Deze Le Creuset pan uit de Fonte émaillée-serie is gemaakt van massief gietijzer. Een oerdegelijke kwaliteitspan, die generaties lang mee gaat. Met deze gietijzeren pan kun je ontzettend veel kanten op. Koken, braden en stoven op alle soorten kookplaten. De houten steel voegt comfort toe omdat deze koud blijft tijdens gebruik. Echter kan de pan door de houten steel niet in de oven worden gebruikt. Wel is de pan erg geschikt om gerechten koel te houden in koelkast of vriezer. Zo kun je de pan bijvoorbeeld gekoeld gebruiken als serveerschaal op een hete zomerdag.
Le Fonte émaillée-pannen
Le Creuset Fonte émaillée-pannen worden gegoten in gietijzer. Voor iedere individuele pan wordt een gietmal uit zand gemaakt. Deze giet men vol met gietijzer. Deze wordt afgewerkt met een mooie email antiaanbaklaag. Het resultaat is een oerdegelijke, zware pan. Een waar stijlicoon, geschikt om generaties lang mee te gaan. Door deze werkwijze is iedere pan uniek, subtiele verschillen zijn daarom niet uit te sluiten. Eén van de karakteristieke kenmerken van deze wereldberoemde pannen.
Gebruikstips
Verwijder voor het eerste gebruik labels en stickers van de pan. Was de pan even af onder heet water met een sopje. Spoel de pan goed af en droog hem goed. Wrijf met een stuk keukenpapier de binnenkant van de pan in met wat plantaardige olie. Zonnebloemolie of arachideolie voldoen prima. Spoel hierna de pan schoon onder heet water en droog hem weer goed af. De pan is nu klaar voor gebruik. Wanneer je dit proces regelmatig herhaalt bescherm je de antikleeflaag op lange termijn en verleng je de levensduur.
Kies altijd een passende warmtebron en temperatuur bij je pan. Let er bij een gasfornuis op dat de vlammen niet buiten de bodem van de pan komen. Gebruik bij voorkeur kookgerei van hout, plastic of siliconen. Metalen kookgerei, vorken of lepels kunnen voorzichtig gebruikt worden, maar moeten niet over het oppervlak geschraapt worden. Snijd ook nooit etenswaren in de pan. Lichte krassen kunnen bij normaal gebruik zichtbaar worden, maar hebben geen invloed op de werking van de pan. Tik ook niet met metalen kookgerei op de rand van de pan.
Was de pan na gebruik altijd goed af. Achtergebleven etensresten of vettigheid kan op termijn inbakken. Hierdoor kan de antiaanbaklaag beschadigen. Laat de pan altijd even afkoelen voor je gaat afwassen en zet een hete pan nooit onder een koude kraan. Tegen dit temperatuurverschil zijn de pannen niet opgewassen. Vanwege de houten handgreep raden wij reiniging in de vaatwasser af.