Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix CL26R campinglamp getest | Expert Review door Koen van der Jagt

Op het moment van schrijven klopt de zomer weer op de deur. Tijd om eropuit te trekken met de fiets, caravan, camper of te voet. Of gewoon thuis in de tuin genieten. Ik heb jullie in een vorige test van enkele jaren geleden alweer al eens een fijne reisgenoot voorgesteld in de vorm van deFenix CL25R. Dit succesnummer is inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar heeft gelukkig wel een passende opvolger gekregen met als logische naam: CL26R. Ik heb van Knivesandtools wederom de eer gekregen om jullie de jongste telg van de Fenix 'camping-line' voor te stellen. In een beknopt verhaal laat ik zien wat deze veelzijdige lantaarn allemaal kan, uiteraard verduidelijkt met behulp van veel foto’s.

Unboxing van de Fenix CL26R campinglamp

De CL26R zit verpakt in een fris ogend kartonnen doosje met kijkvenster, zodat potentiële kopers de lamp al van tevoren goed kunnen bekijken. De bijbehorende onderdelen en de gebruiksaanwijzing en garantiekaart zitten verstopt in het onderste gedeelte van het doosje. De lamp wordt geleverd met 18650-batterij, oplaadkabel, reserve o-ring  en een bevestigingsring om de lamp aan een sleutelbos te hangen. Fenix gaat ervan uit dat de iedereen zelf een stekker voor de laadkabel heeft. Had wel handig geweest als die erbij gezeten had, omdat veel gebruikers nooit op het amperage van een lader letten en dat toch belangrijk is. Maar verder geen klagen, we kunnen van start! Ook hier kun je terugvinden wat er in het doosje zit. 

Indrukken van de Fenix CL26R campinglamp

Compact doosje met kijkvenster.
Op een laadunit na zijn we compleet.

De Fenix CL26R campinglamp is in vergelijking met z’n voorganger wat geslonken, ook optisch. Dit komt vooral doordat de CL26R meer afgeronde vormen heeft; de lamp heeft geen uitstekende randen en heeft een kleinere diameter. Hierdoor past de CL26R nog wat gemakkelijker in je jaszak. Ondanks dat de lamp “gladder” aanvoelt dan de CL25R rolt hij toch minder makkelijk weg wanneer hij op zijn zij ligt. Dit komt door de positie van de laadpoort en de schakelaar, die we nu beide terugvinden aan de zijkanten. De lamp is grotendeels gemaakt van polycarbonaat, met slechts een enkel metalen onderdeel, zoals de ophanghaak en de schroefdraad voor statiefbevestiging. Het materiaal is oerdegelijk en weinig gevoelig voor krassen. De CL26R heeft het zelfs overleefd nadat de crew van knivesandtools er met een auto overheen is gereden! Met de bouwkwaliteit zit het dus wel snor. Ondanks dat het ontwerp vrij sober oogt vind ik het wel geslaagd en meer van deze tijd dan het oude model. De naden sluiten netjes aan, scherpe randen ontbreken en de belettering zit netjes recht. Bovenop de lamp zien de aansluiting voor een statief of bijvoorbeeld een gorilla-pod; dankzij dit schroefdraad zijn de bevestigingsmogelijkheden van de CL26R vrijwel eindeloos. Ook de ophanghaak vinden we hier terug, al vind ik deze wat aan de kleine kant: Wil je de lamp bijvoorbeeld aan een overhangende tak hangen dan kun je beter een lanyard of een grote splitring in combinatie met de haak gebruiken. Op de zijkant onderaan zit de micro-usb poort om de lamp op te laden met daaroverheen een rubber bedekking om de aansluiting te beschermen tegen vuil en water. Hoewel usb-c in opkomst is, voldoet deze poort nog prima.

Aan de andere zijde zit de rubberen schakelaar. Op het eerste gezicht dacht ik dat de schakelaar een power-indicator ingebouwd had, dit is echter optisch bedrog. Een van de bijzonderheden van de CL26R zien we onderop de lamp: Daar zit de tweede lamp ingebouwd. Van de gebruikte lichtbronnen is niet veel te zien, want ook hier worden de leds aan ons oog onttrokken door diffuus plastic. Met behulp van de ophanghaak draai je de CL26R eenvoudig open. Wat direct opvalt In het batterijhuis is dat je nu (in tegenstelling tot de CL25R) door middel van een icoon ziet hoe je de batterij moet plaatsen. Twee vergulde veren zorgen dat de lamp intact blijft tijdens een val, ook is het batterijhuis verstevigd met aluminium. Dit heeft Fenix gedaan om de batterij beter te isoleren wanneer je de lamp in extreme kou gaat gebruiken. Doordat er in de schroefdop een magneet zit blijft de batterij meestal “plakken” wanneer je de lamp opent. Bij doorsnee gebruik hoeft de lamp weinig geopend te worden doordat de batterij direct kunt opladen. De lamp sluit met een duidelijke 'klik' en alles zit weer keurig op zijn plek. Mijn conclusie van dit hoofdstuk: De CL26R zit gewoon uitstekend in elkaar, ik kan qua bouw en afwerking geen zwakke plekken vinden. Hieronder nog wat foto’s ter verduidelijking!

Een afgerond ontwerp in frisse kleuren.
Zo zal de CL26R het meest gebruikt worden: met wit, rondstralend licht.
Maar ook rood ontbreekt niet.
Het compacte ontwerp laat zich gemakkelijk meenemen.
De naden sluiten keurig aan, evenals de bescherming van de laadpoort.
Micro-usb, een laadoptie die in veel apparaten gebruikt wordt.
De rubberen schakelaar (met inkeping) van dichtbij.
Boven de schakelaar geven blauwe indicators de batterijtoestand aan.
Slechts enkele metalen onderdelen zoals de ophanghaak en de statiefaansluiting.
De bijzondere onderkant: er is nog een lamp ingebouwd.
Rond het batterijhuis aluminium elementen ter versteviging en bescherming tegen kou.
De veren vangen de schokken op.
Dit systeem zorgt ervoor dat de CL26R perfect sluit.
Nog zo’n unieke feature: de CL26R kan ook 'gedeeltelijk' aangezet worden.
Naast z’n voorganger zie je dat de CL26R een compacter en meer afgerond ontwerp heeft.
Door goed na te denken kreeg Fenix het voor elkaar meer opties in een kleinere lamp in te passen.
De CL26R heeft veel opties om de lamp op te hangen: hier via de magneet.
Andere optie: met een Gorilla-pod om een boom of tak.
Of gewoon via de ophanghaak.

Gebruikerservaring en mogelijkheden met de Fenix CL26R

Zoals ik eerder al aangaf ligt dit campinglampje fijn in de hand, al is hij wel wat glad van structuur. Niet bedoeld dus om continue in de hand te houden. Hij past goed in de jaszak en kan met de bijgeleverde ring ook aan je broek of sleutelbos bevestigd worden. Sterk punt is ook het gewicht wat ten opzichte van een gemiddelde campinglamp veel lager ligt.

De CL26R is geen ingewikkeld product waarvoor je de handleiding door moet spitten voordat je begrijpt hoe hij werkt. Let erop dat de 18650-batterij beschermd wordt tegen onbedoeld aangaan van de lamp tijdens het transport middels een plastic dopje. Dit moet je dus eerst verwijderen voordat je verder gaat. Daarna is het erg eenvoudig: Steek de meegeleverde kabel in een daarvoor geschikte lader en het proces start vanzelf. De vier indicatoren geven aan hoe vol de accu is. Het volledig laden van een batterij duurt zo’n drie uur, dus daar heb je overdag ruim de tijd voor. Overigens is het handig om een setje CR123A-batterijen bij je te hebben voor noodgevallen. Deze kun je uiteraard niet in de lamp opladen, maar ze kunnen goed uitkomen wanneer de accu leeg is en blijven ook bij vrieskou uitstekend hun werk doen. Je kunt de accu of batterijen altijd eenvoudig checken wanneer de lamp uitstaat door de powerknop eenmaal kort in te drukken. Wanneer er nog maar een lampje knippert tijdens het gebruik wordt het de hoogste tijd om de accu te laden of de batterijen te vervangen.

De CL26R heeft maar één powerknop en tal van mogelijkheden. Dat betekent dat de fabrikant een goed werkende interface moet bedenken om alle functies goed te kunnen controleren. Het aan- en uitzetten doe je door middel van lang indrukken. De lamp begint altijd in de laagste witte modus. Voordeel is hiervan dat de CL26R nooit op meest felle stand zal starten, iets wat enorm storend kan werken wanneer je lekker ligt te slapen en je kamergenoot iets wil lezen of opzoeken in het donker. Persoonlijk had ik toch liever de memory-mode gezien, iets wat de CL25R wel had. Wanneer de lamp aanstaat kun je je favoriete lichtstand kiezen door continue te klikken. De volgorde is van laag naar middel, vervolgens hoog en zijwaarts gericht, of zoals Fenix dat noemt, “Front”. Overigens straalt er bij deze stand ook nog wat restlicht uit de lamp, dit komt door het gebruikte diffuse materiaal; maar het is een mooie vondst van Fenix. Wanneer je vanuit deze stand nogmaals klikt schakelt de lamp de onderste lamp (“down”) in. Wat direct opvalt aan de secundaire lamp is dat die veel meer gericht schijnt en een veel warmere lichtkleur heeft. Deze optie is dus goed geschikt als lees- of plafondlamp. Deze lamp start in de lage stand, vervolgens krijg je hoog. Zoals verwacht is de totale lichtopbrengst bij de onderste lamp een stuk lager, maar daar is het ook voor bedoeld. Daarna is de cirkel qua witte opties rond. Om de rode lichtstanden in te schakelen moet je dus eerst in wit starten. Een dubbelklik brengt je dan naar continue rood, de volgende klik is knipperend rood. De rode opties zijn geschikt als markering of wanneer je wilt lezen in het donker zonder iemand die naast je zit of ligt te verblinden. De lichtopbrengst in rood is niet zo hoog, er had wat mij betreft gerust een fellere stand op mogen zitten. De lamp lange tijd laten branden in de hogere standen geeft geen problemen, de CL26R warmt amper op.

Het feit dat je de gebruiksaanwijzing amper nodig hebt zegt genoeg over het bedieningsgemak van de CL26R. Al had ik graag gezien dat het mogelijk is om in de laatst gebruikte lichtstand te starten; nu zitten sommige lichtstanden simpelweg te ver weg en ook zogeheten “instant-modes”, bedoeld om snel een specifieke stand in te schakelen, ontbreken.

Lichtbeeld / beamshots van de Fenix CL26R

Het lichtbeeld van de CL26R is zoals je van een campinglamp kan verwachten: De lamp straalt rondom diffuus licht uit. Zo krijg je in een straal van zo’n maximaal 20 meter gelijkmatig licht. Geschikt voor die gezellige lange avond in de tuin of op de camping. Op de hogere standen kan het licht wat verblindend werken wanneer de CL26R op ooghoogte staat; ik los dit meestal op door de lamp wat hoger op te hangen. Wil je trouwens wat meer “sfeerlicht” (de lichtkleur van de hoofdverlichting is vrij koud), dan is ophangen en de onderverlichting gebruiken een goede optie. Ook kun je kiezen voor de “front-optie”, zodat je het licht iets van je weg kunt draaien wanneer je dat te fel vindt. Zelf gebruik ik de onderverlichting graag bij het (kaartlezen) in het donker en ‘s nachts wanneer ik niemand wil storen. Ook rood is in dit geval een goede optie, je ziet zelf precies genoeg en niemand wordt er wakker van. Het knipperend rood licht is goed bruikbaar als markering; bijvoorbeeld bij pech maar ook als veiligheidslamp tijdens een wandeling buiten de bebouwde kom.

Tijd om naar de prestaties te kijken! Een caravanstalling leek me een mooie locatie om te laten zien hoe het lichtbeeld van de CL26R eruit ziet in het donker. 

We starten met CL26R op de hoogst mogelijke stand. Zoals je ziet, komt er verrassend veel licht uit zo’n kleine lamp. In een kleine tent of caravan is deze stand eigenlijk te fel; meer geschikt voor buiten dus.

De CL26R op de hoogst mogelijke lichtstand.

Hieronder de lamp gedeeltelijk brandend wanneer de front-optie is ingeschakeld. Goed te zien hier dat het licht voornamelijk naar een kant uitstraalt, al blijft er wel wat restlicht aan de  achterkant zichtbaar.

Ongeveer de helft van de lamp ingeschakeld met de front-optie.

De rode optie is vrij zwak qua output, maar op korte afstand zie je net genoeg om je goed te kunnen oriënteren.

De laagst mogelijke lichtstand van de CL26R.

Ook nog interessant om naar te kijken: de onderverlichting oftewel de down-optie. Ik heb de CL26R hiervoor opgehangen aan het plafond in een caravan. Zie het verschil tussen het meer gerichte licht van de down-optie ten opzichte van een vergelijkbare lichtstand van het hoofdlicht. Het meer gerichte licht zal door menig gebruiker als prettiger worden ervaren. Let ook eens op de lichtkleur van beide opties: dit zie je mooi terug aan de gordijnen, de banken en de kastjes.

Gericht licht en een duidelijk warmere lichtkleur.
Iets meer lumen, maar een totaal ander lichtbeeld en lichtkleur.

Nu nog naar buiten! De lamp staat dit keer op een grasveld tussen twee bomenrijen op ongeveer 15 meter afstand van de camera. Ik laat hier de lichtstanden zien van het hoofdlicht, van laag tot hoog. De camera had dit keer wat meer moeite om het licht op de plaat te zetten, je ziet wat diafragmavlekken; die zul je in het echt niet tegenkomen. De foto’s laten goed zien dat de CL26R tot pakweg 15 meter rondom kan verlichten op de hoogste stand.

De laagste stand, voldoende licht op korte afstand.
De middelste stand: al behoorlijk power.
Op de hoge stand wordt een flink oppervlak goed verlicht.

De rode optie kun je van grote afstand zien, maar geeft verder weinig bruikbaar licht. Het best geschikt dus als waarschuwings- of markeringslicht.

Conclusie

Dit lampje bewijst dat een campinglamp niet meer log of zwaar hoeft te zijn, er komt verrassend veel licht uit de kleine CL26R! Daarbij is hij onverwoestbaar en heeft een scala aan mogelijkheden. Het opladen en de bediening spreekt voor zich, al had ik graag gezien dat de laatst gebruikte lichtstand in het geheugen opgeslagen werd. Iets wat zijn kleinere broer, de CL23, wel heeft overigens. De bevestigingsopties, door middel van schroefdraad, magneet en haak maken de mogelijkheden met de CL26R eindeloos. Zo kun je deze campinglamp ook inzetten tijdens het klussen, vissen of in de auto. Bij deze bezigheden komt het frontlicht goed van pas. Wat het roodlicht betreft had ik graag een extra lichtstand gezien, die nog meer de aandacht trekt. Ook mis ik ten opzichte van de CL25R de energiezuinige moonlightstand. Fenix heeft een goede keuze gemaakt door twee lichtkleuren in te bouwen, zo kun je zowel sfeer maken als helder verlichten met deze compacte lantaarn. 

Een lampje zoals de CL26R mag eigenlijk niet in een reisuitrusting ontbreken. Hij past er altijd bij en je zult er erg veel plezier aan beleven!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.