Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Zaklampen met rood licht: waar gebruik je dat eigenlijk voor?

Steeds meer zaklampen zijn uitgerust met een rode led. Maar waar gebruik je rood licht eigenlijk voor? Om daar een goed antwoord op te kunnen geven moeten we eerst meer weten over onze ogen. Daarna wordt alles in een oogopslag duidelijk.

Het lichtgevoelige gedeelte van onze ogen is opgebouwd uit kegeltjes en staafjes. Als er licht op de kegeltjes en staafjes valt, geven deze informatie door aan de hersenen. Maar kegeltjes en staafjes verschillen in lichtgevoeligheid. Kegeltjes hebben, in vergelijking met staafjes, veel licht nodig om geactiveerd te worden.

Als het donker wordt (en er dus minder licht op het netvlies valt), neemt de werking van de kegeltjes snel af. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat je een boek minder goed kunt lezen als het donkerder wordt. We lossen dit op door een lichtje aan te zetten. Er zit een nadeel aan deze oplossing: als je in een goed verlichte ruimte bent, zie je niks als je in een donkere omgeving kijkt. Dat is een vervelende bijwerking als je midden in het bos zit en niet weet of er wilde dieren om je heen zijn en je de kaart niet kunt lezen.

Gelukkig hebben onze staafjes één eigenschap zodat we toch de omgeving kunnen verlichten én tegelijkertijd kunnen kijken in een donkere omgeving. Staafjes zijn namelijk ongevoelig voor licht met ‘langere golflengtes’, namelijk rood licht. Je ziet dit terug doordat rode objecten ’s nachts erg zwart lijken.Kegeltjes daarentegen zijn gevoelig voor rood licht.

Door je omgeving met rood licht te verlichten geef je dus de kegeltjes genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht. Daarnaast is rood licht prettig aan de ogen, je ziet sneller scherp en hebt minder last van nachtblindheid. Hierdoor kan je de kaart lezen en de omgeving nauwkeurig in de gaten houden. Dat is dus de reden waarom veel zaklampen voor de jacht en militaire zaklampen zijn uitgerust met een rode led.

Benieuwd naar alle zaklampen met rood licht? Wij geven je een handig overzicht.