Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Duurtest 18650 accu's en CR123A batterijen

Wanneer kies je voor een 18650 lithium ion (Li-ion) accu? En wanneer is een CR123A lithium batterij nou een verstandige keus? Wij hebben het getest!

Hoe hebben we getest?

We hebben 7 verschillende batterijen en accu's in een Fenix TK11 zaklamp gedaan en gekeken hoe lang ze branden. Iedere 10 minuten hebben we de lichtopbrengst van de lamp op 1 meter afstand gemeten. Ook de temperatuur van de lampkop hebben we gemeten.

18650 vs. CR123A: de verschillen

18650 accu's

Deze accu's zijn oplaadbaar, hebben een grotere capaciteit en zijn dus goedkoper bij regelmatig gebruik. Het is verstandig om 18650 accu's die niet in gebruik zijn te bewaren in een Eden beschermbox. Hierdoor kan er geen kortsluiting ontstaan en is de folie om de cellen goed beschermd.

Ga naar alle 18650 accu's

CR123A batterijen

Deze lithium batterijen zijn niet oplaadbaar en zijn dus altijd gebruiksklaar. Een belangrijk voordeel is dat ze langdurig houdbaar zijn (denk aan 10 jaar) waardoor ze ideaal zijn voor incidenteel gebruik of voor gebruik in lampen die alleen in noodgevallen gebruikt worden.

Ga naar alle CR123A batterijen

RCR123A accu's

Dit zijn oplaadbare CR123A accu's. Omdat we regelmatig vragen naar deze accu's krijgen hebben we 2 merken mee laten lopen in deze test. Toch zijn deze accu's niet bij ons te koop. De maximale stroomsterkte die deze accu's kunnen leveren is voor veel moderne lampen onvoldoende. En er bestaat bij de verkrijgbare modellen onduidelijkheid over de herkomst van de cellen. En dat blijkt niet zonder risico's te zijn. Wij hebben ervaringen met ontploffende cellen.

De gebruikte zaklamp: de Fenix TK11

We hebben de test gedaan met een Fenix TK11. Deze lamp is geschikt voor zowel CR123A batterijen als een 18650 accu. Hij heeft een gemiddelde lichtopbrengst van 258 Lumen zodat er geen extreme belasting van de accu's verwacht hoeft te worden.

Uit de grafiek is goed af te lezen dat er flinke verschillen zijn tussen de brandtijden van de verschillende batterijen en accu's. De brandtijd loopt uiteen van ruim een uur voor de RCR123A accu's met een capaciteit van 750 mAh tot ruim 3,5 uur voor de Eden 3400 mAh 18650 accu. De kleine fluctuaties in de helderheid blijven binnen de 2 à 3 procent en vallen binnen de meetnauwkeurigheid.

De gemeten temperatuur varieert (na opwarming van de lamp) tussen de 38 en 42 graad Celsius. Er lijkt ons geen relevante conclusie uit dit verloop te trekken. Hierom komt de temperatuur ook niet meer terug in de grafiek.

Wel is te zien dat de opgegeven capaciteit niet direct om te rekenen is in een brandduur. Dat zou je (uitgaande van dezelfde lamp) wel mogen verwachten. Blijkbaar verschilt de bepaling van de capaciteit per fabrikant nogal.

Conclusie

  • De kleinere CR123A batterijen zijn alleen aan te raden bij incidenteel gebruik. Bij een intensiever gebruik dan een kwartier per week is het al goedkoper om over te gaan op een 18650 accu (uitgaande van een levensduur van 3 jaar van een 18650 accu en inclusief aanschaf van een lader die normaalgesproken langer meegaat dan 3 jaar).
  • Bij intensief gebruik is de hoge capaciteit van de Eden 18650 3500 mAh aan te raden i.v.m. lange brandtijd
  • Bij minder intensief gebruik (denk aan minder dan 2 uur) is een 18650 accu met een kleinere capaciteit als de Eden 2600 mAh een overweging i.v.m. kostenbesparing omdat bijladen geen probleem is bij deze accu's.
Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland