Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Waarvoor gebruik je een guthook? Wij leggen het uit!

De guthook, ook wel bekend als een snijhaak, is een feature die je vooral tegenkomt op jachtmessen. Maar wat is een guthook precies? En waarvoor gebruik je het? Knivesandtools legt het uit!

Wat is een guthook of snijhaak precies?

Een guthook is het beste te beschrijven als een “golfje” op het lemmet met binnenin een scherp gedeelte. Deze is qua vorm meestal halfrond en aan twee kanten geslepen. Het is één met de rest van het lemmet. Het voordeel hiervan is dat een guthook dezelfde snijcapaciteiten heeft als de snede. Het is immers van hetzelfde staal gemaakt met dezelfde hittebehandeling.

Waarvoor gebruik je een guthook?

Eigenlijk zegt de naam het al. De guthook vindt zijn oorsprong op jachtmessen en wordt gebruikt voor het ontweien van wild. Van het doorsnijden van een vacht tot het eruit halen van ingewanden. De holle vorm van de guthook haakt zich “achter” de vacht waarna je met één soepele beweging de buik van het dier opent. Dit werkt niet alleen snel en efficiënt, ook voorkom je zo dat je de primaire snede van het mes bot maakt. Een dikke vacht, zoals die van een hert, is namelijk erg taai. Een guthook voorkomt ook dat je de ingewanden van het dier raakt. Omdat de ingewanden veel bacteriën bevatten die het bederf bevorderen, moet het beschadigen van de ingewanden ten alle tijden voorkomen worden.

Is een guthook dan alleen relevant voor jagers? Zeker niet! Een guthook is ideaal voor het doorsnijden van touw, tie-rips en zelfs gordels. Sommige outdoorliefhebbers gebruiken de guthook zelfs als een haakje om een hete grill of pot van het vuur te halen. Kortom: een guthook is echt niet alleen voor het ontweien van dieren.

Guthook of snijhaak?

De naamgeving verschilt per merk. Als de primaire functionaliteit niet het ontweien van dieren is wordt het eerder een snijhaak genoemd dan een guthook. Je ziet een snijhaak vaak op reddingsmessen. Om jezelf, of een ander, in een noodsituatie uit een auto te redden. Ook zie je soortgelijke snijhaken op multitools als verpakking- en doosopeners.

Houdt er wel rekening mee dat ook een guthook van tijd tot tijd geslepen moet worden. Zeker wanneer je stugge materialen als vachten en touwen doorsnijdt. Lees daarvoor het topic: Hoe slijp je een guthook?

Nieuwsgierig naar onze selectie messen met een guthook? Bekijk ze allemaal hier!