Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe wordt haring bereid?

Afgelopen woensdag is het eerste vaatje 'Hollandse Nieuwe' van 2014 geveild. Komende zaterdag viert Scheveningen officieel 'Vlaggetjesdag'. Reden genoeg om eens te kijken hoe een verse haring bereid wordt. Wij bezochten een visboer en vroegen hem het ons te laten zien.

Wanneer is haring een 'Hollandse Nieuwe'?

Om het label 'Hollandse Nieuwe' te krijgen moet de gevangen haring aan bepaalde eisen voldoen:

  • Het vetpercentage moet ten minste 16% zijn
  • De haring moet zijn gevangen tussen half mei en eind juni
  • Hij moet gekaakt zijn, dit is een bepaalde bewerking van de haring, met als doel de houdbaarheid te verlengen
  • De haring moet gezouten en gerijpt zijn
  • De haring moet juist gefileerd zijn
  • De temperatuur van de haring mag bij verkoop maximaal 7°C zijn

Vlaggetjesdag

Van oorsprong kennen we Vlaggetjesdag als de feestelijke zaterdag voor de eerste schepen uitgingen om haring te vangen. Tegenwoordig is dit anders: juist de komst van de 'Hollandse Nieuwe' is nu reden voor een feestje. In het Scheveningse havengebied worden de daar liggende schepen versierd en er zijn een aantal festiviteiten.

'Hollandse Nieuwe': een oer-Hollands festijn!