Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Waarvoor gebruik je paracord?

Een stuk paracord lijkt op het eerste gezicht slechts een simpel stuk touw. Outdoorliefhebbers weten echter wel beter. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor parachutisten van het Amerikaanse leger, maar inmiddels is het een onmisbaar hulpmiddel. We kunnen wel 1001 toepassingen noemen waarvoor je paracord gebruikt, maar laten we iets specifieker zijn. We lichten daarom de zes meest voorkomende situaties uit.

Paracord gebruiken tijdens het hiken en kamperen

Als je op pad gaat dan mag paracord zeker niet ontbreken. Het neemt weinig ruimte in beslag en een paar meter merk je qua ruimte en gewicht nauwelijks op. Je zult merken dat het bij uiteenlopende situaties goed van pas komt: van waslijn tot scheerlijn en van schoenveter tot hechtdraad. 

Paracord gebruiken om spullen bij elkaar te houden

Paracord is perfect om spullen op hun plaats te houden. Of je nou spullen op een aanhanger vervoert, spullen aan elkaar wilt bevestigen tijdens een verhuizing of een gadget beter aan je tactische rugzak wilt vastmaken; met een paar simpele knopen houd je het geheel goed bij elkaar. Ook heel praktisch als je de kofferbak van je auto niet in zijn geheel dicht krijgt, omdat je bijvoorbeeld iets groots, zoals een kast of fiets, in je kofferbak vervoert.

Paracord gebruiken om de hond uit te laten

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt bij paracord, maar toch komt dit regelmatig voor. Je kunt met paracord zelf een halsband en riem knopen. Paracord 550 is oersterk, met een trekkracht van ongeveer 250 kg. Mocht je hond dus onverwacht trekken aan de lijn, dan hoef je je geen zorgen te maken. Let wel op de trekkracht van de gesp die je eraan bevestigt. Deze is vaak minder sterk dan paracord.

Paracord gebruiken tijdens het vissen

Je kunt paracord ook gebruiken als vislijn. Ideaal tijdens een survival- of bushcraftavontuur. Een paar meter paracord neem je tenslotte makkelijker mee dan een hengel. Zoek een stevige tak en knoop een paar meter paracord eraan vast. In no time ben je klaar om te vissen.

Paracord gebruiken om spullen op te tillen

Paracord komt ook goed van pas als je spullen moet optillen. Gebruik een hefboomconstructie voor zwaardere spullen. Dankzij de trekkracht van 550 pounds / 250 kg kun je het zo gek niet bedenken of paracord houdt het.  Ook komt paracord goed van pas als lasso. Handig als je iets moet vangen.

Paracord gebruiken als lanyard of armband

Waarschijnlijk is dit de meest voorkomende situatie waarvoor je paracord gebruikt: als lanyard of armband. Het fijne is dat je ongemerkt heel wat meters paracord met je meedraagt. Veel outdoorliefhebbers knopen zelf een armband en verfraaien die met een vette bead. Liever geen armband om? Knoop dan een lanyard. Superhandig om aan je zakmes of tactische rugzak te hangen.

Tips voor paracord gebruiken

Paracord is te koop in verschillende lengtematen. De meest voorkomende lengtematen zijn: 100 ft / 30,48 m en 50 ft / 15,24 m. Heb je wat minder nodig? Knip of snijd dan een stukje af. Smelt vervolgens de uiteindes even met een vuurtje. Dit voorkomt dat het paracord gaat rafelen. Bekijk alle paracord & accessoires.