Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: Mora Companion bushcraftmes

De Morakniv Companion is een populair vaststaand mes dat vooral geliefd is bij outdoor liefhebbers. De Morakniv Companion is ontworpen als het ultieme metgezel naast een bijl en zaag. Ontworpen voor de Zweedse bossen, maar op zijn plek over de gehele wereld. Wij leggen je uit waarom dit mes zo populair is.

Een van de beste argumenten is dat het mes niet veel kost. Hierdoor is het een perfect eerste mes als je begint met bushcraften, kamperen of hiken. Door de scandi slijping is het makkelijk te slijpen, zeker fijn als je net leert hoe dat moet. Het mes is erg licht van gewicht waardoor hij perfect mee te nemen is in je backpack tijdens wandelvakanties.

Het ontwerp

Het basisontwerp van de Morakniv Companion is gebaseerd op een eeuwenoude klassieker, de puukko. Een puukko is een traditioneel Fins riemmes met een scandi snede, een rechte rug en door middel van een stick-tang in een houten handvat bevestigd. Deze elementen zien we bijna allemaal terug in de Morakniv Companion.

Versies

Er zijn inmiddels veel verschillende versies verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. We gaan in op de meest populaire opties in de serie.

De Morakniv Companion

Dit is de basis versie van de Companion en het meest allround van alle Companions. Het lemmet is 2.5 mm dik als je kiest voor de roestvaststalen versie en 2.0 mm dik bij de koolstofstalen versie.

De Morakniv Companion HD

De Companion HD is de sterkere versie van de Companion. HD staat voor Heavy Duty, oftewel bedoeld voor het zware gebruik. Het lemmet van de HD-versie is 3.2 mm en is te koop in roestvast- en koolstofstaal.

De Morakniv Companion Spark

De Companion Spark zorgt ervoor dat je er warmpjes bij zit. Deze versie heeft namelijk een firesteel in het handgreep, hierdoor wordt het een complete set om vuur te maken in elke situatie. De Spark is enkel in roestvaststaal te krijgen met een lemmet van 2.5 mm. De rug van het lemmet is onder 90 graden geslepen om het schrapen van de firesteel mogelijk te maken, zonder dat je de snede van het mes bot maakt.

Staalsoorten

Morakniv maakt de Companion in twee soorten staal. Om de keuze makkelijk te houden, wil je roestvaststaal of koolstofstaal? Het roestvaste staal dat Mora gebruikt is 12C27N een schone Scandinavische staalsoort speciaal ontworpen voor messen. Het is roestvast makkelijk te slijpen, maar wordt minder scherp dan het koolstof staal. Het koolstofstaal specificeert Morakniv niet. Wel weten we dat het makkelijker te slijpen is, harder wordt gehard waardoor het net wat scherper wordt. Ook kan koolstofstaal beter tegen een stootje dan de roestvaste versie. Om die reden is het lemmet ook dikker bij de roestvaste- dan de kkoolstofstalen versie.

De tang van het lemmet gaat voor ongeveer driekwart de handgreep in. Dit is minder sterk dan een full-tang constructie maar de Companion is nog steeds sterk genoeg voor alle bushcraft snijtaken en hierdoor goedkoper te produceren.

Handgreep rubber over plastic

De handgreep is gemaakt van kunststof waar een rubberen laag overheen is gegoten voor extra grip en comfort. De handgreep is ergonomisch vormgegeven en houd in verschillende posities prettig vast.

De Morakniv Companion serie

Binnen de Companion-serie heb je ook nog de Morakniv Companion Rescue SRT en de SRT Safe speciaal gemaakt voor reddingsteams. Een viertal vismessen waarvan twee fileermessen en twee met een geribbelde rug voor het verwijderen van schubben. Als laatste ook twee klus messen, een voor de elektricien en het Service mes voor alle klus-snijtaken. Wat zij allemaal gemeen hebben is het kenmerkende kunststof/rubberen handvat dat erg comfortabel in de hand ligt, ook bij langdurig gebruik. Deze messen zijn allemaal gemaakt van Sandvik 12C27N-staal.

Schede

Elke Companion komt met een harde kunststof schede die je gemakkelijk aan een riem of broekzak clipt. De messen zitten stevig op hun plek en zijn makkelijk eenhandig uit de schede te halen door de duimsteun.

Ben je opzoek naar een metgezel die jou bij je nieuwe bushcraft avonturen kan gebruiken. Er is voor iedereen een Companion die bij je past.