoorbeeld een single AA-lampje. De G-EDC-RCR voelt robuust aan en kan voelbaar tegen een stootje. Hij is beschermd tegen stof en water volgens de IP68-rating dus is het geen probleem wanneer je hem per ongeluk in het water laat vallen. Zowel buiten als van binnen ziet het er allemaal goed verzorgd en afgewerkt uit. Kortom: een kwaliteitslampje met uitstraling.

zaklamp verpakking
de verpakking kun je openen zonder mes of schaar en biedt het meest nodige

Wanneer en hoe:

Hoewel hij niet van sleutelhangerformaat is vind je voor deze kleine Elzetta eigenlijk altijd wel een plekje. Hij past in vrijwel iedere zak en je kunt hem ook prima aan je kleding of uitrusting hangen. Lampjes zoals de G-EDC-RCR zijn superhandig om altijd in je buurt te hebben: je kunt er bij lezen, ontdekken waar je loopt in een donker huis en met de hogere standen heb je ruim voldoende lichtkracht om je weg buiten te vinden. Hoewel ik als liefhebber vrijwel altijd nog een (grotere) lamp bij me draag valt het me altijd weer op hoe vaak ik de Elzetta pak! De power is ruim voldoende (voor zowel binnen als buiten) en het lampje continue meedragen vraagt geen inspanning.

zaklamp met pocketclip
de clip past alleen op deze manier waardoor de bevestingsopties wat worden beperkt
zaklamp kop
dit type LED staat garant voor een brede maar ook redelijk verreikende lichtbundel

Hoe bevalt de G-EDC-RCR qua bediening en comfort:

Het ongeveer duimgrote lampje ligt fijn in de hand en dankzij de fijnmazige structuur op de lampkop heb je voldoende grip. De clip borgt de lamp goed maar kan maar op een manier bevestigd worden: De lamp aan je pet dragen lukt dus niet. Om te laden moet de accu uit de lamp gehaald worden, maar de Elzetta “lust” ook CR123A’s of eventueel een reserve 16340-accu. Wel een aanrader wat mij betreft, ook omdat je de actuele accustatus niet kunt controleren. Bij gemiddeld gebruik gaat de accu overigens geruime tijd mee, zeker op de lagere lichtstanden.

De twist-bediening is sober maar doeltreffend: lampkop aandraaien voor aan en losdraaien voor uit. Schakelen tussen de lichtstanden doe je door middel van losdraaien en opnieuw aandraaien binnen drie seconden. De G-EDC-RCR onthoudt de laatst gebruikte lichtstand, mits de lamp langer dan vijf seconden uitgeschakeld is. Ook met één hand heb je de lichtstanden (tussen duim en wijsvinger) prima onder controle. Voordeel van dit systeem: per ongeluk inschakelen in je zak is vrijwel onmogelijk. (Klein) nadeel: het schakelen tussen lichtstanden gaat minder snel / trefzeker dan bij een schakelaar.

De lichtstanden verdienen een aparte vermelding: 0,5 en 5 lumen zijn in mijn ogen ideaal voor op een EDC-lampje! Vervolgens krijg je twee behoorlijk felle standen die meer geschikt zijn voor buiten. De lichtbundel heeft mij verrast met de grote hotspot, bescheiden corona en de fikse spill. Je kunt met dit kleintje een behoorlijke ruimte in het licht zetten en ook nog een goede afstand halen!

zaklamp batterij
tijdens het laden van de 16340-accu laat de Elzetta zien hoe laag de ultra-low mode is
zaklamp polslus
extra zekerheid dankzij de meegeleverde lanyard
zaklamp op statief
de G-EDC-RCR past zelfs op een statief zodat je de handen vrij hebt!
kleine zaklamp
robuust en heel goed afgewerkt

Dit vind ik goed aan de G-EDC-RCR:

De eenvoudige bediening, de verrassend brede en felle lichtbundel zijn sterke punten. Wat mij ook zeer bevalt zijn de twee extra lage lichtstanden: die blijken binnenshuis vaker nodig dan je denkt! De statiefaansluiting is uniek op een zaklampje van dit formaat en biedt ook de mogelijkheid om de lamp onder andere aan je fietsstuur te bevestigen.

Dit kan beter of anders:

Een indicatie voor de accustatus ontbreekt; je kunt dus onaangekondigd de pech van een lege accu hebben. Wanneer je dit wilt voorkomen moet je eigenlijk altijd een extra accu bij je hebben of de batterij altijd opladen voor gebruik. Ook zou het handig zijn wanneer de pocketclip andersom aan de lamp bevestigd kon worden; de uitsparing hiervoor (onder de lampkop) ontbreekt.

nitecore fenix elzetta
groottevergelijk met de Nitecore TINI2 en de Fenix E09R

Waar voor je geld?

Heel goedkoop vind ik het lampje niet, maar je krijgt er wel een stukje Amerikaanse degelijkheid in de vorm van een echte “eyecatcher” voor terug. En ook omdat het lampje verder compleet geleverd wordt met accu, laadkabel en draagkoord vind ik de prijs acceptabel.

Mijn “rapport”

Sober, stoer en degelijk lampje voor liefhebbers bij wie het oog ook wat wil. Zeer bruikbare lichtsterktes voor zowel binnen als buiten én een verrassend lichtbeeld. Prima keuze voor mensen die een degelijk product zoeken zonder poespas en waarvoor het ontbreken van de batterijstatus-indicatie geen issue is.

En dan nog dit:

De Elzetta G-EDC-AA is het wat minder krachtige maar goedkopere broertje met vergelijkbare eigenschappen en een oplaadbare AA-batterij aan boord. Een goed optie voor als je voor wat slanker wilt gaan.

Last, but not least: de beamshots:

Omdat de ultra-low zo laag is heb ik voor een binnenlocatie (loods / stalling) gekozen. Zelfs dan is de laagste stand nauwelijks zichtbaar; die is voor écht dichtbij! Vanaf de middelste stand ontpopt de Elzetta zich tot een klein lichtwondertje.

zaklamp ultralow
de vier lichtstanden van de Elzetta G-EDC-RCR
zaklamp low
zaklamp mid
zaklamp high
verrassend veel lichtkracht en overzicht!

Nog wat plaatjes met de lamp in de hand, eerst binnen en daarna buiten. Ook buitenshuis heb je met de G-EDC-RCR prima overzicht tot tientallen meters ver. Let op de fikse hotspot en de totale breedte van de lichtbundel. Het heeft mij aangenaam verrast!

zaklamp schuur
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.