Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Limited Edition messen, hoe en wat

Sprint Runs, Limited Editions en Factory Customs

Sommige van deze termen heb je vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat betekenen ze nou precies? En waarom zijn zo ze essentieel voor veel bedrijven, en zo ontzettend leuk voor ons?

Hoe de term “limited edition” of “sprint run” wordt gebruikt verschilt echter per merk. Het kan namelijk best zijn dat een sprint run een limited edition genoemd wordt. Beide termen worden vrij los gebruikt, en betekenen vrijwel hetzelfde. Het is dus goed om te weten hoe het met beide benamingen zit. Vandaar dat we hieronder een paar voorbeelden noemen van hoe deze termen door sommige bedrijven gebruikt worden.

Spyderco Limited Editions

Limited Editions en Sprint Runs

De naam zegt het eigenlijk al. Een limited edition is een product waar een gelimiteerde oplage van is. Ook kan het betekenen dat het product na een bepaalde periode niet meer beschikbaar is. Victorinox doet dit bijvoorbeeld. Victorinox brengt ieder jaar een limited edition uit van de Alox Cadet, Pioneer, en Classic. Deze modellen hebben een bijzondere kleur handgreep die na een bepaalde tijd niet meer beschikbaar is. De kleur voor 2018 was bijvoorbeeld berry red, en de kleur van het jaar ervoor was olive green. Ook brengen ze van veel andere modellen verschillende versies uit met bijvoorbeeld een damaststalen lemmet. 

Spyderco is nog zo’n meester op het gebied van limited editions. Spyderco pakt het echter iets anders aan. Bij Victorinox is een limited edition vooral afhankelijk van bijvoorbeeld het jaar. Zolang het jaar loopt blijven de limited edition producten dus gemaakt worden. Spyderco produceert ook veel limited editions, maar noemt ze in tegenstelling tot Victorinox sprint runs. Deze sprint runs zijn niet afhankelijk van een bepaalde tijdperiode. De sprint runs bij Spyderco zijn messen met een gelimiteerde oplage. Er zijn er dus maar een bepaalde hoeveelheid van. Dit aantal is van tevoren afgesproken binnen het bedrijf. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er maar 700 stuks van deze sprint run gemaakt worden. Bij Spyderco zijn dit vaak populaire modellen die ze in een nieuw jasje willen steken. Denk bijvoorbeeld aan de Paramilitary 2, de Delica, of de Native 5. Dit “nieuwe jasje” houdt vooral in dat het design hetzelfde blijft, maar ze met andere materialen gemaakt worden. Dit zijn voornamelijk geüpgradede staalsoorten.

Zero Tolerance Factory Customs

Factory Customs

En dan zijn er de factory customs. Ook bij factory customs zit het eigenlijk al in de naam. Dit zijn productiemessen met custom elementen. Zero Tolerance heeft bijvoorbeeld een boel factory customs met designs van Rick Hinderer Knives. Bij deze factory customs zijn de scharnierschroef, schroeven, en andere onderdelen, door Rick Hinderer Knives zelf gemaakt. Deze factory customs zijn dus erg bijzonder! Het zijn namelijk ook messen met een gelimiteerde oplage. Een ideale kans om iets van zowel de designer, als het bedrijf te krijgen.

Waarom zo bijzonder?

Het bijzondere van de drie bovengenoemde categorieën is dat ze zeer exclusief zijn. Echte verzamelobjecten, want ze zijn moeilijk te krijgen. Soms worden ze bijvoorbeeld alleen maar toegewezen aan een specifieke winkel aan de andere kant van de wereld. De jacht alleen al naar dit ene mes is ontzettend spannend.

Sprint runs en limited editions zijn niet alleen erg leuk, maar ook een goede manier om te zorgen dat jij als messenliefhebber uiteindelijk de perfecte versie van je favoriete mes hebt. Misschien spreekt het basismodel je wat minder aan vanwege het staal of de kleurkeuze. Zo’n sprint run is dus ontzettend leuk omdat het best kan zijn dat Spyderco net je favoriete kleur of staal gebruikt! 

De verzamelwaarde is ook erg groot. Je hebt namelijk echt iets unieks wat niet veel mensen bezitten. Zo hebben sommige limited editions maar een oplage van 100 stuks. De kans is heel groot dat jij een van de enige bent met dat bijzondere mes. Binnen een wereld met massaproductie is dit erg bijzonder. Voor sommige verzamelaars is het om die reden zelfs een investering. Met een gelimiteerde oplage kan het namelijk best zijn dat na vijf jaar je mes een stuk meer waard wordt.

Voor bedrijven zijn limited editions, sprint runs, en factory customs erg belangrijk. Een sprint run of limited edition is een goede manier om een nieuw staalsoort of idee naar buiten te brengen. Sommige staalsoorten zijn namelijk zo bijzonder of moeilijk te maken, dat het onhaalbaar is om een normale productierun van tienduizenden stuks te maken. Zo’n sprint run is dus uitermate geschikt om de stof te doen opwaaien van een model wat al een paar jaar bestaat en in vergetelheid begint te raken. Het is echter wel goed dus om te onthouden dat deze drie termen vrijwel hetzelfde betekenen, en dat het gebruik van deze termen per bedrijf kan verschillen.

Het mooie van het concept van een limited edition, sprint run, of factory custom, is dat het win-win situaties zijn. Het bedrijf krijgt de kans om iets nieuws te proberen, en de klant krijgt de kans om een exclusief mes te kopen! Het blijft ons dan ook steeds verrassen wanneer een merk met een nieuwe limited edition of sprint run uitkomt. Er zit namelijk zoveel moois tussen! Twijfel dus niet om even in ons assortiment te kijken bij alle limited editions, sprint runs, en factory customs!