Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Maxpedition Tiburon Expert Review | Versatility is the key

Maxpedition staat erom bekend topkwaliteit rugzakken te produceren. De producten, bijvoorbeeld de Maxpedition Tiburon, worden stuk voor stuk onderworpen aan strenge en zware testen, en gemaakt van hoogwaardige materialen. Het is duidelijk dat Maxpedition veel waarde hecht aan hun producten en hun doelgroep: professionals, vaak wetshandhavers- en soldaten, die de hoogste eisen stellen aan hun standaarduitrusting.

Ik ben geen wetshandhaver en ik zal ook nooit een tas op een ‘tactische manier’ gaan gebruiken. Ik kan dus uiteraard ook niet pretenderen dat ik de nuances begrijp van wat een expert zou vragen van zijn standaarduitrusting. Echter, toen ik de Tiburon ontving wilde ik er graag achter komen hoe deze tas zou voldoen aan mijn eisen.

De Tiburon is goedgekeurd door de ‘National Tactical Officers Association’. Sinds 2003 hebben leden van de NTOA meer dan 2000 producten getest tijdens praktijksituaties met behulp van het NTOA’s Member Tested and Recommended Program (MTRP). De resultaten van deze tests werden naderhand gedeeld met de wetshandhaving gemeenschap. Een dergelijke zegel van goedkeuring wordt door veel mensen binnen deze gemeenschap beschouwd als een reden een product aan te schaffen.

Waar ik naar op zoek ben in een rugzak

Als ik kijk naar de Trial by Fire Podcast kalender zie ik dat ik het dit jaar en volgend jaar erg druk ga krijgen. Ik heb een rugzak nodig die zal voldoen aan mijn eisen als ik met het vliegtuig of openbaar vervoer reis. Veder moet een tas nuttig zijn tijdens mijn werk bij buitenactiviteiten. Het is van groot belang dat mijn uitrusting deze twee werelden kan doorkruisen, van de stad tot het platteland en weer terug. Dit geldt niet alleen voor mijn rugzak, maar ook voor mijn kleding en tools.

De Tiburon is de meest veelzijdige rugzak die ik ooit heb mogen gebruiken. Of je deze tas nou gebruikt in een stedelijke omgeving, of tijdens een dag op het platteland, deze tas heeft alles wat je nodig hebt.

Belangrijkste kenmerken

Er zijn zoveel aspecten van de Tiburon die mij aanspreken dat het lastig is er iets negatiefs over te zeggen. Over elk onderdeel lijkt langdurig te zijn nagedacht. Ik zal proberen zoveel mogelijk onderdelen van deze tas te behandelen in deze review.

The YKK-ritsen kunnen allemaal afgesloten worden en hebben robuuste sluitingen die makkelijk te gebruiken zijn. Zelfs als je handschoenen draagt! Perfect dus voor professionals en tactische behoeftes, of tijdens een koude ochtend in de bossen. Een plek waar ik vaak te vinden ben.

De tas is voor het grootste gedeelte gemaakt van 1000-Denier lichtgewicht ballistisch nylon, en de nylon lussen die worden gebruikt op de schouderbanden vind ik fantastisch. Deze lussen zijn gemaakt van een nylon dat eruit ziet als autogordel materiaal. De binnenkant is gemaakt van 500-Denier wit nylon. Door het lichtgekleurde interieur te combineren met het ‘clamshell’ (de tas vouwt volledig open, net zoals bij een koffer) openingssysteem hoef je nooit meer op zoek te gaan naar een product. Het is goed toegankelijk en zichtbaar, zelfs bij weinig licht.

Over de heupbanden is ook goed nagedacht. Het is mogelijk ze volledig weg te stoppen in de achterkant van de rugzak als je weinig gewicht op je rug draagt of ze simpelweg niet nodig hebt. Als je ze wel gebruikt kun je ze heel gemakkelijk naar voren halen door aan de lussen te trekken. Deze lussen kun je vervolgens gemakkelijk gebruiken om andere gear op te bergen, in dit geval mijn handschoenen. Deze banden zijn gemaakt van hetzelfde nylon dat gebruikt is voor de lussen op de schouderbanden. De heupband zorgt ervoor dat je de tas hoog en comfortabel op je rug kunt dragen, en dat het gewicht in balans is.

In stedelijke omgevingen

Tiburon betekent haai in het Spaans, en het is duidelijk waarom de tas deze naam heeft gekregen. Ergonomisch gestroomlijnd, gebalanceerd en onopvallend. Deze tas past in elke stedelijke omgeving zonder op te vallen. Veel tassen die gebruikt worden door professionals zoals politieagenten of soldaten vallen op zien er vaak ‘agressief’ of te tactisch uit. Bij de Tiburon is dit absoluut niet het geval. Deze tas kan gemakkelijk gebruikt worden voor tactische doeleinden en net zo goed een laptop vervoeren naar de universiteit.

Eén van de dingen waar ik me soms aan erger als het op rugzakken aankomt zijn tassen die te breed zijn aan de zijkanten of naar achteren uitsteken. Anderen kunnen zich aan je ergeren als je tegen ze op botst of ‘in de weg’ staat bij een bushalte. Bovendien verminderd een ongebalanceerde tas je mobiliteit en evenwicht. De vorm van de Tiburon is echter perfect als je door een drukke straat loopt. Ook al vul je de zijvakken met een literfles water, dan nog zal de tas nauwelijks verder uitsteken dan mijn ellebogen.

Een ander nadeel van sommige tassen is het overtollig gebruik van riemen of gespen die los hangen en overal achter kunnen blijven haken. Dat is hier wederom niet het geval. De elastische lussen op de nylon banden zorgen ervoor dat je netjes overtollig materiaal kunt wegstoppen. Dit is niet alleen in stedelijke omgevingen heel handig, maar ook in de vrije natuur waar je makkelijker achter laaghangende takken of braamstruiken kunt blijven hangen.

Outdoor

De Tiburon kan ook gebruikt worden als een outdoor tas. Vanwege de goede indeling van het voorste vak, en de indeling van het hoofdvak heb je snel en gemakkelijk toegang tot je spullen. Zoals al eerder vermeld heeft deze tas een ‘clamshell’ opening. Dit is met name onderweg heel handig, je hoeft niet op de bodem van je tas te zoeken om iets te vinden. Met zijn 34 liter is dit één van de grootste Maxpedition tassen die momenteel beschikbaar is. De tas bied je genoeg ruimte voor een dekzeil, een hangmat, en alle andere tools die je maar nodig denkt te hebben. Mocht je een slaapzak gevuld met dons gebruiken dan kun je deze zelfs meenemen voor een overnachting!

Compartimenten

Het voorste vak heeft genoeg ruimte voor notitieboekjes, kabels, paracord en elektronica. De diepe vakken en elastische lussen zorgen ervoor dat alles netjes en georganiseerd opgeborgen word. Ik heb dit vak veel gebruikt om kleinere tools zoals mijn Victorinox op te bergen. Onderweg is dit vak ook veelzijdig genoeg om grotere items zoals vouwzagen, vaststaande messen en touw te vervoeren.

Het middelste vak is met name handig voor digitale experts die vaak met elektronisch apparatuur werken zoals laptops, tablets en opladers. Nogmaals, dit is iets wat ik ook nodig heb tijdens het reizen. Ik neem vaak een camera mee en mijn laptop, evenals opname apparatuur voor de podcast als we op reis zijn. De compartimenten zijn diep en ruim. Er is meer dan genoeg ruimte voor accu’s en laders en het vak dat afgesloten wordt met een rits zorgt ervoor dat mijn MacBook netjes beschermd wordt.

Het hoofdvak heeft, zoals vermeld, genoeg ruimte om een dag erop uit te gaan. Of, als je op reis bent, biedt het genoeg ruimte voor toiletartikelen en kleding. Alle compartimenten kunnen volledig geopend worden. Het hoofdvak heeft ook voldoende ruimte voor een waterreservoir. De slangen van het reservoir worden goed op hun plek gehouden met behulp van de nylon banden.

Samenvatting

Ik vraag veel van mijn uitrusting, zeker van rugzakken. Ik voeg vaak nieuwe pouches toe en vul ze met ‘oversized’ tools. Ik sleep ze door het vuil en, vaker dan ik wil toegeven, vervoer ik er spullen in die ik er niet in hoor te vervoeren.. zoals stenen en zand.

Met die gedachte in mijn achterhoofd durf ik te stellen dat dit de perfecte rugzak is voor mijn reis- en wandelavonturen. Het komende jaar zal ik de tas verder testen en ik weet zeker dat ik nog vele jaren plezier zal hebben van een dergelijk veelzijdig system zoals dat van de Tiburon. Als dit de laatste tas is die je ooit zult kopen, zal het ook zeker de laatste tas zijn die je ooit nodig zult hebben.

Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!