Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe haal je het meest uit je keramische pan?

Pannen met een keramische antiaanbaklaag zijn ontzettend handig in het gebruik. Je hebt slechts een minimale hoeveelheid olie of boter nodig en alsnog loop je nauwelijks risico op aanbakken. Maar dit betekent niet dat de pannen helemaal onderhoudsvrij zijn. Daarom hebben wij enkele tips voor je.

Keramische pan schoonmaken na ieder gebruik: de onzichtbare eiwitten

Je ziet soms demonstraties van keramische pannen waarbij men probeert aan te tonen dat de pan zo eenvoudig in gebruik is dat je slechts een keukenpapiertje nodig hebt om hem schoon te maken. Leuk voor op televisie, de praktijk vergt een iets grondigere aanpak. Op het oog zal de pan er namelijk behoorlijk schoon uit zien, om de kwaliteit van je keramische laag volledig te blijven benutten heb je iets meer nodig dan een papiertje.

Waarom moet je een keramische pan goed schoonmaken?

Dit heeft te maken met eiwitten. Nauwelijks zichtbaar voor je blote oog blijft er altijd een minimaal eiwitresidu op de keramische laag zitten. Wanneer je dit residu laat zitten en je gebruikt de pan de volgende dag weer, dan bak je de eiwitten vast aan de keramische laag. Nu zijn ze nog moeilijker te verwijderen. Maak je hem opnieuw niet goed schoon? Dan bak je er nog een dun laagje extra vuil bovenop. Dit bouwt heel geleidelijk op, tot je merkt dat de antiaanbaklaag niet zo goed meer functioneert. Producten die je nog zorgeloos zonder kleven kon bakken toen de pan nieuw was bakken nu ineens aan. Dan weet je dat je te ver bent gegaan.

Hoewel je het vuil dus in eerste instantie niet goed ziet, bouwt het dus op tot je uiteindelijk een zichtbare (vaak bruine) laag in je pan hebt zitten. Niet meer te verwijderen met een sopje en een afwasborstel. Daarom dus na ieder gebruik netjes afwassen met een sopje en goed schrobben. Zo heb je het langst plezier van jouw keramische pannen.

Aangekoekte keramische pan schoonmaken

Heb je het toch te ver laten komen en heb je een bruine laag in je pan zitten? Dan is er gelukkig geen man overboord. Vaak is het nog behoorlijk te herstellen. Er zijn twee methoden die je kunt gebruiken.

Uitkoken met zuur

De laag zal zich met zuur waarschijnlijk goed laten verwijderen. Giet dus een laag azijn in de pan en zet de pan een uur op het vuur. Niet te hoog, het hoeft niet te koken en mag zeker niet droog koken. Hierna direct uitschrobben met een afwasborstel of schuurspons. Een schone pan zal het resultaat zijn, alhoewel de azijn best flink kan stinken.

De schuurmiddel-methode

Een keramische antiaanbaklaag is een stuk harder dan de ouderwetse teflon antiaanbaklagen. Dit heeft als voordeel dat je jouw keramische pan kunt schoonmaken met een schuurmiddel als Cif, zonder de laag te beschadigen. Staalwol en dergelijke moet je nog steeds niet gebruiken, maar flink schrobben met een schuursponsje met wat Cif is geen probleem. Zo kun je hem met was moeite alsnog stralend schoon krijg, zodat hij bakt alsof hij spiksplinternieuw is.