Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Gebruik van een emaillen gietijzeren pan

Een geëmailleerde gietijzeren pan biedt tal van voordelen: optimale warmteverdeling, langdurig warmtebehoud en vrijwel onbeperkte levensduur. Pannen voor het leven dus. Omdat gietijzer en email iets anders werkt dan staal en een keramische antiaanbaklaag hebben we wat tips voor je.

Laat de pan langzaam op temperatuur komen

Zet de pan niet op een enorm hoog vuur, maar laat hem langzaam heet worden op een kleinere pit. Gietijzer houdt namelijk niet van grote temperatuurverschillen. Van kamertemperatuur ineens op de booster-functie van je inductieplaat, of de wokbrander van je gaskookplaat is dus echt een slecht idee. Zorg er altijd voor dat de warmtebron niet buiten de bodem van de pan uit komt.

Laat de pan langzaam afkoelen

We zien een trend: ook het afkoelen moet geleidelijk gebeuren. Een gloeiend hete pan onder de koude kraan veroorzaakt namelijk een thermische schok. Hierdoor schrikt het gietijzer en daarmee ook de emaillering. Met risico op breuk tot gevolg.

Laat ze maar schuiven, maar niet op glas!

Gietijzeren pannen zijn behoorlijk zwaar. Op glazen kookplaten zoals inductie, keramisch en halogeen raden we daarom aan de pan op te tillen. Schuiven over de glasplaat is echt uit den boze.

Probeer ook eens de koude aanpak!

Bij een pan denk je heel snel aan hitte. Een gietijzeren pan houdt echter even goed kou vast. Wil je dus een salade serveren tijdens een zomerse barbecue? Dan kun je eens proberen om de pan een nachtje in de koelkast te zetten. Wanneer je hem er dan voor het eten uit haalt en er de salade in opmaakt, zal je merken dat de salade lekker lang koel blijft aan tafel. Veelzijdiger dan enkel koken en braden dus.

Gebruik siliconen spatels

Niet alleen werken siliconen spatels enorm fijn op het gladde email, ze zijn ook nog eens goed voor het behoud van de pan. Met spatels van staal of hard kunststof kun je op termijn merken dat de glans van het email afneemt. Zonde van je mooie pannen!

Was je gietijzeren pan met de hand af

Een beetje persoonlijke aandacht in de vorm van een handwasje doet een gietijzeren pan goed. Reiniging in de vaatwasser is zeer sterk af te raden. Je email wordt dof en je loopt het risico op krassen. Met de hand afwassen verlengt de levensduur van je geëmailleerde gietijzeren pan.

De olie-tip

Tip van ons: doe na het afwassen even een druppeltje olie op je vinger en ga hiermee over de bovenrand van de pan. Zonnebloem-, olijf- of slaolie zijn hiervoor prima geschikt. Deze rand is namelijk niet geëmailleerd waardoor het gietijzer bloot ligt. Een drupje olie op zijn tijd verlengt wederom de levensduur.