Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

De "R" is weer in de maand

Nu september onderweg is, nemen we helaas langzaamaan afscheid van de zomer. September, de maand waarin we beginnen met het slikken van extra vitaminen. Want immers, “de R is weer in de maand.” Het is nog steeds een veelgehoorde kreet. Maar waarom eigenlijk?

Vroeger, toen we nog volledig afhankelijk waren van onze eigen Hollandse oogst, was er in de koude winterperiode vaak een tekort aan vers fruit en verse groenten. Het gevolg: men kreeg onvoldoende vitamine C binnen, voelde zich futloos en werd snel ziek. Vitaminepilletjes boden dan uitkomst. Deze gewoonte is tot op heden bij velen blijven hangen, maar de vraag is of dit wel nodig is. Een groot deel van de in Nederland geconsumeerde groenten en fruit wordt immers geïmporteerd uit warmere oorden. Daarbij kan het direct na het oogsten ingevroren worden, waardoor de essentiële vitaminen en mineralen behouden blijven. In principe zouden we in de herfst en winter dus dezelfde groenten kunnen eten als in de zomer.

Sneller ziek

Onzin dus, die extra vitaminen in de winter? Nee, dat zeker niet. Ze dragen namelijk bij aan een goede weerstand. En hoe beter je weerstand, hoe minder kans op een griepje of verkoudheid. En de kans daarop is in de winter nu eenmaal aanzienlijk groter. Door de lagere temperaturen blijven we immers graag binnen en zitten we dicht bij elkaar. De ramen blijven gesloten, waardoor er minder ventilatie is. Virussen worden hierdoor veel makkelijker overgedragen dan in de zomer, wanneer we graag buiten zijn. En hoewel de zomer officieel nog niet eens voorbij is, horen we nu alweer het nodige gesnotter om ons heen en de eerste ziektegevallen hebben we ook al voorbij zien komen.

Je doet er dus zeker niet onverstandig aan om in de koudere maanden extra te letten op je vitamine-inname. Het is daarbij echter natuurlijk veel beter om wat meer gezonde groenten en fruit te eten, dan pilletjes te slikken. Gebruik je hiervoor het juiste materiaal, dan beleef je er nog plezier aan ook! Denk bijvoorbeeld eens aan groentespaghetti, gemaakt met een handige spiraalsnijder. Ook een mandoline kan ontzettend goed van pas komen. En wil je met de hand groente snijden, zorg dan voor een goed groentemes.