Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix BC21R: USB-oplaadbare fietslamp met tot maximaal 880 lumen

Recent geland op Nederlandse bodem: het eerste Fenix product van 2016, de Fenix BC21R fietslamp. De R staat voor een handige (USB) laadfunctie, wat deze lamp interessant maakt voor frequente gebruikers. Ook het vernieuwde bevestigingssysteem en de lichtmogelijkheid met zijmarkering wekt de nieuwsgierigheid: wat kan deze fietslamp? We gaan hem eens onder de loep nemen!

De jongste telg in de Fenix fietslampen-serie, de Fenix BC21R
Een doordacht en gebruikersvriendelijk ontwerp

Specificaties van de Fenix BC21R

De BC21R straalt tot 880 lumen neutraalwit licht uit. Ter vergelijking: dit is ongeveer evenveel als een kwaliteitslamp uit de kleinere middenklasse, zoals bijvoorbeeld de Fenix PD32-2016. Omdat je 880 lumen op je fiets meestal niet dagelijks nodig hebt en je accu snel leeg raakt op deze stand, heb je ook de keuze uit drie lagere standen. Ook een knipperstand (waardoor je extra opvalt) ontbreekt niet.

Voor de exacte gegevens verwijs ik je naar de productbeschrijving van knivesandtools, waar dit allemaal keurig en overzichtelijk vermeld staat. Nog even een toevoeging hier: De BC21R wordt standaard geleverd met een accu die een capaciteit heeft van 2300 mAh.

De verpakking

De BC21 zit verstopt in een compact, kartonnen doosje, dat zich aan de lange kant laat openen. Dit is handig èn overzichtelijk: in het beschermde schuimplastic zijn inkepingen gemaakt waarin je de lamp en de onderdelen weer overzichtelijk kunt opbergen. Om ruimte te sparen, heeft Fenix de gebruiksaanwijzing opgerold met daartussen de reserve-onderdelen. Dit had wel iets netter gekund. Het doosje is compleet, alleen een lader ontbreekt. Omdat vrijwel iedere usb-uitgang geschikt is en een kabeltje wel bijgeleverd wordt, zal laden geen problemen geven. Kortom, met deze complete verpakking kun je direct aan de slag!

Met deze inhoud kun je direct aan de slag!

De eerste indrukken

Het ontwerp oogt bijdetijds en de Fenix BC21R maakt ten opzichte van eerder uitgebrachte Fenix-fietslampen een frisse indruk. Doordat de lamp wat langer en ook smaller gevormd is, is hij ook prima te gebruiken als zaklamp. De buitenste behuizing is van kunststof, dit komen we bij zaklampen vrijwel niet tegen. Hoewel het aan de algemene bouwkwaliteit niet veel afdoet, maakt het de BC21R wel krasgevoeliger en oogt het wat goedkoper. Gelukkig voelt het allemaal solide aan, zonder kraakjes of oneffenheden. Voordeel van deze constructie is het geringe gewicht; je zult de BC21R nauwelijks voelen wanneer die op je stuur gemonteerd zit. Ook de afwerking is top: een mooi voorbeeld hiervan is de USB-afsluiting die zich dubbel laat “zekeren” om de waterdichtheid te garanderen. Aan de binnenzijde van de lamp zien we wel wat soldeer- en lijmresten, hier zou Fenix nog wat aandacht aan kunnen besteden. Door het lampglas (met een soort “luxaflex” bovenin) zien we een schone reflector en een perfect gepositioneerde led. De kunststof dop is in orde bevonden en het schroefdraad (wat overigens niet is ingevet) loopt soepel. Invetten kan geen kwaad trouwens en bevordert de levensduur. Bovenop zit de lampschakelaar, die, dankzij zijn wat stroeve structuur, ook in het donker prima te vinden is. Ook omdat het gebruikte materiaal “glow-in-the-dark” is, kun je hem niet missen. Samengevat kunnen we stellen dat de constructie van de Fenix BC21R wel in orde is! Hieronder vind je nog verschillende ondersteunende foto’s.

Een fris ontwerp met aparte details. Alles op z’n plaats en prima afgewerkt. Let op de “luxaflex”
De micro-USB poort zit verstopt onderaan de lamp
En wordt beschermd tegen water d.m.v. een dubbele sluiting
Standaard wordt een 2300 mAh batterij meegeleverd
Een blik in het batterijhuis. Ook hier wat (lijm)resten

Bediening van de Fenix BC21R

De BC21R is een compacte fietslamp waarbij het accent ligt op gebruiksgemak. Daarom is de lamp zó ontworpen dat het bevestigen en verwijderen van de lamp vrijwel geen moeite kost. Je kunt bij de montage eigenlijk kiezen uit twee opties: je laat de houder aan de lamp vastzitten en je bevestigt hem met het rubbertje, of je schuift de lamp op de houder die je op je stuur laat zitten. Uiteraard is optie twee gevoeliger voor diefstal, terwijl je bij optie één het risico loopt het rubbertje kwijt te raken. Gelukkig wordt een reserve-exemplaar meegeleverd….Ik ga eigenlijk altijd voor optie één: lamp inclusief houder verwijderen en het bevestigingsrubber aan de houder laten. Dit is echt secondenwerk, ik heb nooit een fietslamp sneller kunnen (de)monteren dan de Fenix BC21R. Klasse! Een draagzakje (van bv. een zonnebril) is wel aan te raden om alles netjes bij elkaar te houden.

De houder monteren is secondenwerk; waarna je de BC21R zo in de houder schuift
Houder èn lamp (de)monteren werkt ook uitstekend

Het opladen van de Fenix BC21R

Laden is kinderspel. Fenix levert een USB-kabeltje mee dat het mogelijk maakt om via de poort van je computer, autoradio of powerbank de Fenix BC21R te laden. Maar je mobiele telefoonlader met micro-USB poort voldoet ook prima en doet het vaak net wat sneller. De meesten zullen niet lang naar een geschikte lader hoeven te zoeken. Tijdens het laden licht de power-button rood op, groen betekent dat de accu vol is. Met een gemiddelde telefoonlader is het laden in 1 à 2 uurtjes gepiept.

Na een korte klik op de schakelaar lichten de rode zijlampjes op. Dit geeft de actuele batterijspanning aan, zodat je (met wat rekenwerk) in theorie kunt weten hoe lang je nog vooruit kunt op welke stand. Wanneer de lampjes constant oplichten, zit je boven de 60%, langzaam knipperen betekent 20-60% en bij snel knipperen moet je eigenlijk niet meer wachten met bijladen. Handige functie, al leert de praktijk dat je van de laatste 20% niet echt opaan kunt. Tijdig bijladen dus!

De zijmarkering geeft ook de accuspanning aan

Om de BC21 in of uit te schakelen houd je de schakelaar een kleine seconde ingedrukt. Daarna klik je door de vijf standen. Je kunt alleen “opschakelen”, terugschakelen zoals bij de BC30R is niet mogelijk. Het werkt even eenvoudig als doeltreffend, het kan eigenlijk niet fout gaan. Toch werkt dat op- en terugschakelen bij de BC30R wel erg fijn…. Maar omdat je op de fiets niet continu hoeft te veranderen van lichtstand, is hier prima mee te werken. Rest me nog wel te zeggen dat ik ook op deze Fenix een echt lage stand mis. Buiten het feit dat je nog langer kunt doen met een acculading in geval van nood, kan een lage stand prima gebruikt worden als baken. Denk hierbij aan het “parkeerlicht” dat auto’s hebben. Een tip voor Fenix!

Vergelijking met andere lampen

Om een indruk te geven van het formaat, leggen we de Fenix BC21R naast z’n grotere broer de Fenix BC30R en de compacte Fenix E35UE; een zaklamp met ongeveer dezelfde lichtkracht.

de E35UE, de BC30R en de BC21R naast elkaar op de bagagedrager

Het lichtbeeld

Zoals eerder gezien is het bovenste deel van lens voorzien van een soort lamellen. Die zorgen ervoor dat het bovenste gedeelte van de straal na beneden toe geprojecteerd wordt. Zo krijg je meer zicht op korte afstand en is het verblindende strooilicht gereduceerd. Je kunt dit eenvoudig testen op een muur: wanneer je je vinger op het bovenste gedeelte legt, wordt het onderste gedeelte van het profiel afgeschermd. Wanneer we met de BC21R op een witte wand schijnen, zie je aan de lichtbundel dat dit systeem toegepast is: bovenaan is het profiel en de hotspot afgeplat, terwijl je onderaan een extra bundel ontdekt. De tamelijk ondiepe reflector zorgt voor een grote hotspot en verhoudingsgewijs weinig restlicht (spill). Dit maakt de bundel het meest geschikt tot zo’n pakweg 50 meter. Tijdens het fietsen heb je een aangename, brede lichtbundel en de neutraal witte kleur zorgt voor natuurgetrouw en prettig licht. Vooral wanneer je in het buitengebied komt, laat de Fenix BC21R zien waartoe hij in staat is: je hebt voor je idee dan echt een (kleine) autokoplamp tot je beschikking! Zo kun je met een veilig gevoel een donker bospad nemen zonder dat je niet meer weet waar je precies rijdt. Een tip: stel de lichtbundel van de BC21R goed af, want ondanks het “dual-beam-systeem” is het echt mogelijk tegenliggers te verblinden wanneer de lamp niet goed afgesteld staat. Richt de bundel dus op de weg en niet recht vooruit.

De BC21R heeft een duidelijk neutralere tint en een “afgeplat” profiel t.o.v. de E35UE

Fenix BC21R beamshots

Tijd voor de praktijk! Aan de hand van foto’s gaan we het lichtbeeld van de BC21R bekijken en vergelijken. Laten we binnen beginnen met de BC21R schijnend op een witte wand. De foto hieronder toont de BC21R op de maximale stand. Ook hier zie duidelijk de invloed van de lamellen in de kop. Dit is een typisch profiel voor breed en gelijkmatig licht op (wat) kortere afstand.

Een brede hotspot met daaromheen gelijkmatig verdeeld restlicht

En nu gaan we kijken hoe de BC21R het op de fiets doet in het donker. Ik heb de sluiter van de camera wat langer opengezet (4 seconden) waardoor de foto’s beter tonen wat je in het echt ziet. Hieronder eerst de vier lichtsterktes van de BC21R.

De Low-stand
De Medium-stand
De High-stand
De Turbo-stand

Hieronder een foto van de Fenix E35UE op maximale stand. Je ziet duidelijk dat de BC21R de weg veel breder en gelijkmatige uitlicht, ondanks dat de totale output elkaar weinig ontloopt.

Ter vergelijking: de Fenix E35UE op de hoogste stand

De BC30R heeft eigenlijk twee BC21R koppen. Dit betaalt zich uit in een nog bredere bundel en nog indrukwekkender output.

De “dubbele” Fenix BC30R in actie op de hoogste stand

Conclusie

Ik kan er eigenlijk best kort in zijn: Eenvoudiger en doeltreffender dan dit (qua gebruik) kan het bijna niet! De BC21R laat zich in een handomdraai (de)monteren, het laden is eenvoudig en de bediening spreekt voor zich. Ook de bouwkwaliteit en de afwerking zijn (ondanks het ook gebruikte plastic), dik in orde. De rode leds aan de zijkant maken de zichtbaarheid groter, maar hebben mijns inziens geen dikke meerwaarde. Wil je meer opvallen in het drukke verkeer? Kies dan voor de knipperstand.

Zoals vrijwel altijd blijven er wat wensen over. De belangrijkste voor mij zijn de toevoeging van een extra lage stand en een draagzakje om de lamp en de onderdelen mee te nemen in de jaszak of rugtas. Hopelijk zien de ook de tweeknopsbediening van de BC30R terug in de toekomst….

Omdat ik ook als automobilist vrijwel dagelijks te maken heb met slecht- of onverlichte fietsen, wenste ik dat meer verkeersdeelnemers gebruik maakten van een kwaliteitslamp als deze. Het is de investering dubbel en dwars waard! met de BC21R zal je niet snel over het hoofd worden gezien!